Danas pečemo cimet rolice koje mirišu na Božić i zimu

Postoje ti neki okusi i mirisi koji nas asociraju na određeno doba u godini. Zimu, a pogotovo blagdansko razdoblje, tako povezujemo s mirisom najfinijih božićnih začina od kojih je najzastupljeniji i najprepoznatljiviji cimet.

Miris cimeta uvijek nam je prva asocijacija na topao dom i ugodnu atmosferu. Bilo da ga dodajemo kolačima, omiljenom napitku ili miješamo u DIY maske za lice i tijelo, cimet je nezaobilan sastojak koji svemu daje ono nešto. Osim što je aromatičan i što u nama izaziva samo najljepše emocije, on je izuzetno zdrava namirnica. Pomaže nam u opuštanju i jača imunitet, a njegove pozitivne učinke na tijelo i um možete pronaći ovdje.

Cimet rolice za zimske dane

No, vratimo se mi cimetu kao omiljenom začinu za kolače. Možda najpoznatija slastica s cimetom bez koje nam je zima nezamisliva su sočne cimet rolice. Peciva, pužići odnosno rolice s cimetom možete kupiti cijele godine, ali njihov miris i okus je ipak nekako rezerviran za zimsko doba.

Cimet rolice omiljena su poslastica u Skandinaviji pa se tako u Švedskoj zovu kanelbulle, a u Finskoj korvapuusti. I Amerikanci su osmislili svoju varijantu, ali ona se razlikuje po šećernoj glazuri, dok su švedske i finske rolice posipane krupnim šećerom.

Mekano tijesto, okus cimeta i šećera savršeno prija uz šalicu omiljenog toplog napitka – kave ujutro te toplog čaja popodne. Uz ovaj snijeg koji nas je danas ugodno iznenadio, cimet rolice bit će savršena poslastica u kojoj ćemo uživati ušuškani pod dekicom uz najdražu nam knjigu, seriju ili film.

Recept za cimet rolice

Sastojci:

(za oko 15 cimet rolica)

Za tijesto:

  • 400 g brašna
  • 40 g šećera
  • 70 g maslaca
  • prstohvat soli
  • 250 ml mlijeka
  • 25 g svježeg kvasca

Za punjenje:

  • 70 g maslaca
  • 50 g šećera
  • 2 žlice cimeta

+ 1 jaje za premazivanje i šećer za posip

Priprema:

Pomiješajte maslac, šećer i sol u jednoj zdjeli. U lončiću zagrijte mlijeko da bude mlako i pomiješajte ga s razlomljenim kvascem. Kad se u potpunosti otopi, ulijte ga u zdjelu s maslacem i na kraju umijesite s brašnom. Prekrijte krpom i stavite na toplo mjesto da se tijesto diže barem pola sata.

Kad se tijesto udvostruči, izvadite ga na pobrašnjenu površinu i razvaljajte u pravokutnik. Premažite mješavinom maslaca, šećera i cimeta te zarolajte. Narežite rolice, posložite na papir za pečenje i još jednom prekrijte krpom da se rolice dižu oko pola sata.

Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva i umutite jaje. Kad su rolice “narasle”, premažite jajetom i posipajte šećerom. Pecite 10-tak minuta dok rolice ne postanu zlatno-smeđe i servirajte toplo.

Foto: Unsplash, Pexels

0