

Ljeto je stiglo na velika vrata, a s njim i šarenilo sezonskih plodova na svim našim tržnicama. Vrijeme je kada nas priroda daruje najsočnijim, najzrelijim i najmirisnijim plodovima, od tikvica, paprika, patlidžana i mahuna, pa sve do kraljice ljetne sezone, rajčice.
Svježe, slatke, pomalo kisele, aromatične i sočne, rajčice u ovom periodu godine dostižu svoj vrhunac i doslovno nas mame da ih pripremimo u svim mogućim varijacijama. Dok se mnogi bacaju na pripremu zimnice, mi ipak najviše volimo iskoristiti ljetne rajčice odmah.

Sezona rajčica, najljepša sezona
Jedno od nama omiljenog pitanja ovih dana je upravo – što kuhati u sezoni ljetnog povrća? Mi ćemo vam odmah reći šalša! Gusta i mirisna, koja se krčka satima i obavija cijeli stan mirisima. Tu su druga fantastična ljetna jela poput parmigiane, punjenih tikvica, gazpacha, bruschetta, ili jednostavno, tanko narezanih rajčica s malo maslinovog ulja i krupne soli.
Ali jedno sasvim jednostavno jelo, slažu se i mnogi veliki chefovi, uvjerljivo pobjeđuje. To je upravo tjestenina s domaćom šalšom od svježih rajčica. Nema toga što može nadmašiti savršeno skuhanu tjesteninu obavijenu svilenkastom, mirisnom rajčicom koju ste netom prije ubrali (ili donijeli kući s placa), narezali i pretvorili u deliciju ljeta.
U nastavku donosimo jednostavan, autentičan i neodoljivo ukusan recept za domaću salsu koji će vam uljepšati svaki ljetni ručak ili večeru.


Recept: Domaća šalša od svježih rajčica
Sastojci:
- 2 kg zrelih rajčica
- 5 režnja češnjaka
- 60 ml maslinovog ulja
- 1 žlica šećera
- Sol i svježe mljeveni crni papar
- Svježi bosiljak
- Tjestenina po izboru (špageti, linguine ili fusilli)
Priprema:
- U velikom loncu zakuhajte vodu. Rajčicama zarežite malu križnu oznaku na dnu i kratko ih ubacite u kipuću vodu (oko 30 sekundi), zatim ih prebacite u hladnu vodu. Ogulite im kožu i narežite ih na kockice, pazeći da sačuvate i sok.
- U tavi zagrijte nekoliko žlica maslinovog ulja i dodajte sitno sjeckani češnjak. Pržite kratko na laganoj vatri dok ne zamiriši (pazite da ne zagori).
- Dodajte rajčice sa svim sokovima, malo šećera (da izbalansirate kiselinu), posolite i popaprite.
- Kuhajte umak 20-30 minuta na srednje jakoj vatri dok se rajčice ne raspadnu i umak ne postane gust i mirisan. Pred kraj ubacite listove svježeg bosiljka i još koju kap maslinovog ulja.
- Tjesteninu skuhajte al dente u posoljenoj vodi, ocijedite (sačuvajte malo vode od kuhanja) i dodajte direktno u umak.
- Dobro promiješajte i po potrebi dodajte koju žlicu vode od tjestenine.
- Po želji pospite s malo ribanog parmezana.
Foto: Pexels, Dupe Photos, Instagram