Foodoris: Lješnjak i kakao praline u jednostavnoj, domaćoj verziji
Foodoris: Lješnjak i kakao praline u jednostavnoj, domaćoj verziji

Foodoris: Lješnjak i kakao praline u
jednostavnoj, domaćoj verziji

Ove lješnjak i kakao praline inspiraciju vuku iz, kao što se može i vidjeti, popularne Bajadere. Ovo je jedna domaća verzija koja se jednostavno priprema i preukusna je. Pripazite jer se na sobnoj temperaturi počinju topiti i prilično će omekšati, stoga je najbolje jesti ih direktno iz zamrzivača, samo pustite pet do deset minuta da dođu k sebi.

Recept je napravljen prema kalupu promjera 19×19 cm.

SASTOJCI ZA ČOKOLADNI DIO:

  • 100 g tamne čokolade
  • 2 žlice kokosovog ulja
  • 2 žlice maslaca od badema

SASTOJCI ZA NOUGAT DIO:

  • 1⁄2 šalice maslaca od lješnjaka
  • 4 žličice javorovog sirupa
  • 2 žlice otopljenog kakao maslaca
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • prstohvat soli
  • 1⁄2 šalice indijskih oraščića
  • 3⁄4 šalice napitka od badema

Priprema:

  • Namočiti indijske oraščiće preko noći. Idući dan procijediti i staviti u blender s preostalim sastojcima za bijeli dio. Izmiksati u gustu kremu bez grudica.
  • Na pari otopiti tamnu čokoladu. Dodati kokos ulje i maslac od badema te dobro pomiješati.
  • Preliti dno kalupa s pola pripremljene čokoladne smjese. Staviti u zamrzivač da se stisne. Preliti pripremljenim nougat dijelom te vratiti u hladnjak da se stisne. Kada se dovoljno stisnulo, preliti ostatkom čokoladne mješavine te vratiti u zamrzivač.
  • Pustiti da se stisne na nekoliko sati. Prije serviranja, pustiti 10-ak minuta da se odmrzne te praline konzumirati odmah jer se na sobnoj temperaturi počnu topiti.

SAVJET: zaleđeno rezati vrućim nožem kako bi dobili savršene rezove.

Recept nam donosi Doris Valković s bloga Foodoris. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu i Instagram profilu.

Foto: Doris Valković
Učitati još
Zatvori