Recept za slasne cimet rolice od kojih će mirisati cijela kuća
Recept za slasne cimet rolice od kojih će mirisati cijela kuća

Recept za slasne cimet rolice od kojih
će mirisati cijela kuća

Postoje ti neki okusi i mirisi koji nas asociraju na određeno doba u godini. Zimu, a pogotovo blagdansko razdoblje, tako povezujemo s mirisom najfinijih božićnih začina od kojih je najzastupljeniji i najprepoznatljiviji cimet.

Miris cimeta podsjeća nas na topao dom i pečenje kolača s mamom i bakom. Zapravo, upravo cimet u nama nekako evocira one najljepše uspomene – na kuću punu ljubavi i prefinih kolačića. Cimet se može koristiti na bezbroj načina, a i jako je zdrav. Ipak, ovog puta ćemo se fokusirati na slasne cimet rolice od kojih će zamirisati cijela kuća.

Cimet rolice za zimske dane

cimet rolice_iStock

Upravo cimet rolice možda su i najpoznatija slastica s tim začinom i bez njih nam je zima nekako nezamisliva. Peciva, pužići odnosno rolice s cimetom možete kupiti cijele godine, ali njihov miris i okus je ipak nekako rezerviran za zimsko doba.

Cimet rolice omiljena su poslastica u Skandinaviji pa se tako u Švedskoj zovu kanelbulle, a u Finskoj korvapuusti. I Amerikanci su osmislili svoju varijantu, ali ona se razlikuje po šećernoj glazuri, dok su švedske i finske rolice posipane krupnim šećerom.

Mekano tijesto, okus cimeta i šećera savršeno prija uz šalicu omiljenog toplog napitka – kave ujutro te toplog čaja popodne. Uz ovaj snijeg koji nas je danas ugodno iznenadio, cimet rolice bit će savršena poslastica u kojoj ćemo uživati ušuškani pod dekicom uz najdražu nam knjigu, seriju ili film.

Recept za cimet rolice

Sastojci:

(za oko 15 cimet rolica)

Za tijesto:

  • 400 g brašna
  • 40 g šećera
  • 70 g maslaca
  • prstohvat soli
  • 250 ml mlijeka
  • 25 g svježeg kvasca

Za punjenje:

  • 70 g maslaca
  • 50 g šećera
  • 2 žlice cimeta

+ 1 jaje za premazivanje i šećer za posip

Priprema:

Pomiješajte maslac, šećer i sol u jednoj zdjeli. U lončiću zagrijte mlijeko da bude mlako i pomiješajte ga s razlomljenim kvascem. Kad se u potpunosti otopi, ulijte ga u zdjelu s maslacem i na kraju umijesite s brašnom. Prekrijte krpom i stavite na toplo mjesto da se tijesto diže barem pola sata.

Kad se tijesto udvostruči, izvadite ga na pobrašnjenu površinu i razvaljajte u pravokutnik. Premažite mješavinom maslaca, šećera i cimeta te zarolajte. Narežite rolice, posložite na papir za pečenje i još jednom prekrijte krpom da se rolice dižu oko pola sata.

Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva i umutite jaje. Kad su rolice “narasle”, premažite jajetom i posipajte šećerom. Pecite 10-tak minuta dok rolice ne postanu zlatno-smeđe i servirajte toplo.

Foto: Unsplash, Pexels, iStock

Učitati još
Zatvori