Jednostavno smo morali nazdraviti s Filipom Pletešom, otkačenim barmenom kakvog se rijetko upoznaje

Filip Pleteš donedavno je bio upečatljivo lice svima koji su pratili ugostiteljsku ili gastro scenu. Danas jedan od, bez dileme, najprepoznatljivijih barmena iz Hrvatske i regije, Filipova strast prema ugostiteljstvu krenula je još u maloj Kostreni u kojoj je odrastao. Tijekom godina je proputovao svijet, prošao vrhunske edukacije i radio u barovima i renomiranim kuhinjama velikih kruzera da bi u konačnici priču zaokružio i vratio se – u Hrvatsku. Posljednjih je mjeseci i širu javnost zarazio vedrinom i znanjem u popularnom televizijskom kulinarskom showu, a nas je zaintrigirao karijerom koja nas je podsjetila da postoji prostor za uspjeh čime god se bavite – ako izađete iz vlastitih okvira i granica.

Naš prijatelj Jack odlučio je s čitateljima Journala podijeliti inspirativne priče ljudi kojima treba nazdraviti jer su u svemu što rade dosljedni sebi, a s obzirom na sve što je postigao u posljednjih desetak godina, zdravica s Filipom Pletešom bila je neizostavna.

  • Imamo zaista pregršt tema za prokomentirati, ali vratimo se na početak: biti barmen na tvojoj razini u Hrvatskoj ni danas nije „regularan“ posao koji će svi odmah shvatiti, a kamoli prije desetak godina kad si krenuo. Kako si ušao u taj svijet, otkud uopće ta specifična strast?

Mislim da smo krenuli od meni osobno najbolje moguće teme budući ću cijeli život ostati barmen. Čitav sam se život šetao po restoranima i barovima te sam svakako volio biti okružen ljudima. Srednju školu sam pohađao u Opatiji i završio hotelijersko-turističku školu. Tijekom školovanja sam prošao sve moguće dijelove hotela i taj mi se Food and Beverage department nekako najviše svidio. S 21 godinu sam otišao na kruzer gdje sam se najviše zaljubio u taj posao dok sam putovao, istraživao i posjećivao razne barove, restorane i destilerije po cijelom svijetu. Nakon toga, škola za barmena, škola za somelliera te na kraju škola za habano somelliera dovele su me do toga gdje sam i danas 🙂

  • Jedno je strast, drugo je karijera. A danas se o tebi priča kao o jednom od najprepoznatljivijih barmena u regiji pa i šire. Ono što nas uvijek fascinira je kako jednu takvu strast pretvoriti u posao?

Mislim da su ovdje najbitnije spremnost na odricanje i spremnost na cjeloživotno učenje.
Kod nas je problem što ljudi smatraju da njihovo učenje staje kada završi formalno obrazovanje, što je u potpunosti pogrešan pristup edukaciji i životu. Naš posao je jako dinamičan te se mijenja iz dana u dan, pa je iznimno bitno da si uvijek u koraku s napretkom koji se događa u našoj branši. Nakon toga izuzetno je bitno da ta strast i želja uvijek ostanu prisutni u vama te da ste uvijek spremni učiti, ali također i da se znanje prenese na mlađe generacije.

“Bitno je da strast i želja uvijek ostanu prisutni u vama”

  • Prošao si nekolicinu vrhunskih edukacija, ali upravo nam se u tvom poslu čini da nije sve „u papiru“. Štoviše, kokteli i pića asociraju nas na dobru zdravicu, priču i dozu hedonizma. Što bi izdvojio kao svoj adut, ali i generalno kao važnu karakteristiku dobrog barmena?

Prije svega mislim kako apsolutno svaka osoba koja se bavi našim poslom mora biti psihički jaka, te dobar psiholog kako bi mogla procijeniti apsolutno svaku situaciju i svakog gosta koji se mogu dogoditi.
Hedonizam je uvijek bitna stavka i većina ljudi koji se bave ovim poslom hedonizam vide kao stavku opuštanja i kao neki ispušni ventil. Iskustvo je ono što će svakako napraviti prekretnicu u životu svakog ugostitelja, te će on svakim danom biti sve spremniji mudrije pristupiti potencijalnoj situaciju. Život vam najčešće pruži najbolju edukaciju koju ne možete kupiti!

“Život vam najčešće pruži najbolju edukaciju koju ne možete kupiti”

  • Prošao si nekolicinu vrhunskih edukacija i radio u svim dijelovima svijeta pa tako pretpostavljamo da si dobro upoznat s raskošnim kulturama jela i pića. Kako si se odlučio na povratak u Hrvatsku i kako mi uopće konkuriramo drugim zemljama kad govorimo o tvojoj profesiji?

Mislim da su Hrvati iznimno skloni tome prevelikom uzdizanju ili prevelikom zanemarivanju svoje gastronomije, koja po mom skromnom mišljenju svakako spada u vrh svjetske. Mi konkuriramo apsolutnom svjetskom vrhu po pitanju vinarstva, hrane i pristupa ugostiteljstvu te mi je jako drago da cijela Hrvatska, a najviše regija iz koje dolazim – Kvarner i Istra, podiže ljestvicu ugostiteljstva i gastronomije na najviši svjetski nivo.

