Daska sa sirevima i voćem koju je lako napraviti, a idealna je za okupljanja na otvorenom
Daska sa sirevima i voćem koju je lako napraviti, a idealna je za okupljanja na otvorenom

Daska sa sirevima i voćem koju je lako napraviti, a idealna je za okupljanja na otvorenom

Sezonu druženja pod otvorenim nebom započeli smo već nakon prvih naznaka visokih temperatura. Tom prilikom, piknik smo označili kao jednu od omiljenih aktivnosti, a vrlo brzo smo istražili načine na koje ove sezone možete stilizirati trpezu. Ipak, nakon što ste odlučili hoće li centralno mjesto okupljanja biti stol ili prostirka, sljedeći korak je odluka koja se tiče hrane. Ako niste sigurni želite li da naglasak bude na slatkoj ili slanoj hrani, naš glas odlazi za dasku sa sirevima i voćem. Daska sa sirevima i voćem ne samo da će okupljenima ponuditi različite opcije kada je u pitanju hrana, već ujedno predstavlja i jednu od najzanimljivijih alternativa kada je u pitanju proces pripreme hrane.

Cheeseboard_Pexels
Cheeseboard_Pexels

Zašto baš daska sa sirevima i voćem?

Iako na prvi pogled djeluje komplicirano, daska sa sirevima i voćem može se napraviti za svega nekoliko minuta. Također, nju možete napraviti s prijateljima, te ona ujedno predstavlja i način da slobodno vrijeme prije samog piknika iskoristite za spoj druženja i razvijanja novih gastro vještina. Na njoj se mogu naći i brojne druge namirnice, a njen sadržaj ovisi prije svega od vaše kreativnosti, te različitih želja i preferencija.

Također, kada je u pitanju daska sa sirevima i voćem, ne morate brinuti oko potencijalnih ostataka hrane. Njen sadržaj oduševit će sve koje ga isprobaju, baš kao što je nas oduševila daska sa sirevima koju smo pronašli na Instagram profilu @thekwendyhome. Upravo ona poslužila nam je kao inspiracija za quick snack, odnosno užinu koja je idealna za okupljanja na otvorenom. Stoga u nastavku donosimo recept koji, po želji, možete prilagoditi i izmijeniti.

Sastojci

  • krem sir ili drugi namaz
  • džem ili marmelada
  • sirevi po izboru
  • krekeri
  • borovnice
  • jagode
  • šljive

Priprema

Žlicom pažljivo razmažite krem sir ili drugi namaz po daski tako da od njega formirate oblik nalik na latice cvijeća. Nakon toga, u središte svake latice stavite malu količinu voćnog džema ili marmelade. Zatim na dasku pažljivo posložite i različite sireve po izboru. Neki od najpopularnijih vrsta su brie sir, cheddar, plavi sir, gorgonzola, te gauda i kozji sir. Naposljetku, na dasku stavite krekere, kao i omiljeno voće. Naš prijedlog su, kao i na videu koji nas je inspirirao, borovnice, jagode i šljive. Na samom kraju, na dasku sa sirevima možete staviti i dodatne namirnice kao što su, na primjer, masline ili smokve. To učinite u skladu s preferencijama i brojem gostiju.

Cheeseboard_Pexels
Cheeseboard_Pexels

*Članak je preuzet s Journal.rs

Foto: Pexels, Instagram (@thekwendyhome, @wearebrightland)

Učitati još
Zatvori