Journal.hr
Chicken Pot Pie

Chicken Pot Pie: Kremasta pita od piletine spaja povrće, začinsko bilje i hrskavo lisnato tijesto

Pronašli smo recept za kremastu pitu od piletine kakvu još niste probali, a čini se da vani postaje sve popularnija. Riječ je o spoju sočne piletine, mekanog povrća i aromatičnog začinskog bilja, a sve dolazi obavijeno hrskavim kvadratićima lisnatog tijesta.

Recept koji donosimo u nastavku pronašli smo kod naše omiljene food influencerice i blogerice koja stoji iza profila @moribyan. Recept je prilagođen za dvije osobe, što znači da ne morate kuhati ogromnu količinu niti se brinuti o planiranju ostataka hrane. Povrće se prvo lagano karamelizira, što doprinosi dubini okusa, a zatim se sve spaja s kremastim umakom punim začina, stvarajući bogat i aromatičan nadjev. Svaki zalogaj pruža kombinaciju tekstura; nježno povrće, sočna piletina i hrskava lisnata pita na vrhu.

U nastavku ćemo podijeliti recept, praktične savjete za pripremu unaprijed, kao i nekoliko varijacija koje će vam omogućiti da ovu omiljenu klasičnu pitu prilagodite svom ukusu.

Chicken Pot Pie: Recept za hrskavu pitu s piletinom

Pileći nadjev:

  • 2 žlice maslaca
  • 1-2 mrkve, narezane na kockice
  • 1/4 velikog žutog luka, nasjeckanog
  • 1-2 rebra celera, sitno nasjeckanog
  • 2 žličice nasjeckanog češnjaka
  • 3 lista kadulje, nasjeckana
  • 2 grančice timijana
  • prstohvat suhih listića ružmarina
  • 2 žlice glatkog brašna
  • 320-350 ml pilećeg temeljca
  • 80 ml vrhnja za kuhanje
  • 1/2 žličice soli
  • 1/2 žličice crnog papra
  • 1/2 žličice dimljene paprike
  • 1/2 žličice ljutih pahuljica (chili)
  • 1/2 žličice žutog senfa
  • prstohvat kurkume
  • prstohvat muškatnog oraščića
  • 225 g pečenih pilećih prsa, natrgano na komadiće
  • 50 g smrznutog mladog graška

Gornji sloj:

  • 1 komad (oko 225 g) lisnatog tijesta, odmrznutog
  • 1 veliko jaje
  • 1 žlica vrhnja

Priprema:

  • Zagrijte pećnicu na 200°C.
  • U srednje velikoj tavi otopite maslac na srednje jakoj vatri.
  • Dodajte mrkvu, luk i celer. Dinstajte 7-8 minuta uz povremeno miješanje, dok povrće ne omekša i lagano se karamelizira.
  • Dodajte češnjak, kadulju, timijan i ružmarin.
  • Pospite brašno po povrću i promiješajte da se sve obloži. Pirjajte 1 minutu.
  • Polako ulijte pileći temeljac uz stalno miješanje kako bi se izbjegle grudice, zatim dodajte vrhnje za kuhanje. Pustite da se umak malo zgusne.
  • Dodajte sol, papar, dimljenu papriku, ljute pahuljice, senf, kurkumu i muškatni oraščić.
  • Probajte i po potrebi prilagodi okus.
  • Dodajte natrganu piletinu i grašak. Kuhajte još nekoliko minuta dok se sve ne zagrije, zatim maknite s vatre.
  • Raspodijelite nadjev u dvije male tave promjera oko 14 cm (ili slične male posudice koje mogu ići u pećnicu).
  • Lisnato tijesto razvaljajte i izrežite na male kvadratiće ili pravokutnike (veličine 1-2,5 cm). Neka budu nepravilni, to daje rustikalni izgled. Posložite komadiće tijesta po nadjevu.
  • Umutite jaje s vrhnjem i premažite lisnato tijesto.
  • Pecite 20–25 minuta, dok lisnato tijesto ne postane zlatno i hrskavo.
  • Pustite da se jelo malo ohladi (oko 5 minuta) prije posluživanja.

Nekoliko varijacija ovog jela

Ovaj recept lako se prilagođava raznim ukusima i potrebama. Umjesto piletine, možete koristiti puretinu ili u potpunosti izbaciti meso i napraviti povrtnu verziju pite, odnosno Veggie Pot Pie. Osim toga, nadjev se može pripremiti unaprijed, a ostaci se mogu čuvati u hladnjaku ili zamrznuti za kasniju upotrebu, što cijeli proces čini jednostavnim i praktičnim.

Foto: Instagram (@moribyan)