Cvjetača u tri recepta kao odlična alternativa riži, mesu i tijestu

Cvjetača u tri recepta kao odlična
alternativa riži, mesu i tijestu

@thedaleyplate

Prije nekoliko godina pojavio se gastro trend kojeg su zavoljeli gotovo svi. Cvjetača je dobila status kraljice u raznim receptima te se pokazala kao izvrsna alternativa kaloričnijim, težim namirnicama. Osim blogera kojima je cvjetača posebno zanimljiva jer se kombinira u najraznovrsnijim receptima, trend su prigrlili fitnes entuzijasti, supermodeli i oni koji se trude u prehranu ubaciti više povrća. Karfiol je odličan prilog, a uz malo mašte pretvara se u nutritivno bogato i izrazito ukusno glavno jelo. S obzirom na to da je cvjetača bogata vitaminima, mineralima i folnom kiselinom, a istovremeno je niskokalorična u njoj možete uživati u neograničenim količinama. Upravo se zbog toga ovaj gastro trend do danas održao za razliku od mnogih drugih koji potraju tek koju sezonu. Uspješno je zamijenila rižu, tijesto za pizzu i pikantna pileća krilca. Kako? Doznajte u nastavku.

Cvjetača: lagana alternativa riži

@riaguizar

Sastojci:

  • 1 veća glavica cvjetače
  • 1 manji žuti luk
  • 1 limunov sok i naribana korica
  • 1 šalica sjeckanih badema
  • 1/2 šalice suhih brusnica
  • šaka sjeckanog peršina
  • prstohvat soli i malo papra
  • maslinovo ulje

Upute:

U blender ubacite komade cvjetače pa pulsirajte nekoliko puta dok se ne usitni. Sitno nasjeckajte luk pa ga pirjajte na maslinovog ulju, a zatim dodajte cvjetaču, sol i papar. Dodajte koricu limuna i limunov sok pa smjesu prebacite u zdjelu. Posipajte brusnicama, bademima, izmiješajte i posipajte sjeckanim peršinom. Poslužite kao salatu ili prilog uz meso.

Lagana ljetna pizza

@healthdoll.co

Sastojci za tijesto:

  • velika glavica cvjetače
  • 100g badema
  • 2 jaja
  • 1 žlica suhog origana
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 1 žličica soli

Sastojci za nadjev:

  • 3 žlice pasirane rajčice + 1 žlica pesta
  • 3 rajčice
  • šaka rikole
  • 100g feta sira
  • 1/2 šalice crnih maslina
  • svježe mljeveni papar

Upute:

Uključite pećnicu na 200 stupnjeva. Cvjetaču usitnite u blenderu, ubacite u mikrovalnu na jednu minutu dok ne omekša ili ju pet minuta prokuhajte na pari. Bademe usitnite u blenderu također, pa pomiješajte s cvjetačom, origanom, soli, uljem i jajima dok se sve ne poveže u jednoličnu smjesu. Na papir za pečenje stavite tijesto i oblikujte u željeni oblik debljine dva do tri centimetra. Pecite 15 minuta pa premažite mješavinom rajčice i pesta, posložite narezanu rajčicu, crne masline i pecite još 10 minuta. Kada je pizza gotova posipajte ju rikolom, feta sirom i svježe mljevenim paprom.

Pikantna ‘krilca’

@woon.heng

Sastojci za crust:

  • 1/2 šalice brašna po izboru
  • 2 žlice rižinog brašna
  • 3/4 šalice vode
  • 1/2 žličice soli
  • maslinovo ulje
  • papar

Sastojci za umak:

  • 3 žlice ketchupa
  • 1 žlica soja sosa
  • 1 žličica Worcestershire sosa
  • 1 žličica češnjaka u granulama
  • 2 žlice vode

Upute:

Uključite pećnicu na 200 stupnjeva. Cvjetaču nasijecite na komade i posipajte ih smjesom za crust. Pecite 10 minuta, a zatim izvadite van i poprskajte s maslinovim uljem i okrenite na drugu stranu još 5 minuta. Sastojke za umak ubacite u blender pa stavite na tavicu i zagrijte na laganoj vatri dok se ne počne karamelizirati, ubacite komade cvjetače i pirjajte nekoliko minuta pa poslužite toplo.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori