Jesen slavimo uživanjem u vinu. Kruna su jaskanski Dani vina
Jesen slavimo uživanjem u vinu. Kruna su jaskanski Dani vina

Jesen slavimo uživanjem u vinu. Kruna
su jaskanski Dani vina

Jesen je vrijeme u kojem najviše uživamo u plodovima prirode, a mnogima od nas sinonim je za berbe grožđa koje će se kasnije pretočiti u najukusnija vina. Za ljubitelje vina nezaobilazni su tako Dani vina koji se u Jastrebarskom održavaju po 30. put, i to od 29. rujna do 1. listopada, u perivoju dvorca Erdödy, u samom centru grada. Još kad tome dodamo i činjenicu da je upravo na Plešivici najavljena prva hrvatska cesta pjenušaca, svima postaje jasno kako je ovaj kraj najpoželjnija destinacija gastro i eno turizma.

Na Danima vina ove će godine sudjelovati 14 vinara, Josip Braje, Robert Braje, Krešimir Ivančić, Željko Gregorić, Vinarija Jagunić, Franjo Kolarić, Podrum Mladina, Stjepan Sirovica, Siniša Šoškić, Tomac & Bajda, Dobra berba, RJ Winery, Vinarija Šember i Vinarija Kurtalj.

Kroz tri dana bit će organizirane brojne radionice i edukacije za sve poznavatelje vina Plešivice i one koji će to tek postati, a ulaznice su dostupne na www.grandtasting-vinart.com.

Dinamičan program

Prvoga dana, u petak, 29. rujna, Siniša Lasan predstavit će svoj izbor od deset crnih pinota, snažnih vina koja pokazuju svu snagu vinara ovoga kraja. Degustirat ćete crne pinote vinarija Robert Braje, Damir Drago Režek, Jagunić, Kolarić Coletti, Korak, Kurtalj, Tomac, Šember, Sirovica i Podruma Mladine. U subotu, 30. rujna na rasporedu su čak tri radionice pa ćete o Rosé pjenušcima vinarija Tomac, Korak, Šember, Jagunić, Kolarić Coletti, Gregorić, Griffin Ivančić, Robert Braje i Dobra berba više saznati od mlade sommelierke Ines Matić Matešković.

Darko Lugarić posvetit će se pak jantarnim/maceriranim vinima kojima plešivički vinari ponovno ruše stereotipe i osvajaju ljubitelje istančanog ukusa, a za vas je odabrao vina koja stvaraju R&J Boutique Winery, Vinarija Jagunić, Vina Robert Braje, Kolarić Coletti, Vinarija Korak, Vina Damir Drago Režek, Vinarija Šember, Vinarija Kurtalj i Vinarija Šoškić. Karla Ban mlada je jaskanska studentica Akademije likovnih umjetnosti, a spojit će vizualnu umjetnost i umjetnost koju u čaši stvaraju vinarije Sirovica, Josip Braje (subota), Tomac & Bajda i Dobra Berba (nedjelja).

Nedjelja je rezervirana za prave poslastice. Antonio Gregorić povezat će vina vinarija Korak, Podrum Mladina, Gregorić, Kurtalj i Šember sa sirevima plešivičke Sirane Šestak, a posebna radionica održat će se u čast nedavno preminulom Zvonimiru Tomcu na kojoj će nas Tomislav Tomac i Klaudio Jurčić provesti kroz njegov život koji je obilježio razvoj Plešivice kao vinske regije.

Dani vina Jastrebarsko

Jaska na tanjuru

No, svi znamo kako uz dobra vina ide i dobra hrana pa će svi gurmani doći na svoje predstavljanjem restorana jaskanskog kraja, simboličnog naziva „Jaska na tanjuru“ u kojem sudjeluju restorani Patron, Princess, K Lojzeku, Kuna, Ivančić, Karlo, Šumski dvor, Hollyfood, Barbara, Repro eko, Klet Poljanice, Planinarski dom Žitnica, Lenalux i Vinogradarska kuća Braje.

Dani vina Jastrebarsko

30. rođendan

Vinske radionice osmišljene su za sve ljubitelje vina Plešivice, ali i one koji će to tek postati. U cijenu radionica uključena je degustacija vina navedenih vinarija, ali i sav materijal potreban da razbudi vašu maštu i kreativnost.

Za glazbeni su program zaduženi Neno Belan & Fiumens koji će publiku zabaviti u petak, 29. rujna, Matija Cvek & The Funkensteins  koji nam stižu u subotu, 30. rujna i Gazde koje će u nedjelju, 1. listopada s omiljenom publikom također proslaviti 30. rođendan.

Dani vina Jastrebarsko

Posebnim programom jaskanski će KUD-ovi i puhački orkestri predstaviti povijest održavanja Dana vina koja traje punih 30 godina. Prvi „službeni“ Dani vina održani su 1992. godine na Strossmayerovom trgu, u organizaciji Radio Jaske. Potom su se do 2000. godine održavali na Trgu Ljube Babića, kasnije na Trešnjevci i prostoru Sajmišta, a sada su svoj dom našli u perivoju dvorca Erdödy. Odabir lokacije prati vinare koji se sve više okreću ekološkoj proizvodnji i povratku prirodi.

Organizatori Dana vina su Grad Jastrebarsko i Turistička zajednica grada Jastrebarskog, glavni sponzor manifestacije Jana, a manifestaciju podupiru i Zagrebačka županija, Turistička zajednica Zagrebačke županije, Mladina, Hrvatski šumarski institut, Go2Digital, Gospodari svjetla, Euroherc, Udruženje obrtnika Jastrebarsko i Posao.hr.

Učitati još
Zatvori