Journal.hr
egg drop soup

Znate li što je Egg Drop Soup? Ova savršeno ukusna kineska juha gotova je u 10 minuta

Kineska kuhinja u Europi i Hrvatskoj najčešće je prepoznata po jelima poput prženih rezanaca, kineske piletine u sezamu ili pak popularnih dim sum delicija. Restorani s kineskom hranom sve su brojniji, a mnogi ljudi imaju svoje omiljene “klasike” koje naručuju gotovo uvijek. Ipak, osim tih poznatih jela, kineska kuhinja krije i jednostavne, svakodnevne delicije koje se pripremaju u kućama, a koje još nisu tako raširene izvan Azije. Jedna od njih je Egg Drop Soup, poznata i kao “jaja u juhi”.

Što je Egg Drop Soup?

Ova juha sastoji se od svilenkastih niti jaja u bogatom pilećem temeljcu i može se dodatno obogatiti kukuruzom, tofuom ili gljivama. Egg Drop Soup je vrlo jednostavna za pripremu, treba vam oko 10-15 minuta, što je čini idealnom za brzi obrok ili predjelo. U Kini se jede gotovo svakodnevno, često kao lagana večera, predjelo ili brzi obrok za utjehu.

Naziv juhe dolazi od načina pripreme: jaje se polako ulije u kipući temeljac i “padaju” u obliku tankih niti, što joj daje karakterističnu, svilenkastu teksturu. Iako jednostavna, Egg Drop Soup je topla, hranjiva i vrlo aromatična, jelo koje može brzo postati omiljeno u svakoj kuhinji.

Recept za Egg Drop Soup

Sastojci (za 2–3 osobe):

  • 700 ml pilećeg temeljca
  • 2 velika jaja
  • 1 žličica kukuruznog škroba (opcionalno, za gušću juhu)
  • 2 žlice hladne vode (za škrob)
  • Prstohvat soli i bijelog papra
  • 1/2 žličice sezamovog ulja
  • 1 mladi luk, sitno nasjeckan
  • Opcionalno: sitni komadići kukuruza, tofu ili šampinjoni

Priprema:

  • Ako želite gušću juhu, razmutite kukuruzni škrob u 2 žlice hladne vode i ostavite sa strane.
  • U loncu zagrijte pileći temeljac dok ne zakuha. Dodajte sol i papar po ukusu.
  • Ako koristite škrob, dodajte ga u kipući temeljac i miješajte dok se juha ne zgusne.
  • Jaja lagano umutite u zdjeli.
  • Smanjite vatru na srednje nisku i polako ulijevajte jaja u juhu uz stalno miješanje vilicom ili štapićima – tako će se stvoriti tanke niti jaja u juhi.
  • Dodajte sezamovo ulje i nasjeckani mladi luk. Po želji ubacite kukuruz, tofu ili gljive.
  • Poslužite toplo.

Foto: Instagram