Veganski croissant koji ćete poželjeti napraviti već ovog vikenda

Veganski croissant koji zbog toga nije izgubio svoj francuski potpis

Croissant (kroasan) je francusko pecivo napravljeno od lisnatog tijesta. U Francuskoj je croissant postao poznat zahvaljujući supruzi Luja XVI. Mariji Antoaneti, kćeri austrijske carice Marije Terezije. Originalno austrijsko pecivo su Francuzi zbog njegova oblika preimenovali u Croissant de lune. Kao i brioš, danas croissant spada među klasične sastojke francuskog doručka.

Originalno, za izradu je potrebno dan prije napraviti dizano tijesto od brašna, kvasca, jaja, maslaca i soli te ga ostaviti da miruje preko noći. No, što ako ne konzumiramo(te) sastojke životinjskog podrijetla. Trebamo li se odreću uživanja u gastronomskim delicijama? Naravno da ne. Donosimo recept bez životinjskog mlijeka, maslaca i jaja. I odličan je.

SASTOJCI

500g bijelog brašna
10 g stolne soli
50g šećera u prahu
2 žličice svježeg kvasca
125 g maslaca / veganskog namaza bez mlijeka
125 g jogurta na bazi biljaka (npr. sojin jogurt)
125 g mlijeka na biljnoj bazi (npr. sojino, bademovo ili zobeno mlijeko)
25 g svježeg kvasca (razrijeđen prvo za 5 min u 20 ml sojinog mlijeka)

GLAZURA

100 ml biljnog mlijeka
100ml javorov ili agavin sirup

PRIPREMA

U zdjelu za miksanje stavite brašno, kuhinjsku sol, šećer, jogurt, maslac tj. veganski namaz i sojino mlijeko. Uključite mikser na brzinu 2 ili 3 i krenite miksati, pazeći da se svi sastojci lijepo izmiješaju. Nakon 3 minute pri brzini 2 do 3 dodajte kvasac i miksajte još 3 minute.

Po potrebi, a vidjet ćete sami tijekom miksanja, slobodno dodajte još malo brašnakako bi tijesto bilo što elastičnije. Ne previše mokro, niti suho.

Ostavite da tijesto odstoji dva sata. Razvucite ga s valjkom na 5mm debljine te ga izrežite na trake širine 10-15 cm, a trake izrežite na trokute. Tako izrezane trokute uvaljajte u oblik za croissant. Croissante posložite na pleh za pečenje na kojemu je papir za pečenje te ih namažite smjesom biljnog mlijeka i javorovog ili agavinog sirupa.

Pecite u pećnici na 180*C te ih izvadite kada poprime lagano smeđe zlatnu boju, otprilike za 10 minuta.

Foto: Unsplash

0