Ova Hrvatica izrađuje najljepše focaccie koje smo vidjeli

Društvene mreže oduvijek su bile mjesto gdje nastaju brojni trendovi, od mode, preko uređenja interijera pa sve do gastronomije. S viškom slobodnog vremena u karanteni, mnogi su se okrenuli kuhanju i isprobavanju novih recepata, a neki od tih recepata, poput Dalgona kave, banana kruha i frying pan pizze su se potom poput munje proširili društvenim mrežama i postali veliki gastro hitovi.

Gardenscape focaccia je najnoviji gastro trend

Najnoviji food trend dolazi u obliku gardenscape focaccie, a radi se o focacci oslikanoj začinskim biljem i povrćem na temu vrta, cvijeća i prirode. Najljepše gardenscape focaccie koje smo vidjeli, pronašli smo kod Katarine Đozović koja stoji iza Instagram profila @kate_homecooking pa smo ju kontaktirali i upitali da nam otkrije u čemu je tajna.

Katarina je s nama podijelila svoj recept za focacciu i pojasnila nam kako ju i na koje sve načine možemo oslikati. Recept i njene savjete pronađite u nastavku.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kate (@kate_homecooking) on

Recept za gardenscape focacciu:

Kvasna priprema (levain) za sourdough focacciu:

  • 25g aktivnog sourdough startera
  • 50g brasna
  • 50g vode

Sve dobro izmiješati i ostaviti u teglici na par sati dok ne udvostruči volumen.

Sastojci za focacciu:

  • 500 g brašna (bijelo – obično, 00 ili pirovo)
  • 400 g vode
  • 125 g kvasne pripreme (levaina)
  • 25 g ulja (maslinovo ili obično)
  • 11 g soli

Postupak:

  • Kvasnu pripremu otopiti u vodi, dodati brašno i zamijesiti glatko tijesto. Dodati ulje i sol i mijesiti dok tijesto ne postane sjajno i odvaja se od posude (mikserom cca 5-10 min, može i ručno). 
  • Pokriti tijesto prozirnom folijom i pustiti da odmori 30 minuta. Svakih 30 minuta napraviti seriju ‘strech & fold’ ili ‘coil folds’ (tehnike preklapanja sourdough tijesta). Navedeno ponoviti 4 puta uz razmak od 20-30 min.
  • Nakon zadnjeg preklapanja, ostaviti tijesto da malo odmori. Pripremiti posudu za pečenje, premazati uljem te izručiti tijesto koje se još jednom preklopi kao knjiga sa svih strana (svaka stranica od vanjskog ruba prema sredini) te se preklop okrene dolje, a glatka površina prema gore.
  • Nakon 15-20 min kad se tijesto malo opusti, prstima ga razvući do veličine posude te ga prekriti prozirnom folijom i ostaviti da se diže. Za sourdough varijante najbolje je tijesto ostaviti u frižideru preko noći te ujutro prije pečenja izvaditi na sobnu temperaturu minimalno 1-2 h, a može i nekoliko sati duže (4-6 h).
  • Prije samog pečenja ravnomjerno preliti focacciu maslinovim uljem koje se razrijedi s malo vode te ju nježno višestruko izbosti prstima da se naprave rupice. Po želji utisnuti sušene ili svježe rajčice, ružmarin, masline ili samo malo krupne soli. Kada je focaccia spremna, peći u dobro zagrijanoj pećnici na 250°C cca 20-25 min.

Ukrašavanje gardenscape focaccie:

  • Od povrća kao što su rajčica, cherry rajčica, paprika u boji, luk, masline, šparoge ili tikvice ‘oslikajte’ po focacci željene oblike cvijeća, livade, sunca ili ptičica. Upotpunite začinima kao što su ružmarin, vlasac ili kadulja. Mogu se dodati i sjemenke sezama, suncokretove ili bučine.
  • Od rajčica i sjemenki crnog sezama možete, na primjer, nacrtati polje maka, od polovica cherry rajčica i kriški luka napraviti cvjetove u boji, a od usitnjenih maslina jato ptica. Ideja je puno, a pravila nema – samo mašta i oslikavanje.
  • Dodatno, izborom začina i povrća koje volite, pečenjem ćete dobiti dodatne arome koje će vašu focacciu učiniti neodoljivom.
 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kate (@kate_homecooking) on

Foto: Instagram (kate_homecooking)

0