Eateria je mjesto koje spaja vrhunsko kuhanje i najljepši pogled na Zagreb

Eateria je mjesto koje spaja vrhunsko kuhanje
i najljepši pogled na Zagreb

Posjetile smo Eateriu, omiljeno gastro odredište s vjerojatno najljepšim pogledom na cijeli Zagreb. U velikom prostoru na sedmom katu poslovne zgrade smjestio se restoran koji se po mnogočemu ističe od klasičnih gradskih bistroa. Eateria je još uvijek nova na zagrebačkoj gastro sceni, a već je okupila vrhunski tim mladih profesionalaca koji odlično funkcioniraju i imaju velike planove za budućnost. O kuhanju, uređenju, prilagođavanju izazovnim vremena i brojnim novitetima porazgovarale smo s vlasnicom Tenom Majetić.

Tena Majetić

Eateria by Tena Majetić

Tena je već godinama vlasnica poznatog Cateringa Majetić, tako da je dobro upoznata s gastro scenom i ugostiteljstvom u Hrvatskoj. Cijela ideja o otvaranju restorana nastala je, zapravo, potpuno slučajno i spontano. Zbog situacije koja nas je sve obuhvatila, vlasnica se morala prilagoditi novoj dinamici tržišta što je rezultiralo hrabrom idejom o restoranu Eateria – a na kraju i uspješnoj realizaciji. Eateria je tako nastala u jeku pandemije, s prvotnom idejom kvalitetnih gableca za poslovne ljude. S povećanjem posjeta i pozitivnim komentarima klijenata, ali i uz ideje tima koji su osluškivali njihove želje, gastro ponuda se proširila i podigla na viši nivo. Ovaj rooftop restoran u Zagrebu poziva na opuštena druženja u prekrasnom ambijentu s jedinstvenim pogledom na cijeli Zagreb.

Ambijent i uređenje prostora

Prostor restorana moderno je uređen, a istovremeno je cozy i prozračan, čemu pridonose velike staklene stijene, biljke i cvjetni aranžmani te pažljivo odabrane dekoracije. Centar pozornosti definitivno privlači spektakularan pogled. Ovo je jedinstveno mjesto u Zagrebu gdje se u hrani uživa s panoramskim pogledom na cijeli grad. Na trenutke se čini kao da i nismo u Zagrebu, već u nekoj svjetskoj metropoli poput Madrida ili New Yorka.

Za uređenje interijera zaslužna je dizajnerica Monika Stojanova, koja vodi dućan Mashroom u Medvedgradskoj, odakle su i neki komadi poput lampa i kamina.

Restoran je okružen staklenim stijenama i rooftop terasom, što danju osigurava veliku količinu prirodnog svijetla, a noću impresivne prizore osvijetljenog grada. Najspektakularniji dio dana možda je, ipak , zalazak sunca u kojem vrijedi doći uživati. “Zalazak sunca kakav nisam znala da postoji u ovom gradu dok nismo došli u ovaj restoran, i dalje se svaki dan čudim koliko je predivan.” kaže Tena. U toplim se danima u hrani i koktelima uživa i na terasi koja ima dva predivna vrta, mediteranski i kontinentalni.

Večeri u tjednu veselije su radi live svirki; nedavno su atmosferu podizali Tena Vodopija, mladi bendovi, glazbenici i tango bend.

Osim standardne restoranske ponude, postoji i opcija zakupa prostora za manje grupe radi raznih prigoda, od krštenja, krizmi, diploma do privatnih evenata, a odvijaju se čak i manja vjenčanja.

Novi sezonski meni

Eateria je počela kao bistro, ali kako su s vremenom rasli, tako je rastao i tim ljudi, a zatim, logično, i sam nivo kuhanja. Mladi tim kuhara koji je zaslužan za kreativan razvoj i novu, vrlo ozbiljnu gastronomsku ponudu vodi chef Antonio Koprić. Trenutno je fokus na à la carte meniju, a u planu su uskoro i degustacijski meniji, s kojima će započeti na Valentinovo.

Prije svega moram istaknuti mladi tim ljudi bez kojeg ništa ne bi bilo moguće. Oni su ti koji potiču naš rast, razvoj, nove edukacije i ideje” započinje priču Tena Majetić.

Na novom, sezonskom à la carte meniju našla su se vrlo ozbiljna jela od kojih se ističu pivac, sporo pečena janjetina i domaći boškarin, koji se rijetko nađe u zagrebačkoj ponudi. Sva su jela popraćena zanimljivim etiketama s nove vinske karte za koju je bio zadužen Boris Pobor, voditelj servisa Eaterie.

U ponudi su osim à la carte menija i nesvakidašnji “gableci s odmakom“, iako su uvijek nađe i koji klasičan, kao što su filane paprike i sarme. Zanimljiv je i koncept “domaća nedjelja u Eaterii“, koju čini posebna ponuda klasičnih nedjeljnih jela kao što su picek s mlincima ili buncek. Jela koja nedjeljom inače kuhaju bake izvode se po tradicionalnim receptima naših starih, bez puno eksperimentiranja.

Sve namirnice u Eateriu dolaze iz lokalnog uzgoja, nabavljaju se od domaćih OPG-ova. Baš sve je hrvatskog uzgoja, od mesa do povrća, a naravno kuha se iz nule, bez kupovnih temeljaca ili gotovih proizvoda” ističe Tena.

Tatarski biftek
Sporo pečena janjetina u umaku od pečenja sa sotiranom raštikom
Kremasti rižoto s parmezanom, gljivama, pestom i tartufima
Pirjani obrazi boškarina s kremom pečene bundeve i sotiranim vrganjima
Hrskavi krak hobotnice s aromatiziranim kremastim krumpirom i češnjakom, majoneza hobotnice i pesto rukole, čili
Semifreddo s bademima, bijelom čokoladom i biskvit od šumskog voća

Eateria se nalazi na adresi Koranska 2. Radno vrijeme je od utorka do subote od 12 do 23h, te nedjeljom od 12 do 18h.

Foto: Tatjana Bukvić

Učitati još
Zatvori