Donosimo recept za najfiniju hrskavu, vegansku granolu

Donosimo recept za najfiniju
hrskavu, vegansku granolu

Granola je mnogima jedno od omiljenih jela za doručak! Hrskava je, ukusna, zasitna i neusporedivo zdravija od kupovnih varijanta, punih aditiva i šećera.
Velika prednost domaće granole je to što ju možete ispeći u većim količinama, spremiti u staklenke i tako čuvati i do 3 tjedna. Osim toga, ujutro nema puno posla oko pripreme doručka!


Nama je najdraža u kombinaciji s grčkim jogurtom, sezonskim voćem i
žličicom maslaca od kikirikija!

Vrijeme pripreme: 10 min
Vrijeme pečenja: 20 min
Ukupno vrijeme: 30 min

SASTOJCI:


140g zobenih pahuljica
40g kokosovog čipsa
50g badema
50g oraha/pekan oraha
¼ žličice soli
80ml agavinog sirupa
1 žiličica ekstrakta vanilije
45ml kokosovog ulja
Po želji: sušeno voće, orašasti plodovi

POSTUPAK:

  1. Pećnicu zagrijte na 160°C.
  2. U zdjeli pomiješajte sve suhe sastojke: zobene pahuljice, kokosov čips, sol te
    nasjeckane bademe i orahe (ne moraju biti jako sitno nasjeckani)
  3. U posudi na laganoj vatri pomiješajte kokosovo ulje, agavin sirup i ekstrakt vanilije,
    grijte 2-3 minute.
  4. Mokre sastojke prelijte preko suhih i dobro promiješajte. Trebate dobiti gustu, ali
    vlažnu smjesu.
  5. Postavite papir za pečenje na pleh i prebacite smjesu na pleh te ju ravnomjerno
    rasporedite i stavite peći na 10 minuta. Okrenite pleh, smanjite temperaturu na 120°C
    i pecite još 10 minuta. Kada vidite da poprima zlatno-smeđu boju, znači da je gotova.
    (svaka pećnica je drugačija, a granola brzo zagori, pa ju provjeravajte i pazite dok se
    peče)
  6. Kada je granola pečena, pustite ju da se potpuno ohladi, zatim natrgajte na komade i
    spremite u staklenku te konzumirajte unutar 3 tjedna.
  7. Poslužiti ju možete s grčkim jogurtom, tekućim jogurtom ili mlijekom, uz svježe ili
    sušeno voće, komadiće čokolade, sjemenke… Bezbroj je mogućnosti!

Ovaj recept je veganski, a može biti i gluten-free ukoliko koristite certificirane gluten-free zobene pahuljice!

Tekst: Lucija Zidić

Foto: Instagram, Pexels, Unsplash

Preporuka

Zatvori