‘Dani Zigante tartufa’ su jedinstveni gastronomski doživljaj u samom srcu Istre

‘Dani Zigante tartufa’ su jedinstveni gastronomski doživljaj u samom srcu Istre

U samom srcu Istre, u dolini rijeke Mirne podno Motovuna, smjestila se Motovunska šuma, bogato šumsko područje koje skriva jedan od najskupocjenijih plodova zemlje – tartuf.

Svake godine tijekom jeseni u Livadama se održavaju “Dani Zigante tartufa”, jedinstvena manifestacija koja tijekom deset vikenda okuplja brojne domaće i strane goste koji pristižu iz svih dijelova svijeta kako bi degustirali ovaj vrhunski gurmanski specijalitet i ostale iznimne okuse istarskih delicija.

Glavna atrakcija – pizza s tartufima

“Dani Zigante tartufa” ne predstavljaju samo mjesto gdje se mogu kušati jedinstveni specijaliteti s istarskim tartufima, već destinaciju koja upotpunjuje svoj sadržaj i bogatu gastro ponudu s vrhunskim vinarima, maslinarima, siranama te s više od 50 izlagača autohtonih proizvoda. Upravo se na sajmu prenose izvorni i karakteristični okusi, mirisi i značajke područja iz kojeg dolaze.

Uz prošlogodišnji iznimno prihvaćen burger od tartufa, ove su godine glavna atrakcija sajma široki izbor pizza s tartufima koje posebno za sve posjetitelje rade vrsni pizza majstori iz Napulja.

Uz bogatu gastro punudu, tu je također i vlakić koji vodi posjetitelje u srce Motovunske šume gdje ih dočekuje tartufar sa svojim psima i gdje se odvija pravi lov na tartufe. Najmlađe posjetitelje razveselit će zanimljiva slikovnica o tartufima koju će dobiti na poklon, a ukoliko sve zadatke dobro ispune, imaju mogućnost osvojiti bedž s natpisom “Ja sam tartufar”.

Sajam tartufa je najduži sajam takve vrste u Europi. Ove je godine svoja vrata otvorio 14. rujna, a traje sve do 17. studenog. U prosjeku ga vikendom posjeti preko sedam tisuća ljudi iz svih krajeva svijeta, što znatno doprinosi produljenju turističke sezone u Istri.

Foto: Dani Zigante tartufa

Učitati još
Zatvori