Štrudla od jabuke desert je koji djeluje kao instantan booster sreće. Svježina jabuka, hrskavo tijesto, okusi cimeta i šećera, a još kada uz sve to dodamo umak od vanilije, dobili smo savršen zalogaj.
Štrudle od jabuka generacijama su pekle bake i mame, a uz ovaj jednostavan recept svi se mogu usavršiti u izradi ove slastice, koju će sigurni smo puno puta ispeći.
Recept za štrudlu od jabuka
Sastojci za štrudlu
- 2 lisnata tijesta
- 1,2 kg očišćenih, narezanih jabuka (kiselkastih)
- 1 limun (korica i sok)
- 5 – 6 žlica šećera
- 2 vanilin šećera
- 50 g maslaca
- 1 žličica cimeta
- 100 g grožđica (opcionalno)
- 2 – 3 žlice ruma
- 2 žlice krušnih mrvica
Priprema
- Grožđice potopite u rumu i ostavite sa strane. Jabuke ogulite, narežite na tanke ploške pa nakapajte s malo limunovog soka.
- U većoj tavici zagrijte maslac pa dodajte šećer, vanilin šećer, cimet, limun koricu i jabuke. Pirjajte sve 10 minuta na laganoj vatri dok jabuke ne omekšaju. Maknite jabuke s vatre, dodajte krušne mrvice i sve dobro promiješajte. Pripremljeni nadjev ostavite sa strane da se malo ohladi.
- Lisnato tijesto razvaljajte, po njemu rasporedite nekoliko listića maslaca i ½ pripremljenog nadjeva. Nadjev rasporedite preko 2/3 površine tijesta, po njemu rasporedite natopljene grožđice i po želji dodajte još cimeta i koji listić maslaca, zatim prebacite okomite krajeve i zarolajte. Isto ponovite i s drugim tijestom.
- Štrudle posložite jednu do druge na lagano namašćen pleh i pecite oko 45 minuta na 180°C.
- Pečene štrudle ostavite da se malo ohlade, a za to vrijeme pripremite umak od vanilije.
Sastojci za umak
- 10 g gustina
- 500 ml mlijeka
- 2 žumanjka
- 30 g šećera
- 2 vanilin šećera
Postupak:
- Gustin pomiješajte s 3 žlice mlijeka i žumanjcima. Preostalo mlijeko zagrijte, a kad zakipi dodajte šećer i vanilin šećer da se otope.
- Maknite s vatre i umiješajte pripremljeni gustin te uz stalno miješanje ukuhajte.
- Umak uz miješanje ohladite. Toplu štrudlu poslužite s toplim umakom od vanilije.
Recept nam donosi Mile Butorac (Hungry Mile) s bloga Jedi do Mile volje. Još odličnih recepata pronađite na njegovom blogu ili Instagram profilu.
Foto: Mile Butorac