Pravo je vrijeme za nove kulinarske priče – oduševite najmilije skrivenim ritualima francuske kuhinje
Pravo je vrijeme za nove kulinarske priče – oduševite najmilije skrivenim ritualima francuske kuhinje

Pravo je vrijeme za nove kulinarske priče – oduševite najmilije skrivenim ritualima francuske kuhinje

Francuska kuhinja jedna je od poznatijih u današnjem suvremenom svijetu, a njihov početak priče seže još u daleku prošlost tijekom vladavine Napoleona. Mnogi se znaju pitati koja je tajna francuske prehrane i dugovječnosti, uzimajući u obzir kako se Francuzi, poslije Japanaca smatraju najdugovječnijom nacijom na svijetu. Iako francuska kuhinja nije bazirana samo na zdravoj prehrani i zdravim namirnicama, Francuzima to očigledno ide u korist ispijajući razna vina i jedući zasićene masnoće iz sira.

Jedna od najvažnijih svjetskih gastronomija

Francuska hrana i kuhinja smatraju se najvažnijom gastronomijom na svijetu, ne samo jer se na hranu gleda kao na umjetnost, već zbog prepoznatljivih kulinarskih specijaliteta zvučnog imena i posebnog načina pripremanja hrane. Dan danas, prehrana i kuhinja u Francuskoj ima mnoge rituale, čime održavaju svoju ponosnu tradiciju dugi niz godina datirajući još od srednjeg vijeka. 

Francuzi su jako oprezni po pitanju kuhanja i biranja namirnica za pripravljanje hrane s obzirom na to da se na njihovom stolu uvijek nalaze dugotrajna jela. Njihova stoljetna tradicija, koja se prenosila s koljena na koljeno, naučila ih je raznim zanatima i tajnama pomoću kojih su postali pravi kulinarski stručnjaci i majstori spravljanja raznih jela visoke francuske kuhinje. Kao i u cijelom svijetu, njihovo vrijeme i način pripreme obroka razlikuje se ovisno o regiji, međutim drže se poznatog zlatnog pravila s 3 obroka dnevno i „manje je više”.

Zlatno pravilo ‘manje je više’

Njihov doručak uključuje svima nam poznate kroasane, ručak je obilniji obrok, a ne smijemo isključiti i njihove večere koje skoro uvijek uključuju jelo na žlicu. Glavni sastojci koji se koriste u njihovim jelima su maslac, sirevi, začinsko bilje, rajčica, meso i povrće općenito.

U današnjem moru informacija o zdravoj prehrani i raznim trendovima za mršavljenje, mnogi se slažu kako je pravilno izbalansiran obrok uz raznolikost povrća na tanjuru ključ zdrave prehrane. Mnogi su sukladno raznim savjetima i praćenju trendova odučili preuzeti zdravlje u svoje ruke te su objeručke prigrlili kuhanje na vodenoj pari koje se preporučuje upravo zbog očuvanja hranjivih sastojaka i nutrijenata.

Osobni pristup kuhanju i jedenju, naveo je francuske chefove na sous – vide tehniku (u prijevodu s francuskog “pod vakuumom”). Ova poznata tehnika čuva okuse i hranjive sastojke, te se njome koriste mnogi vrhunski restorani u cilju dobivanja savršeno meke i sočne hrane. Pomoću ove tehnike, hrana se vakuumira u plastičnoj vrećici, kuha u toploj vodi i dok se kuha u svom soku zadržava mirise i okuse koji bi se inače izgubili kuhanjem. Tom tehnikom danas se koristi sve veći broj ljudi, a francuzi su još jednom pokazali kako na kuhanje i pripremanje obroka s ljubavlju treba vremena. Jedan od njihovih malih rituala svakako je obrok koji ne traje kraće od 20 minuta.

Male tajne pripreme i načine kuhanja

U današnje užurbano vrijeme pod utjecajem raznih stresnih situacija, mnogi su zaboravili značenje pravog i kvalitetnog obroka uz dobro izbalansiran životni tempo. Zato Francuzi napuštaju posao na dva sata kako bi se posvetili ručku tijekom dana. Uz ručak obavezno slijedi čaša finog vina, a dovoljno govori zanimljivost o tome kako je meso u Francuskoj na istom mjestu sa sirom i vinom. Ne čudi s obzirom na to da je u Francuskom kulinarstvu normalno posluživati sir poslije glavnog jela i prije deserta.

Petrol Fontignac noževi

Dodamo li tome poznata vina francuskih regija, imamo savršenu kombinaciju za ručak ili večeru u društvu naših najmilijih. Mnogi Francuzi svoju kulinarsku priču zatvaraju desertom, jer bez deserta obrok nije obrok. Mnoge francuske poslastice imaju svoje male tajne pripreme i načine kuhanja, kao i poznata nam francuska kuhinja sa savršenom pripremom jela.

Na vama je samo da se odvažite kako biste oduševili svoje najmilije i podarili im prave, istinske okuse Francuske i njenih regija. Dovedite francusku kuhinju u svoj dom uz poznati francuski brend Fontignac i otkrijte tajnu savršene pripreme i dekoracije hrane. Fontignac vam nudi široki izbor klasičnih noževa, sa snažnim naglaskom na prirodnome i zdravom kuhanju, na pravi francuski način. U širokoj ponudi pronaći ćete izvanredno oštre i praktične noževe za sve potrebe u kuhinji.

Odgovarajući noževi uvelike će vam olakšati samu pripremu i dekoraciju hrane što je jako bitno jer rituali francuske kuhinje podrazumijevaju dugotrajno uživanje u obrocima, nezaboravne trenutke s vašim najmilijima i uspomene za cijeli život.

Petrol Fontignac noževi

Više o svim uslugama i akcijama koje nude Petrol i Crodux pronađite na petrol.hr i crodux.hr te odaberite svoje favorite iz Fontignac vrhunske kolekcije noževa.

Foto: Unsplash, PR

Učitati još
Zatvori