Ponovno se otvorio zagrebački Haustor Haus, a mi smo isprobali nekoliko novih jela

O zagrebačkom Haustor Hausu prvi smo put pisali u lipnju 2018. godine, kada su nas simpatični momci koji stoje iza ovog bistroa ugostili u svom prostoru u Masarykovoj 26. Chef Lovro Smetiško, koji je inicijator projekta, oko sebe je okupio tim mladih i talentiranih ljudi na koje je danas iznimno ponosan i upravo timski rad ističe kao jedan od glavnih faktora uspjeha.

U Haustor Haus, koji je u neposrednoj blizini naše redakcije, u prošlih smo godinu dana često znali navraćati, bilo u privatnim ili u poslovnim trenucima, i svaki se put iznova oduševili hranom, u koju je utkano jako puno rada i ljubavi, ali i ekspertize i smisla. Ovaj popularni zagrebački bistro negdje početkom ljeta najavio je na društvenim mrežama kako nakratko zatvara svoja vrata zbog radova i da nas s prvim danima rujna očekuje s brojnim novostima.

Voditelj restorana Dejan Blažona s autorom menija i šefom kuhinje Kristijanom Kerešom
(u pozadini sous chef Lovre Eranović)

Kratka pauza koju su dečki i cure uzeli, rezultirala je time da je prvi dan nakon njegova ponovnog otvorenja bistro bio dupkom pun. Znatiželji gosti isprobavali su jela s novog menija, ali su isto tako mogli posvjedočiti tome kako Haustor Haus i u prostornom smislu sprema neke novitete. Originalni prostor više-manje ostao je isti, no samo dvorište u kojem se smjestio postaje još živahnije, jer se Haustor Haus širi i na objekt do samog bistroa.

Novi prostor

Iako su radovi na ovom proširenju još uvijek u tijeku, nema sumnje da će vanjski objekt u staklu, zajedno sa šankom i sjedećim mjestima, uskoro ostvariti svoj puni potencijal, pa ćete tako u Haustor Haus moći doći i na kavu, čaj, kao i na male dnevne zalogaje iz kuhinje bistroa.

Novi jesenski menu

Predjelo – Trganci
Predjelo – Trganci
Predjelo – Trganci
Predjelo – Trganci

A najveća novost trenutno svakako je osvježeni menu, koji donosi neka nova jela, ali dobro poznatu filozofiju Haustor Hausa, u kojoj je svježa, kvalitetna, sezonska i naročito lokalna namirnica apsolutna zvijezda kuhinje. Iza novog menija stoji Kristijan Kereša, šef kuhinje koji se timu bistroa pridružio u svibnju ove godine.

U selekciji predjela pronaći ćete hobotnicu, roastbeef, pileću jetru, juhu od rajčice i juhu od mrkve te trgance (sjajno otkriće; s dimljenom losos pastrvom, lješnjacima, skutom, umakom od rajčica i peršinom), dok se u ponudi glavnih jela nalaze svinjetina, orzoto, rižoto i srdela, orada, dry age ribeye i piletina.

Glavno jelo – Orada
Glavno jelo – Orada

Mi smo isprobali trgance, pune okusa, koji bez sumnje predstavljaju sjajan comfort food za jesenske dane, zatim oradu (pečeni file orade sa crustom od začinskog bilja, blitva punjena raguom od leće, espuma od karamelizirane cvjetače, krema od pečene buče…), a za desert smo se odlučili za šljivu. I to ne bilo kakvu; riječ je o poslastici koja uključuje šljive koje su kuhane, dehidrirane i u džemu, crumble, cijeđeni jogurt i sladoled od vanilije.

Desert – Šljiva
Desert – Šljiva

Bez obzira na to je li vam dan dobar ili loš, ovaj novi menu Haustor Hausa probudit će u vama najpozitivnije emocije, potruditi se da dobro zapamtite okuse koje ste ovdje isprobali i da se, naposljetku, vratite po još. Moramo za kraj nadodati i izvrsnu selekciju domaćih i inozemnih vina koja prati ponudu jela (voditelj restorana Dejan Blažona zaslužan je za selekciju vrhunskih biodinamičkih vina, ali i najkvalitetnijeg piva i sezonskih pića) i nimalo pretenciozan interijer; ove dvije stavke sasvim sigurno utječu na to da se u Haustor Hausu baš uvijek osjećamo kao doma.

Foto: Sanja Tušek

0