Kineska kuhinja u Europi i Hrvatskoj najčešće je prepoznata po jelima poput prženih rezanaca, kineske piletine u sezamu ili pak popularnih dim sum delicija. Restorani s kineskom hranom sve su brojniji, a mnogi ljudi imaju svoje omiljene “klasike” koje naručuju gotovo uvijek. Ipak, osim tih poznatih jela, kineska kuhinja krije i jednostavne, svakodnevne delicije koje se pripremaju u kućama, a koje još nisu tako raširene izvan Azije. Jedna od njih je Egg Drop Soup, poznata i kao “jaja u juhi”.
Što je Egg Drop Soup?
Ova juha sastoji se od svilenkastih niti jaja u bogatom pilećem temeljcu i može se dodatno obogatiti kukuruzom, tofuom ili gljivama. Egg Drop Soup je vrlo jednostavna za pripremu, treba vam oko 10-15 minuta, što je čini idealnom za brzi obrok ili predjelo. U Kini se jede gotovo svakodnevno, često kao lagana večera, predjelo ili brzi obrok za utjehu.
Naziv juhe dolazi od načina pripreme: jaje se polako ulije u kipući temeljac i “padaju” u obliku tankih niti, što joj daje karakterističnu, svilenkastu teksturu. Iako jednostavna, Egg Drop Soup je topla, hranjiva i vrlo aromatična, jelo koje može brzo postati omiljeno u svakoj kuhinji.
Recept za Egg Drop Soup
Sastojci (za 2–3 osobe):
- 700 ml pilećeg temeljca
- 2 velika jaja
- 1 žličica kukuruznog škroba (opcionalno, za gušću juhu)
- 2 žlice hladne vode (za škrob)
- Prstohvat soli i bijelog papra
- 1/2 žličice sezamovog ulja
- 1 mladi luk, sitno nasjeckan
- Opcionalno: sitni komadići kukuruza, tofu ili šampinjoni
Priprema:
- Ako želite gušću juhu, razmutite kukuruzni škrob u 2 žlice hladne vode i ostavite sa strane.
- U loncu zagrijte pileći temeljac dok ne zakuha. Dodajte sol i papar po ukusu.
- Ako koristite škrob, dodajte ga u kipući temeljac i miješajte dok se juha ne zgusne.
- Jaja lagano umutite u zdjeli.
- Smanjite vatru na srednje nisku i polako ulijevajte jaja u juhu uz stalno miješanje vilicom ili štapićima – tako će se stvoriti tanke niti jaja u juhi.
- Dodajte sezamovo ulje i nasjeckani mladi luk. Po želji ubacite kukuruz, tofu ili gljive.
- Poslužite toplo.
Foto: Instagram