Zagrebački dućani koji su odlična alternativa supermarketima

Zagrebački dućani koji su odlična
alternativa supermarketima

Jedna od stvari kojoj smo prošle godine počeli sve više naginjati je svjesno razmišljanje o tome što jedemo pa je slow food pokret ponovno došao u fokus. Počeli smo više razmišljati o namirnicama koje jedemo i više uživati u hrani; postalo nam je važno znati otkud dolazi hrana koju konzumiramo i više nego ikad prije pažnju smo usmjerili na lokalno i domaće.

Istovremeno, u Zagrebu se počelo otvarati sve više trgovina u kojima možemo pronaći kvalitetne i domaće proizvode. Nije riječ isključivo o zdravoj hrani, već o širokoj paleti namirnica domaćih proizvođača i OPG-ova koji su postali odlična alternativa supermarketima. U takvim dućanima možete pronaći lokalno uzgojenu i proizvedenu hranu, od voća i povrća preko kruha, mliječnih i mesnih proizvoda do brašna, čokolade, piva i vina. Na kojim ih adresama možete pronaći, donosimo u nastavku.

Mini market Proljeće

Mini market Proljeće nalazi se u blizini Kvaternikovog trga, točnije u Sermageovoj 14a. Posjetili smo ih u studenom prošle godine, a vlasnici Ivana Gladović i Saša Tkačenko objasnili su nam tada da im je ideja bila da na jednom mjestu objedine plac, dućan i kafić te kupcima i gostima ponude mjesto gdje će im kupovina biti puno više od toga. U Proljeću ćete tako pronaći sve što trebate – zdravu hranu i druge proizvode za održivo i svjesno življenje, doručak i kavu za van. Svježe voće i povrće koje nabavljaju od provjerenih OPG-ova, ali i tjesteninu, uključujući i onu za wok, razne začine, brašno, Cidrani ocat, mliječne proizvode poput sira škripavca iz sirane Kolačević i jogurta iz Milk Bara, razne granole, Nutrigold grahorice i sjemenke, kruh i kiflice… Tu su i vina, prirodni sok od jabuke koji prodaju pod svojim brendom…

Rougemarin Doma

Rougemarin Doma je prvi hibridni dućan s hranom i brzi restoran pod jednim krovom. Zajednički nazivnik ovog prodajnog koncepta je kvaliteta namirnica u različitim fazama obrade i pripreme obroka. Na jednostavnim drvenim policama pronaći ćete domaće proizvode bez klasičnih etiketa, odmah do njih je zelena tržnica s voćem i povrćem, a u dnu trgovine su frižideri sa svježim mesnim i mliječnim proizvodima, desertima, polugotovim jelima, vinom i pivom. Ponuda trgovine temelji se i na umacima, namazima, marinadama, temeljcima, konfekcioniranom mesu, kruhu, svježim namirnicama i svemu ostalom što je potrebno za lakše kuhanje kod kuće. Tu su naravno i Artisan by Rougemarin čokolade te razne grickalice i slastice. U ponudi imaju i selekciju domaćih vina, craft piva, rakija, ginova i sličnog.

Kao nekad

Kao nekad je nova, jedinstvena prodavaonica hrane u kojoj možete pronaći 100% domaće proizvode. Tu su proizvodi OPG-ova iz cijele Hrvatske, ali i proizvodi velikih domaćih uzgajivača i proizvođača hrane. U prostoru na adresi Trakošćanska 7 pronaći ćete široku ponudu proizvoda – od svježeg voća i povrća, domaćih mliječnih proizvoda i mesa, velikog broja začina, džemova, umaka, slastica, vrhunskih maslinovih ulja, vina i craft piva pa sve do hrvatske kozmetike. Radno vrijeme trgovine od ponedjeljka do subote je od 7-20h, a nedjeljom su otvoreni od 7-13h.

IgoMat trgovina u Mlinovima

Krajem siječnja u zagrebačkom kvartu Mlinovi otvorena je najveća i najraznovrsnija IgoMatova trgovina u kojoj ćete pronaći gotovo 400 artikala visoke kvalitete. Osim namirnica iz vlastite IgoMatove proizvodnje poput mesa i mesnih proizvoda, ovdje možete kupiti razne proizvode domaćih OPG-ova, svježe voće i povrće, mliječne i pekarske proizvode, tjestenine, umake, ulja, jaja, domaće sokove, vina…

Noel delikatesna trgovina

Krajem prošle godine zagrebački restoran Noel otvorio je delikatesni shop koji se smjetio u Dukljaninovoj 1, odmah pokraj restorana. Iz Noelove deli trgovine otići ćete bogatiji za male luksuze poput foie gras patéa, finih pralina, Noel čokolada, domaćih džemova, keksića i kolača koji se svi pripremaju u Noelovoj kuhinji. Čekaju vas gotove delikatese, ali i sastojci za ručkove kod kuće poput tatarskog bifteka, fantastičnih komada mesa spremnih za pećnicu, domaćih štrukli ili tjestenine s umakom koje je potrebno tek dovršiti.

Špeceraj

Za kraj našeg popisa ostavili smo dvije dobro poznate adrese s domaćim i lokalnim proizvodma. Prva je trgovina Špeceraj koja se nalazi odmah prekoputa Korice, na Trgu kralja Petra Svačića 1 te na Ilici kod Britanca. Vlasnici su u skladu sa svjetskim trendom recikliranja i zero waste pokretom 2017. godine odlučili otvoriti rinfuznu trgovinu u kojoj možete kupovati namirnice po komadu, dekagramu ili decilitru. U privlačnom interijeru smjestile su se police prepune zanimljivih artikala. Želite li samo isprobati neki proizvod, ovo je savršen način da to učinite, a uz to se brinete za okoliš.

Grga Čvarak

Grga Čvarak još je jedna dobro poznata kvartovska specijalizirana trgovina koja nudi zdravu i domaću hranu iz svih dijelova Hrvatske. Upravo je Grga Čvarak bila jedna od prvih trgovina koje nude fino, zdravo i domaće i koja je zapravo pokrenula trend takvih trgovina, kojih je danas sve više. Ne morate živjeti na Vrbanima, gdje se Grga Čvarak nalazi, da biste znali o čemu pričamo.

Foto: Sanja Tušek, Bojan Haron Markičević, IgoMat, Špeceraj

Učitati još
Zatvori