Journal.hr
Knedle s marelicama

Brzinske knedle s domaćim marelicama pravi su ljetni hit, recept nam donosi blogerica Foodoris

Domaće marelice znače dvije stvari: da je ljeto i da je vrijeme za domaće knedle s marelicama. Iako su od kada znamo za sebe radile bake i mame, ako se još niste i sami okušali u pripremi, svidjet će vam se ovaj brzinski recept. Umjesto krumpirovog tijesta radi se s grizom, a rezultat su jednako prefine knedle.

Recept nam je dala naša blogerica Foodoris, a sama kaže da su ove knedle neopisivo dobre – možda čak i bolje od onih sa šljivama!

RECEPT (za 6 velikih)

Sastojci za knedle:

  • 1 šalica (250 ml) biljnog napitka /mlijeka
  • 3/4 šalice (125 g) griza
  • 1 žlica + 6 žličica šećera
  • 1 žlica mljevenih lanenih sjemenki
  • 1 šalica (125 g) oštrog brašna
  •  prstohvat soli
  • 1 žlica praška za pecivo
  • 6 zrelih marelica (moje su bile prilično velike tako da ćete trebati više marelica ako su manje)

Sastojci za posip:

  • 2 žlice veganske zamjene za maslac (ili maslac)
  • 6-7 žlica krušnih mrvica
  • 1 pakiranje vanilin šećera
  • 1 žličica cimeta

Priprema:

  • U lončiću zakuhati mlijeko, 1 žlicu šećera i griz uz neprestano miješanje. Kuhati dok se ne zgusne te prebaciti u veću zdjelu i pustiti da se malo ohladi.
  • Dok se hladi pripremiti marelice tako što ćete ih zarezati po jednoj strani, izvaditi košticu te staviti po žličicu šećera u svaku i zatvoriti.
  • Pripremiti laneno jaje tako što ćete pomiješati mljevene lanene sjemenke s 3 žlice vode i pustiti da odstoji 10-ak minuta odnosno dok se ne zgusne.
  • U ohlađeni griz dodati brašno, prašak za pecivo, sol i laneno jaje. Dobro rukama pomiješati te prebaciti na pobrašnjenu površinu i oblikovati u valjak. Razrezati tijesto na 6 jednakih dijelova (ili više ako koristite manje marelice).
  • Svaki komad tijesta oblikovati u kuglicu te rukama razvaljati u plosnati kruh. Staviti po jednu marelicu u sredinu i pažljivo zatvoriti marelicu dok je skroz ne zamotate u tijesto.
  • Zakuhati posoljenu vodu te stavljati knedle u vodu koja ne ključa već lagano kuha, poklopiti te kuhati par minuta dok ne isplivaju van (na pola provjeriti da se nisu zalijepile za dno), zatim otklopiti i pustiti da se još kratko kuhaju, otprilike minutu te izvaditi šupljom žlicom van u cjedilo.
  • Kuhati knedle u više navrata, ne natrpavajući posudu za kuhanje kako se ne bi zalijepile.
  • U tavi, na otopljenom maslacu, popržiti krušne mrvice te dodati vanilin šećer i cimet. Uvaljati kuhane knedle u pripremljenu smjesu te servirati još tople. Preporučujem da ih probate s grčkim jogurtom.

Recept nam donosi Doris Valković s bloga Foodoris. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu i Instagram profilu.

Foto: Doris Valković