Deni Srdoč: “Michelinova zvijezda je kruna za sav trud i rad proteklih godina”

Postati chefom vrhunskog restorana na Kvarneru, zasigurno je san brojnih kuhara, ne samo u Hrvatskoj, već i u cijeloj regiji. No, kada napuniš tek 24 godine i kraj opisa zanimanja ti stoji upravo to – chef, i to onaj koji kreira i osmišljava vrhunske delicije Drage di Lovrana, onda možeš biti siguran da si postigao veliki uspjeh, ali ono što je još važnije, da si usitinu veliki kulinarski znalac i talent.

Najmlađi hrvatski chef Deni Srdoč ovjenčan je prestižnim nagradama od kojih je najznačajnija Michelinova zvijezda. Riječ je o mladom i ambicioznom čovjeku koji je imao hrabrosti slijediti svoj san. Naime, odustavši od studija elektrotehnike i u potpunosti se posvetivši kulinarstvu, Deni je pokazao koliko se upornost isplati te kolika je ljepota u onome što te ispunjava i što u prvi plan ističe sve kvalitete i kreativnost koju nosi u sebi.

S obzirom na sve to, Deni Srdoč nas je inspirirao pa smo ga iz prve ruke poželjeli upitati nekoliko pitanja i predstaviti njegovu priču s jedinstvenim začinima entuzijazma, učenja i istraživanja. Što nam je sve ovaj mladi chef otkrio o svom kulinarstvu, pročitajte u nastavku.

  1. Što te je potaklo i inspiriralo da se prekvalificiraš i postaneš chef? Ranije si studirao elektrotehniku pa bi se moglo pomisliti da je riječ o nespojivim zanimanjima.

Oduvijek mi je kuhanje bilo ono nešto što sam s osmijehom radio. Nisam se upisao u školu za kuhara nego elektrotehničara jer  je to bio posao muške strane u obitelji. Mislim da je bila sudbina da se sve tako odvije jer tko zna gdje bi bio danas da sam recimo odmah upisao školu za kuhara. Možda nikad ne bih imao ovakve ambicije. To nikad nećemo znati. Odluku sam donio vrlo jednostavno, tražio sam se u poslu koji bih mogao raditi cijeli život, a da ga radim s osmijehom i razumijevanjem.

2 Proglašen si talentom godine po Gault Millau. Je li to bilo očekivano i kako se to priznanje odrazilo na tvoju karijeru?

Te godine kad sam osvojio tu nagradu smo jako puno truda uložili i odlučili promijeniti stvari u restoranu pa svakako mislim da sam zaslužio. Tog trenutka kada sam osvojio nagradu, sve se krenulo rapidno razvijati od boljeg na bolje.

3. Što te posebno ispunjava u kulinarstvu?

Uživam uz bezbrojne mogućnosti u kulinarstvu. Inače sam vrlo maštovit tako da mi ovaj posao jako paše jer razvijam svoju kreativnost kroz kulinarastvo.

4. Kakva kuhinja, stil i namirnice su za tebe nepresušan izvor inspiracije?

Trenutno radim na razvijanju hrvatske tradicionalne kuhinje. Nešto što se nekad negdje jelo pretvaramo u našu priču. Stil je rad u potpunosti autorskih jela. Najviše inspiracije dobivam kroz namirnice s kojima je malo teže za raditi jer tako se potiče razumijevanje i kreativnost. Volim raditi s namirnicama koje drugi ne koriste. 

5. Kako bi opisao svoj kulinarski stil?

Moj stil malo je teško shvatljiv, ali uzimanje poznavanja talijansko-francuske kuhinje te spajanje s mojim hrvatskim korijenima tj. hranom, ono je na čemu se bazira moje kulinarstvo.

6. S kojim se preprekama susreću današnji chefovi? Što je najteže u vašem poslu?

Pa sigurno su sati. Ako želiš uspjeti moraš puno sati odvojiti za ovaj posao. Mislim da je to najteža stvar s kojom se svatko treba pomiriti i nakon toga ništa više nije problem.

7. Kako je biti chef u Hrvatskoj?

Odlično, uživam u tome jer smo mala zemlja pa se svi međusobno u ovome poslu poznajemo.

8. Znanja si prikupljao ne samo u Hrvatskoj već i u zemljama koje se također mogu pohvaliti bogatom kuhinjom – poput Španjolske. Što si tamo naučio i koliko ti je to iskustvo značilo?

Azurmendi me potpuno promijenio. Otvorio sam oči i počeo razmišljati. Mislim da su iskustva u najboljim restoranima jako bitna, ali opet nisu za svakoga. Meni je to puno pomoglo pa ću nastaviti sa stažiranjima.

9. Koju namirnicu smatraš zaštitnim znakom svog kulinarstva?

Nemam takvu namirnicu, ali ako ćemo gledati koja se namirnica pojavljivala konstantno na mojoj karti, to je riba kokot.

10. Ponosan si vlasnik i Michelinove zvijezde. Kakav put to iziskuje da se od ljubavi prema kuhanju, izučavanja, stigne do ovakvog priznanja?

Ova zvijezdica je bila kruna za sav naporni rad ovih godina. Kako ovaj posao radim s puno ljubavi, tako mi je ova dodjela zvijezdice bila jako emotivna. Uživam u ovome postignuću. Stigne se radom, razumijevanjem i ljubavlju.

11. Voliš li eksperimentirati u kuhinji ili strogo slijediš pravila?

Volim isprobavati. Jako često kažem kolegama: Uvijek može bolje. Tako da po tome možete znati da sam za eksperimentiranja.

12. Što bi sve volio postići u svijetu kulinarstva?

Uh, puno toga. Ali to će sve vrijeme pokazati.

Foto: Robert Pichler

0