Znate li pripremiti kavu na ovih 6 popularnih načina?

Znate li pripremiti kavu na ovih 6
popularnih načina?

Pravi kavoljupci znaju da je za šalicu omiljenog toplog napitka svako mjesto i vrijeme idealno. Kava je nešto što nas ujutro pokreće i bez čega ne započinjemo dan pa ćemo za svoj omiljeni ritual uvijek odvojiti 15 minuta vremena. Kavu pijemo i dok radimo pa nam je šalica uvijek negdje pri ruci, a nakon svih odrađenih obaveza, najviše se volimo opustiti uz omiljeni cappuccino.

Rituali pripreme kave i uživanja u njoj imaju važno mjesto u našoj svakodnevici. No, znate li kako pravilno pripremiti kavu čiji miris, dok ju pripremamo, ispuni cijelu kuću? Baš kao i svemu ostalome u životu čemu posvetimo svoje vrijeme, pažnju i kreativnost, tako je i s kavom. Vrhunski poznavatelji kave reći će da je tajna u zrnu, a da odgovor leži u jednostavnosti i posvećenosti kavi. U nastavku zato donosimo najpopularnije načine pripreme kave uz koje ćete u svom omiljenom napitku uživati još više.

Kuhanje kave u džezvi

Turska kava je ono što najčešće pijemo kod kuće, a priprema se u džezvi. Kako biste napravili savršenu tursku kavu, za pripremu jedne šalice napitka ulijte 100 ml hladne vode u džezvu. Pričekajte da voda zavrije, a zatim maknite džezvu s vatre i dodajte dvije vrhom pune čajne žličice Franck Jubilarne kave. Popularna Ciglica je naš najdraži ritual bez kojeg ne započinjemo dan i u kojem uživamo tijekom cijelog jutra, čak i dok obavljamo prve poslovne zadatke.

Nakon što ste u dževu stavili dvije žličice kave, dobro promiješajte i vratite natrag na štednjak. Kuhajte na laganoj vatri sve dok se ne počne podizati pjena. Maknite džezvu sa štednjaka i pustite da odstoji 3-5 minuta da se slegne talog. Gotovu kavu pretočite u šalice i tek onda dodajte šećer i mlijeko, ukoliko ih stavljate u kavu.

Priprema moke

Nakon turske kave, najpopularniji način kuhanje kave je pomoću moke. Prvu moku napravio je talijanski izumitelj Luigi De Ponti 1933., a njen je dizajn toliko upečatljiv da se razni modeli nalaze po muzejima diljem svijeta. Moka se danas proizvodi u nekoliko veličina, a da biste u njoj skuhali savršenu kavu, potrebno je uložiti malo truda.

Ovisno o veličini moke, ulijte vodu do naznačene oznake, a kavu rahlo usipajte u sito, također do predviđene oznake. Naš odabir je Franck 100% Arabica. Nastala od pomno biranih vrhunskih sorti arabica uzgojenih u Središnjoj i Južnoj Americi, karakteriziraju je arome prirodno prisutne u zrnima ove kave – blage čokoladne note prožete lješnjakom i bademom. Osim u moki, idealna je i za pripremu u džezvi, french pressu i filter aparatu.

Kavu je potrebno kuhati do završetka ekstrakcije na temperaturi vrenja. Odmah nakon kuhanja maknite moku s vatre radi očuvanja arome, pretočite u šalicu i po želji dodajte šećer i mlijeko.

Priprema kave u French Press vrču

Za jednu šalicu kave prvo zasebno zagrijte oko 100 ml vode. Kad voda zavrije, ulijte ju u french press vrč i dodajte 2 vrhom pune čajne žličice Franck Premium kave. Danas biramo Franck Colombiu. Promiješajte, stavite poklopac i pustite da odstoji 3-5 minuta. protisnite napitak mrežicom na poklopcu vrča i poslužite. Po želji dodajte mlijeko i šećer.

Kuhanje filter kave

Za pripremu filter kave potreban vam je filter aparat u koji ćete prvo uliti 125 ml hladne vode, a zatim staviti i dvije vrhom pune čajne žličice kave. Kavu koju mi biramo je Franck Filter, kava nježnog intenziteta okusa za uživanje tijekom cijelog dana, koja omogućuje savršeno oslobađanje svih aroma tijekom pripreme. Kuhajte ju do završetka ekstrakcije, a gotovu kavu pretočite u šalicu i poslužite sa šećerom i mlijekom ukoliko ih stavljate u kavu.

Priprema espressa

Za uživanje u espressu poput onoga koji će vam napraviti u kafiću, potreban vam je aparat za espresso. Mljevenu kavu ravnomjerno rasporedite u situ u ručki aparata koje ste prethodno očistili i dobro pritisnite kako bi površina bila ravna. Franck Espresso je idealan za pripremu savršenog espressa kod kuće, a njegova svilenkasta tekstura, punoća okusa i bogatstvo nježne kremaste pjene godit će svakom nepcu. Espresso mora teći u šalicu ravnomjerno i kontinuirano, a priprema traje 20-ak sekundi. Ako espresso istječe prebrzo, trebate malo bolje pritisnuti kavu u situ i obrnuto ako teče presporo.

Priprema cappuccina

Pravi cappuccino je spoj fine espresso kave i ukusnog mlijeka, a njegova bogata pjena i mliječna baršunasta tekstura čine ga mnogima omiljenim napitkom. Da biste napravili savršeni cappuccino kod kuće, dobro će vam doći štapni mikser s kojim ćete mlijeko pretvoriti u bogatu, kremastu pjenu.

Priprema cappuccina na ovaj način zapravo je vrlo jednostavna. Zagrijte mlijeko i nakon toga ga štapnim mikserom miksajte minutu, minutu i pol kako bi se pretvorilo u kremastu pjenu. Zatim skuhajte kavu (tursku ili moku), ulijte ju do trećine šalice, dodajte mlijeko i vaš cappuccino kao iz kafića je spreman za kušanje!

Foto: Unsplash, Franck

Učitati još
Zatvori