“Konkuriramo apsolutnom svjetskom vrhu po pitanju vinarstva, hrane i pristupa ugostiteljstvu”

Od strane kuhinje meni se najviše svidio južnoamerički štih kuhanja i ugostiteljstva budući da je iznimno blizak pristupu kakav mi imamo na Mediteranu. Povratak u Hrvatsku se dogodio doslovno preko noći i iznimno mi je drago da sam uspio u tome. Posao edukatora koji radim, uz veliki broj kolega koji su ga počeli raditi prije mene (Zoran Lukić, Marin Nekić, Teja i Saša Lovrenšćak, Filip Lipnik…) izuzetno je zahvalan budući da uspješno odgajamo mlađe generacije barmena koji će nastaviti našu ljubav prema ovom poslu i oduševljavanju novih gostiju.

  • Pandemijska 2020. doslovce je na nekoliko mjeseci ugušila ugostiteljstvo na svakoj razini. Čime si se u tom periodu bavio i jesi li se čak i u tim trenucima vodio krilaticom #MAKEITCOUNT?

U tom trenutku sam se najviše posvetio online educiranju, što kolega iz ugostiteljstva, tako i osoba koje nisu usko vezane za našu branšu te smo kolege Kruno Rozić, Marko Pečnik i ja uložili jako puno volje, vremena i znanja da čim širem krugu ljudi prenesemo sve tajne našeg zanata. Moram priznati da sam stvarno bio pod dojmom #MAKEITCOUNT trenutka kada su nam se ljudi počeli javljati s količinom zahvala za sve ono što smo im u tim online sesijama pružili te koliko smo im otvorili oči što se tiče našeg posla.  

  • Nedavno smo te gledali i u popularnom kulinarskom showu – kako je pala odluka da staneš pred kamere? Je li to bio svojevrstan izlazak iz zone komfora i kad se osvrneš, kako bi cijelo iskustvo opisao?

Pa odluku je donio moj prijatelj Andro Ostović, s kojim jako često kuham i iznimno često se družimo.
Od malena sam u kuhinji i uvijek sam volio kuhati za obitelj i prijatelje, ali nisam bio u potpunosti siguran točno koji nivo kuhanja mogu pružiti. Osim toga, moj otac je uvijek tvrdio da je on prvi palentar obitelji Pleteš, tako da je ovo bila i prilika da i s njim ukrstim padele ha-ha. U startu nisam stvarno ništa očekivao, ali kako je sam show odmicao, shvatio da je moje internacionalno iskustvo, zajedno s tradicijom koju vučem iz kvarnerskog kraja idealna kombinacija u svijetu gastronomije. Pokazao sam sebi da znam kuhati, da poznajem namirnice te da njima iznimno dobro baratam.
Za vrijeme snimanja upoznao sam nevjerojatan broj fantastičnih ljudi, koje sve ovim putem pozdravljam te sam iznimno sretan da smo ostali prijatelji i nakon završetka emisije. Osim toga, ogromna zahvala našim mentorima, barbi Damiru Tomljanoviću, Stjepanu Vukadinu i Melkioru Bašiću koji su stvarno bili nevjerojatna potpora, imao sam privilegiju učiti i od takvih vrhunskih kuhara i još boljih osoba!

“Ono na što sam najviše ponosan je činjenica da sam još uvijek ostao File iz Kostrene”

  • Imamo dojam da je iza tebe vrtoglavih 10 godina. Školovanje vani, rad na kruzerima i vrhunskim restoranima, TV show, postao si brand ambasador i još štošta. Kroz sve te doživljaje i pothvate, kad si osjetio da je vrijeme da nazdraviš samom sebi i onome što si postigao?

Taman sam ovaj Božić nakon dugo vremena uspio nazdraviti sam sebi. Nabrojali ste iznimno velik broj mojih uspjeha, putovanja I postignuća, ali ono na što sam najviše ponosan je činjenica da sam još uvijek ostao File iz Kostrene, kojeg sve to uopće nije promijenilo. Iskreno, mislio sam da je, ali mi je moja obitelj objasnila da se dio mene nikada neće promijeniti i iznimno sam sretan što je to slučaj. (Vjerujte mi da bi mi moje Ana i Nika prve prigovorile kada bi se nešto takvo dogodilo ha-ha)

  • Ne sumnjamo da postoje mnogi mladi ljudi koji te gledaju te gledaju i priželjkuju i sami sličan put, ali ne znaju otkud bi i s čim uopće počeli. Kao netko tko je stvorio impresivnu karijeru iz ideje i strasti, koji bi im savjet dao?

Učite i budite svoji.
To su stvari koje vam nitko nikada u životu neće moći oduzeti, gdje god da se otisnete u životu.
A onda kada budete zadovoljni sa svojim postignućima, naučite sve što želite i ostvarite sve svoje želje, vratite se u ovu našu prekrasnu Hrvatsku te sve to podijelite s mlađim naraštajima.
Hvala vam.

Foto: Tatjana Bukvić

Lokacija: Monkey Bizz Barber Shop

0