Lucija Bilandžić ispričala nam je kako je izgledalo gastro događanje ‘Fešta Days’

Lucija Bilandžić ispričala nam je kako je izgledalo gastro događanje ‘Fešta Days’

Drugim uspješnim izdanjem događaja „Fešta Days“ – Krešimir Mudronja, vlasnik istoimenog restorana na otoku Žutu u kornatskom akvatoriju, još je jednom potvrdio da se tvrdoglavost isplati. Servirati vrhunsku gastronomiju na otoku bez struje, vode i ostalih civilizacijskih tekovina zaista je hvalevrijedan poduzetnički pothvat. Kad čujete Krešu kako priča o počecima Fešte, sjedeći u lounge baru ovog impoznatno luksuznog obiteljskog imanja i pijuckajući savršen ljetni koktel, zaista se zamislite kako je sve to moguće. A sve je krenulo iz kućice u kojoj je Krešo provodio ljeta s bakom.

Drugo izdanje ‘Fešta Days’

Godinama su im mnogi govorili kako misle da takva ideja ne može uspjeti.„Muke ti mislit. Triba znat“, – rekli bi Šibenčani.Danas Fešta u periodu visoke sezone zapošljava oko 40 ljudi. Središte obiteljskog imanja je suvremeni restoran Fešta koji električnu energiju dobiva iz solarnih kolektora, a pitku vodu zahvaljujući vjerojatno prvom desanilizatoru na hrvatskim otocima. Nakon desalinizatora ugrađen je i pročišćivač otpadnih voda kako bi objekt bio u potpunosti autonoman. Donedavno dostupan samo nautičarima, od prošle godine u sklopu posjeda nalazi se i pet glamping šatora pa je za desetak osoba koje se sjete na vrijeme napraviti rezervaciju, na otoku Žutu moguć i tvrdi smještaj.

Zero waste – priprema hrane bez nepotrebnog bacanja – postulat je po kojem su autorska jela pripremali svi chefovi na temu „Plava riba i riba dubokog mora u vrhunskoj gastronomiji“. Bili su to svjetski chefovi Vinod Sookar, Stefano Deidda, Danilo Bei, Herbert Hintner i Domenico Schingaro te prvaci domaće gastronomije Hrvoje Zirojević, David Skoko, Josip Vrsaljko, Damnjan Draganić, Ante Božikov i Toni Zengić, uz svesrdnu podršku domaćina Zorana Jajca, glavnog chefa Fešte.

Fešta Days trajali su tri dana, uključujući 2 gala večere za oko stotinjak gostiju po večeri. Gosti su uživali u reprezentaciji hrvatskih vinara te Billecart Salmon Brut šampanjcu i Simčić vinima, perjanici slovenskog vinarstva. Za miksologiju su se brinuli vlasnik i potomak šeste generacije obitelji Luxardo te mladi koktel majstor Marino Karinja.

Jedna divna gastro priča

Jutra na Žutu posebno su divna, a započinjala su gastronomskim doručkom koji je obilovao skutom, kozjim sirom, domaćim jajima, voćem i povrćem tako da su kulinarski virtuozi tri dana radili bez prestanka, u čemu im je odličnu podršku dalo osoblje restorana. Kako ova jedinstvena gastronomska bajka ne bi ostala ispričana samo malobrojnim uzvanicima, a restoran Fešta ostao i dalje nedostupan onima koji ne plove, drugog je dana oko 200 gostiju sa zadarskog i šibenskog područja doplovilo na jednodnevni izlet na Žut, izletničkim brodovima u organizaciji domaćina.

Eminentni chefovi su se za ovu priliku iskazali kreativnošću, poslužujući zalogaje na zadanu temu, koristeći u obilju iste namirnice kao i na večerama: skuše, srdele, trilje, morski pas i druge ‘sitne’ ribe. Samoniklo bilje otoka Žuta ne samo da je pronašlo mjesto u jelima, već je zajedno s morskom travom i algama zauzelo važno mjesto u definiranju finih okusa ‘pjatanci’ posluženih u bambusu i drugim biorazgradivim posudama.

Vikend hedonizma

Duboko poštivanje i briga o lokalitetu u sklopu obavljanja ugostiteljske djelatnosti utkani su u svakodnevno poslovanje Fešte, stoga su na ovom događaju svoje mjesto pronašli i ekološki projekti, predstavljanje NP Kornati te murterske i kornatske nematerijalne baštine. Za potpuni doživljaj lokaliteta pobrinuli su se članovi udruge „Latinsko idro“, koji su za goste gala večere demonstrirali tradicionalne načine ribarenja mrežom i ‘pod svićom’, a tijekom dana su goste vodili u plovidbu tradicionalnim leutima. Fešta Days su zaista vikend čistog hedonizma i jedinstveno iskustvo.

Foto: PR

Preporuka

Zatvori