Tri recepta za grickalice koje već mirišu na blagdane

Tri recepta za grickalice koje već
mirišu na blagdane

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gina Maryela (@huntforstyles) on

Na spomen blagdana, mnogima je već na pameti prazničko raspoloženje, uživanje u hrani i mirisi toplih aroma cimeta, đumbira i vanilije. Kako sve više vremena provodimo u kućama, slobodno vrijeme za čitanje knjiga i gledanje filmova upotpunit ćemo novim receptima za grickalice. Svi će se složiti da u poslijepodnevnim satima, nakon ručka, ponekad dođe želja za nečim slatkim i slanim. Umjesto otvaranja kutije keksa ili čokolade, grickalice koje mirišu na blagdane definitivno su bolji izbor. Gingerbread keksići ostaju sočni još danima, a uz čašu mlijeka mogu se jesti i za doručak. Čokoladne kuglice koje ne treba peći izvrsna su zdrava alternativa koja je gotova u trenu. Ljubitelje orašastih plodova osvojit će čašice s maslacem od kikirikija. U nastavku donosimo tri ideje za grickalice koje ćemo grickati  nadolazećim hladnim danima.

Grickalice koje mirišu na blagdane

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Phoebe • Nutritionist (@pheebsfoods) on

Gingerbread keksi

Sastojci:

  • 3/4 šalice otopljenog maslaca
  • 3/4 šalice smeđeg šećera
  • 3/4 šalice melase
  • 1 žličica soli
  • 2 žličice cimeta
  • 2 žličice đumbira u prahu
  • 1/4 žličice klinčića
  • 1 jaje
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1/2 žličice sode bikarbone
  • 3.5 šalice brašna po izboru

Upute:

U lončiću na laganoj vatri rastopite maslac, melasu, šećer, sol i začine. Ohladite te umutite jaje i umiješajte suhe sastojke. Smjesu podijelite na dva dijela, omotati plastičnom folijom i staviti u hladnjak na 1 sat. Uključite pećnicu na 180 stupnjeva, a na lim stavite papir za pečenje. Tijesto razvaljajte na otprilike 1cm debljine te željenim kalupima oblikujte kekse dok ne potrošite tijesto, po potrebi dodati brašna na podlogu. Pecite dok ne postanu zlatno-smeđi otprilike 12 minuta.

Zdravija alternativa

Čokoladne kuglice

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jess-food Blogger (@choosingchia) on

Sastojci:

  • 3 šalice datulja
  • 1 šalica sjeckanih badema
  • 1/2 šalice kakaa za kolače
  • 1/2 žlice cimeta
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 3 žlice kokosovog ulja

** kokos za dekoraciju

Upute:

Datulje potopite u toplu vodu, a bademe pulsirajte u multipraktiku na veće komade. Ulje rastopite u lončiću te malo ohladite. Sve sastojke pomiješajte u zdjeli i oblikujte kuglice. Po želji ih uvaljajte u kokos te stavite u hladnjak na nekoliko sati.

Orašasti zalogaji

Kikiriki čašice

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vegaliciously By Carlo Cao (@vegaliciously) on

Sastojci:

  • 200g brašna po izboru
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 50g smeđeg šećera
  • 1/2 žličice soli
  • 150g maslaca
  • 150g čokolade za kuhanje (tamne)
  • 1 žlica kokosovog ulja
  • 2 žlice maslaca od kikirikija

** slani pereci i još maslaca od kikirikija za dekoraciju

Upute:

Kroz sito protresite brašno te dodajte sol, maslac i kokosovo ulje sobne temperature. Oblikujte tijesto, omotajte plastičnom folijom i stavite u hladnjak na 1 sat. Smjesu razvaljajte na 5mm debljine te stavite na obrnuto okrenuti kalup za muffine kako bi dobili čašice. Uključite pećnicu na 180 stupnjeva i pecite 35min. Pustite ih da se ohlade prije nego ih skidate s kalupa te napunite maslacem od kikirikija i otopljenom čokoladom za kuhanje. Na vrh stavite slane perece te ih stavite u hladnjak na barem pola sata kako bi se glazura stisnula.

Foto: Instagram

 

 

Učitati još
Zatvori