Francuski tost s Nutellom i bananom je sve što želimo za doručak

Francuski tost je pohani kruh na kakvog smo navikli još u djetinjstvu, no pažljiva nadogradnja drugim sastojcima čini ga puno dekadentnijim odabirom za doručak od uobičajenih šnita suhog kruha umočenog u smjesu jaja i mlijeka. Nitko ne zna od kuda zapravo ovo jelo potječe jer se u raznim oblicima može pronaći u svim dijelovima svijeta, a nastalo je isključivo iz jedne svrhe – da se najefektivnije upotrijebe ostaci već starog kruha.

Danas se za francuski tost više ne koristi samo osušeni kruh već najfinija slatka peciva i brioši, no nemojte misliti da kruh nije dobrodošao. Iako moguć i u slanoj varijanti, najčešća je ona slatka s dodacima kao što su razni džemovi i marmelade, umaci, preljevi, svježe voće, sir itd.

Ovo nije doručak u kojem treba pretjerivati, no obzirom da je pred nama još jedan hladan, tmuran i kišovit dan, odlučili smo se počastiti. U nastavku donosimo recept za francuski tost s Nutellom i bananom, koji, ako ne danas, možete isprobati za vikend.

Sastojci:

  • 8 kriški kruha
  • 2 tanko narezane banane
  • Nutella
  • 4 jaja
  • 1/2 šalice mlijeka
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1/4 žličice cimeta
  • 2 žlice maslaca za prženje
  • šećer u prahu

Postupak:

U zdjeli umutite jaja, mlijeko, cimet i vaniliju dok se dobro ne sjedine. Uzmite po dvije kriške kruha i namažite ih Nutellom, na vrh dodajte kriške banane i spojite kruh u sendvič. Višak banana ostavite za kasnije.

Na tavi na umjerenoj vatri otopite malo maslaca. Sendviče umočite u smjesu jaja i mlijeka i stavite u tavu. Neka se prži s jedne strane oko 3-4 minute, a zatim ga pažljivo okrenite na drugu stranu.

Nakon što obje strane porumene, izvadite sendvič iz tave i ostavite ga sa strane. Preostale kriške banane prijajte nekoliko minuta na laganoj vatri dok ne postanu mekane.

Francuski tost izrežite dijagonalno, prelijte bananama i šećerom u prahu i uživajte u doručku!

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Loca por la Nutella (@liznutella21) on

Foto: Profimedia, Instagram

0