

Uz zobenu kašu i pahuljice, granola je jedna od najčešćih opcija za početak dana. Štoviše, ona je mnogima nezaobilazan dio suvremenog i svakodnevnog načina prehrane. Kao odličan izvor energije i vlakana, granola je hrskava poslastica koja je karakteristična po bogatoj aromi, a ona dolazi iz kombinacije sastojaka koji su termički obrađeni. Stoga nam se, ovaj put, u fokusu nalazi domaća granola koja, zbog jednostavne pripreme, dokazuje da priprema zdravih obroka nikada nije bila lakša.
How to: Domaća granola
Kada je u pitanju domaća granola, recepti mogu varirati. Međutim, inspiraciju smo pronašli na Instagram profilu Candice Ray. Kao glavne prednosti ove poslastice, ona je izdvojila njenu hrskavost, okus, te činjenicu da je napravljena od sirovih i zdravih namirnica. Također, umjesto šećera se kao zaslađivač upotrebljava med. Ipak, ako preferirate javorov sirup, možete i njega iskoristiti.
Nakon što ste je ispekli, granolu možete servirati na različite načine. Neke od opcija su uz mlijeko i grčki jogurt, ali granola se može iskoristiti i kao hrskavi dodatak drugim poslasticama i desertima. No, s obzirom na to da je odličan izvor energije, jedno je sigurno. Granola, napravljena kod kuće, je odličan izbor za one koji žele obrok koji će ih lako zasititi.
Sastojci
- 320g zobenih pahuljica
- 250-300g orašastih plodova i sjemenki po želji (indijski oraščićj, semenke bundeve, chia sjemenke i slično)
- čajna žličica morske soli
- ekstrakt vanilije
- 500g meda (ili ista količina javorovog sirupa)
- 170g čokoladnih mrvica
Priprema
Za početak, zagrijte poećnicu na 175 stupnjeva, a pleh za pečenje obložite papirom za pečenje. U većoj posudi sjedinite sve sastojke, a ovisno o željama i preferencijama ih modificirajte i prilagodie ukusu. Nakon toga, dobiveni miks stavite na pleh. Potrudite se da ga ravnomjerno rasporedite kako bi granola bila jednake debljine. U tom procesu, iskoristite žlicu. Pecite granolu sve dok ne dobije zlatnu boju i ne porumeni. Odnosno, oko 25 minuta. Naposljetku, ostavite je da se ohladi, te je izlomite na manje dijelove.
*Tekst je preuzet s portala Journal.rs
Foto: dupe photos, Instagram (@redcurrantbakery, @thrivewithcandicee, @wellnesswithsaraah_)