Čokoladna babka – najfiniji zimski kolač iz Poljske

Čokoladna babka – najfiniji
zimski kolač iz Poljske

Mnogi će se složiti da vikend kod kuće nije potpun ako se pećnica ne uključi barem jednom. Iako gradske ulice već mirišu na tople fritule, arome cimeta i vanilije, teško je odoljeti kolaču iz kućne radinosti. Babka je poljski kolač od dizanog tijesta, a naziv je dobio po riječi baka. Fini kolač, porijeklom iz Poljske, omiljen je zimski desert koji se može pronaći u pekarama diljem regije. Poslijepodnevni blues malo što može popraviti poput slatkog kruha uz šalicu čaja ili fine kave. Najpoznatija verzija je babka od čokolade, a može se pripremati s makom, orasima i grožđicama. Stoga će se mnogi složiti da izgledom podsjeća na kolač iz naših krajeva- orahnjaču ili makovnjaču. Fina babka možda i nije najbrži kolač za pripremu, no jednom kad ju isprobate.. nećete požaliti. U nastavku donosimo recept za kolač koji će postati novi zimski favorit.

Čokoladna babka

Sastojci za tijesto:
  • 200ml mlakog mlijeka
  • 50g smeđeg šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 suhi kvasac
  • 2 jaja i 1 žumanjak
  • 1 žličica soli
  • 600g brašna
  • 150g maslaca (sobne temperature)
Sastojci za nadjev:
  • 150g maslaca
  • 140g čokolade za kuhanje
  • 5 žlica kakaa za kolače
  • 2 vanilin šećera
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 2 žličice cimeta
Sastojci za posip:
  • 40g otopljenog maslaca
  • 20g smeđeg šećera
  • 50g brašna
  • prstohvat soli
  • 1 razmućeno jaje za premaz
Upute:

U zdjeli s toplim mlijekom izmiješajte jaja, kvasac, šećer, žumanjak, jednu šalicu brašna i maslac. Ostatak brašna dodajte dok mijesite kako bi dobili jednoličnu smjesu. Prekrijte plastičnom folijom dok se tijesto ne digne, oko dva sata. Na podlogu stavite malo brašna te tijesto podijelite u dva dijela. Prvi dio oblikujte u oblik pravokutnika, a potom ga tanko razvaljajte na manje od 1cm. Kraća strana pravokutnika neka vam bude duplo veće duljine od kalupa. Toplim nadjevom premazati tijesto, a zatim krenite motati tijesto kao za štrudlu. Između ne smije biti praznog prostora, pa koru motajte što čvršće. Babku presavijte po pola i upletite u pletenicu, te stavite u kalup za pečenje koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Isto to ponovite s drugim dijelom tijesta. Pletenice prekrijte krpom i ostavite na toplom još sat vremena. Razmućenim jajetom premažite kolač, te pospite posipom i pecite 35 minuta na 180 stupnjeva.

Foto: Instagram

Preporuka

Zatvori