Kreativan spoj kuhanja i pisanja zbog kojeg kuharice želimo čitati kao romane

Kreativan spoj kuhanja i pisanja zbog kojeg
kuharice želimo čitati kao romane

Food blogeri već su godinama glavna inspiracija za većinu jela koja pripremamo kod kuće. Eksperimentiraju s novim receptima, svjesni su aktualnih gastronomskih trendova, prate restorane i cijelu food scenu. Ipak, nisu profesionalni kuhari nego “obični” ljudi koji vole kuhati, što nam je na neki način blisko. Vjerujemo da će recepte prenijeti na jednostavan način, da ih svako od nas kod kuće može uspješno napraviti. Njihov posao je kreativan, zanimljiv, ali i težak; u moru kuharica, online recepata, TV emisija i food blogera na neki se način moraju isticati od svih drugih.

Autorica Bre Graham

Mlada spisateljica i urednica Bre Graham strastvena je ljubiteljica hrane i kuhanja, a to uspješno spaja sa svojom profesijom, pisanjem. Australka Bre odrastala je u Sydneyu i Singapuru, a sada živi u Londonu odakle već dvije godine vodi online platformu “Dishes to delight”.

Osim toga Bre piše o putovanjima, kulturama i gastronomskim temama za The Guardian, Refinery 29 i The Stylist. Svoju je karijeru započela u Marie Claire Australija, a zatim je pisala i radila za brojne svjetski poznate časopise kao što su Harper’s Bazaar i Timeout, te brendove od kojih su najpoznatiji Nike, Converse i Rolex. Uz sve to bavi se fotografijom i filmskom produkcijom, organizacijom panela i savjetovanjem za lifestyle brendove.

Bre sebe, ipak, prvenstveno doživljava food writerom, a “Dishes to delight” omogućava joj slobodno izražavanje, ali i feedback i komunikaciju s čitateljima. Smatra da je način na koji priča priču o receptu najvažniji, najosobniji dio – ne kako bi skrenula pažnju s recepta na sebe, već kako bi ga istaknula na originalan način, kako bi čitateljima ostao u sjećanju, nasmijao ih svaki put kada ga se sjete.

Dishes to delight

Dishes to delight definitivno odskače od svih food-blogova koje znamo. Uz gotovo svaki recept dolazi i pričica, zanimljiva kratka proza, isječak iz života kojom je inspirirana. Bre je prije godinu dana odlučila napraviti i newsletter o hrani i ljubavi, na koji se čitatelji mogu prijaviti i svake nedjelje navečer dobivati “tjednu kolekciju dobrih stvari za kuhati i čitati”. Godinu dana newslettera Bre je proslavila okupljanjem najdražih recepata, te je na prijedlog čitatelja, odlučila napraviti kuharicu. “A year to delight” kuharica je malih dimenzija, s 12 recepata, jednim za svaki mjesec, a novac od zarade doniran je neprofitnoj organizaciji koja se bavi zaustavljanjem gladi u Velikoj Britaniji.

Dishes to delight mjesto je za kreativan izražaj u više oblika; obiluje kombinacijama profesionalnih fotografija hrane, odabranih kuharica i ilustracija hrane ilustratora s kojima surađuje, Zene Kay i Angela Dolojana.

Velik broj priča i recepata inspiriran je putovanjima i mjestima na kojima je Bre živjela, uspomenama iz djetinjstva, okusima i mirisima pohranjenim u srcu i starim bilježnicama.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori