Kako napraviti “fire cider”, ultimativno piće za jačanje imuniteta zimi?
Kako napraviti “fire cider”, ultimativno piće za jačanje imuniteta zimi?

Kako napraviti “fire cider”, ultimativno piće za jačanje imuniteta zimi?

S dolaskom hladnijih dana počeli su ponovo cirkulirati virusi. Tu je prehlada, gripa, covid-19… Neki prođu lakše, a neki se pošteno namuče. Dobro je, stoga, ojačati imunitet, posebno ako imate djecu koja idu u vrtić ili školu. Često se roditelji zaraze upravo od njih i dok djeca to sve u većini slučajeva podnose lakše, nećemo se lagati, roditelje često “skrši”. Imunitet bi, naravno, trebalo jačati cijele godine. Najbolje se redovito baviti tjelesnom aktivnošću te jesti uravnoteženo i unositi sve potrebne vitamine. Nije to sve uvijek lako, zato puno nas koristi suplemente no ni oni u puno slučajeva nisu učinkoviti. U takvim situacija često se okrećemo prirodnim i domaćim pipravcima. O zlatnom mlijeku već smo pisali, a sada je na redu “fire cider”.

Što je fire cider?

Fire cider je začinjeni tonik na bazi octa koji je postao popularan još u osamdesetima. Uloga mu je jačanje imuniteta, a samim time i obrana organizma od prehlade i gripe. Uzima ga se svakodnevno, pola žilce do žlicu za najbolje rezultate.

Sastojci:

  • jabučni ocat
  • 200 grama naribanog ljutog hrena
  • 56 grama naribane svježe kurkume
  • 56 grama đumbira
  • 1 luk srednje veličine
  • 10 zgnječenih češnja češnjaka
  • 1 narezani limun
  • 1 narezana naranča
  • 2-3 jalapeno papričice ili 1/4 žličice mljevenog kajenskog papra
  • 3 štapića cimeta
  • 3 grančice svježeg ružmarina
  • 6 grančica svježeg timjana
  • žličica zrna papra
  • med po želji

Priprema:

Najprije naribajte hren i dodajte ga u staklenku od otprilike 2 litre zajedno s narezanim đumbirom, kurkumom, jalapeno papričicama, lukom, narančom, limunom i češnjakom. Nakon toga dodajte začine, cimet štapiće i papar u zrnu. Preko toga prelijte jabučni ocat tako da svi ostali sastojci budu potopljeni. Ako staklenka ima metalni poklopac, prije nego ju zatvorite stavite papir za pečenje kako sastojci ne bi dodirivali metal.

Dobro protresite staklenku kako bi se sastojci dobro promiješali, a onda ju stavite na tamno i hladno mjesto da odleži četiri tjedna. Jednom dnevno treba protresti staklenku. Nakon mjesec dana kroz gazu procijedite tekućinu i dobro stisnite krute sastojke kako biste iz njih iscijedili sav napitak. Kada to napravite, dodajte meda po želji kako biste zasladili fire cider.

Fire cider treba stajati u čvrsto zatvoreno staklenci. Može biti u hladnjaku ili na tamnom i hladnom mjestu i do 6 mjeseci. Možete ga piti svakodnevno, kako smo napisali na početku ili ga možete koristiti za kuhanje.

 

Foto: Instagram (@fareisle, @northwoodsfolk)

Učitati još
Zatvori