Međunarodni je dan hamburgera, najpopularnijeg sendviča na svijetu

Međunarodni je dan hamburgera,
najpopularnijeg sendviča na svijetu

Ne postoji osoba na svijetu koja ne voli burgere. Dobro, sigurno postoji, ali mi ju još nismo upoznali. Mesni odrezak koji se stavlja u okruglo pecivo, a zatim mu se dodaju razni umaci, povrće i ostali dodaci danas je najpopularnija vrsta sendivča na svijetu. S obzirom da se 28. svibnja obilježava Međunarodni dan hamburgera, u nastavku donosimo sve što trebate znati o tom fenomenu kulinarstva.

Povijest burgera

Iako se burgeri smatraju američkim izumom, tamo su zapravo stigli iz Hamburga po kojem su, prema nekim teorijama, i dobili ime. Hamburgere su prvi jeli Mongoli, odnosno Džingis-Kan i njegove horde, još tijekom 13. stoljeća. Bila je to zapravo preteča današnjem hamburgeru, a priča kaže da su vojnici komade janjetine ili teletine tijekom pohoda držali pod sedlima kako bi na taj način omekšali meso. Kad bi se napokon negdje ulogorili, pekli bi ga ili jedostavno jeli sirovo. Jelo se kasnije preselilo u Rusiju gdje je dobilo naziv tatarski biftek, a zatim je iz Rusije uvezeno u Njemačku gdje se uglavnom jela govedina ili svinjetina.

Put do SAD-a hamburger je pronašao preko imigranata koji su na brodu jeli mljeveno meso sa začinima, lukom i komadićima kruha, a američka posada ga je nazvala ‘odrezak na hamburški način’. Prvi burger napravio je Louis Lassen davne 1900. godine koji je radnicima posluživao sendvič od govedine, što je polako dovelo do današnjeg hamburgera. Prvi moderni hamburger kakvog danas poznajemo napravljen je 1916. godine kada je kuhar Walter A. Anderson napravio okruglo pecivo i između njega stavio komad govedine, a njegov White Castle postao je prvi američki lanac brze prehrane.

Već 1926. stvoren je cheeseburger, uslijedio je double burger, a u narednim desetljećima popularnost burgera samo je rasla. Popularizaciji hamburgera svakako su pridonijela i braća McDonald koja su 1940-tih otvorili prvi burger drive in bar, odnosno Ray Kroc, ‘kralj hamburgera’, zbog kojeg je McDonald’s danas to što je. Sve ostalo je povijest.

Burgeri u Hrvatskoj

Burger je danas u svjetskim metropolama dobio restoranski twist i postao prava gastro poslastica za sve ljubitelje dobre hrane. Hamburgeri se danas jedu u cijelom svijetu, imaju i svoj dan, naime, 28. svibnja je poznat kao Međunarodni dan hamburgera, a tko radi najbolje burgere na svijetu, stvarno je nemoguće reći jer svatko ima svog favorita. Jedu se s raznim umacima, povrćem, dodacima, krumpirićima i bez njih – ukratko, u svim zamislivim i nezamislivim verzijama.

U posljednjih nekoliko godina burgeri su i u Hrvatskoj doživjeli pravi procvat kad se počelo otvarati sve više burger barova. No, vratimo se prvo malo u prošlost. Vjerojatno se sjećate da je prvi zagrebački street burger bar bio Hambi u Draškovićevoj ulici, a kasnije je otvoren na još jednoj lokaciji, u prizemlju nebodera na Trgu bana Jelačića. No, nakon dolaska McDonald’sa u Hrvatsku, Hambi je polako počeo propadati, a zagrebačke hamburgere mogli ste tada pronaći po hotelima gdje su bili dio njihovog barskog menija.

Burgeraj

Nakon nekoliko godina street food burgeri počeli su se vraćati na velika vrata; prvo otvorenjem RougeMarina u Folnegovićevom naselju gdje su ljudi u redovima čekali kako bi probali hamburgere Marina Medaka. Nakon RougeMarina pojavio se Papa’s na Tuškancu, zatim Rocket Burger u Tkalči, pa Burgeraj u Preradovićevoj itd. Svakako trebamo spomenuti i Submarine koji je u pet godina postao najuspješniji lanac u Hrvatskoj, a osim u Zagrebu, u njegovim burgerima možete uživati i u Rijeci te Beogradu.

Osim navedenih, ukusne burgere danas možete pojesti i u brojnim drugim restoranima i barovima poput 50 A Burger & Champagne Bar, Barcode Mitra, Kascheta itd.

Foto: Sanja Jagatić, Marija Laća

Učitati još
Zatvori