Zašto volimo: Eggspress (savršeno mjesto za doručak u gradu)

Zašto volimo: Eggspress (savršeno
mjesto za doručak u gradu)

Avomash tost

Svi oni koji jutro vikendom vole provesti na špici, nakon prve šalice kave vjerojatno ogladne. Čekati ručak ili sjesti na obilan doručak i ležeran brunch? Nažalost, nema puno mjesta u Zagrebu gdje ćete doručkovati poput kralja, baš kako priliči ovom najvažnijem obroku u danu. Na adresi Boškovićeva 11, nalazi se Eggspress.

Eggspress je dobio i Certificate of Excellence za 2019. godinu od najveće turističke Internet stranice na svijetu TripAdvisora. Korejska televizijska postaja je radila priču o Zagrebu i uvrstila ih je među „must visit“ mjesta. Otišli smo na doručak, popričali s chefom, isprobali favorite i ugodno se iznenadili. Ako volite razne varijacije omleta, holandez umaka, salata s jajima, ali i veganskih kajgana – ovdje ćete pronaći baš sve.

Eggspress: savršeno mjesto za doručak u gradu

FitnEGGs salata

Chef Vlatko Brezac već 16 godina radi u ugostiteljstvu i jako voli eksperimentirati s okusima, namirnicama i tehnikama kuhanja. No, pritom osluškuje želje gostiju i nije jedan od onih chefova koji imaju pravocrtnu liniju pogleda na kulinarstvo. On svoje kuhanje prilagođava gostima jer tu je da gostu pruži ono što gost želi. Dugogodišnje iskustvo u ugostiteljstvu naučilo ga je da gosti ne vole kada im se nešto nameće. Specijalist je za alergološku prehranu pa će sa svojim timom svako jelo u ponudi prilagoditi osobi koja je alergična ili intolerantna.

Eggs Benedict

1.Kako se rodila ideja i koja je bila vizija za pokretanjem Eggspressa?

Ideja se rađala na gotovo svakom putovanju diljem svijeta, a u nedostatku ponude doručaka u Zagrebu. Ideje za hranu su se skupljale čitav niz godina, koje su pak rezultirale ozbiljnim razmišljanjem i idejom o otvaranju restorana za doručak i eto nas…guramo već treću godinu.

2.Kako ste osmislili meni i koji doručci najbolje idu – klasici?

Meni prilagođavamo zahtjevima gosta i smatramo da je to jedini ispravan način. Mi vrlo često imamo izmjene u jelovniku, uvodimo nova jela, radimo analize i odlučujemo koje jelo ćemo zadržati a koje nećemo. Trenutačno imamo jelovnik za ljeto 2019.godine u kojem prevladavaju malo laganija jela poput salata, lososa, avomasha i slično. Naš najprodavaniji proizvod je Eggs Benedict, to je dakle jelo od tostiranog kruha, domaće šunke, tri poširana jaja i holandez umaka. Avokado je apsolutna hit namirnica već treću godinu za redom u našem restoranu, njega gosti naručuju kao dodatak gotovo svim jelima. 

4. Kakav vam je sastav gostiju?

Naši gosti su uglavnom turisti i to gotovo 85%. Brendiranje Zagreba kao turističke destinacije  i dolazak velikog broja turista, za nas je značilo da se moramo maksimalno potruditi naučiti običaje, kulturu i način prehrane za goste koji dolaze iz cijelog svijeta. Mi izrazito veliku pažnju posvećujemo hrani koju određene kulture i nacije ne smiju konzumirati, pa tako imamo u potpunosti prilagođen jelovnik za goste Islamske vjeroispovijesti, Židove, veliku pažnju posvećujemo veganskoj hrani i imamo posebno posuđe za svaki pojedinačnu restrikciju u prehrani.

Eggs Royale
Eggs Royale

Gosti su maksimalno susretljivi, ne traže ništa ekstremno što odudara od našeg jelovnika, jako cijene naše poznavanje prehrambenih navika, alergija, intolerancija i slično. Cijela gastronomija u današnje vrijeme ima izazov koji se zove alergija ili intolerancija na hranu. Za nas kuhare kada dobijemo narudžbu da se radi o alergijskom obroku koji zahtjeva određene preinake u samoj recepturi, izbacivanje određenih namirnica, to nama znači određeni alarm  u kuhinji  gdje se taj obrok mora pripremiti s još većom pozornošću i još većim nadzorom, jer kod alergijskih bolesnika i najmanja doza neke namirnice može ozbiljno ugroziti zdravlje gosta.

5. Što vas čini drugačijima od ostalih mjesta koja nude doručak?

Mi smo drugačiji jer smo jedinstveni! Mi smo cijelu našu poslovno strategiju bazirali samo na jednom obroku i to doručku. Mi nismo klasični restoran koji uslužuje ručak i standardno večeru, pa eventualno neku prazninu u prihodima pokušavaju upotpuniti ponudom doručaka, nego smo mi jasno i precizno fokusirani samo i isključivo na doručak. Koliko je meni poznato, mi smo jedini restoran u Hrvatskoj koji radi samo jednu i to jutarnju smjenu i svi radnici u 15:00 sati idu doma.

6. Postoje li neki planovi za budućnost?

Eggspress u ovoj godini ima dva projekta. Prvi projekt je pop up objekt u samom centru grada koji je sada u fazi uređenja, a koji će svakih 6 mjeseci mijenjati koncept. Prvi koncept koji imamo je Breakfast2Go, obzirom da imamo jako mali smještajni kapacitet u našem restoranu, a imamo veliku potražnju. Jako puno gostiju uzima doručak za van, tako da ćemo kroz nekoliko tjedana otvoriti restoran Eggspress2Go u kojem će gosti moći kupiti razne smoothije, cijeđene sokove, salate, sendviče i slično i to sve za ponijeti i konzumirati na nekoj drugoj lokaciji.

Avomash tost
FitnEGGs salata

Drugi projekt nam je selidba u veći prostor, taj prostor nam je isto u fazi uređenja i vjerujemo da ćemo već krajem ljeta useliti u njega. Radi se o duplo većem prostoru. Sadašnji prostor u kojem se nalazimo više ne zadovoljava naše potrebe u smislu smještajnog kapaciteta, naime imamo 16 stolova a prosječno uslužujemo 240 doručaka a vikendom i do 350, što znači da imamo jako brzu izmjenu stolova, što želimo izbjeći. I jedan i drugi prostor su smješteni u samom centru Grada.


Foto: Marija Laća

Učitati još
Zatvori