Pronašli smo recept za kremastu pitu od piletine kakvu još niste probali, a čini se da vani postaje sve popularnija. Riječ je o spoju sočne piletine, mekanog povrća i aromatičnog začinskog bilja, a sve dolazi obavijeno hrskavim kvadratićima lisnatog tijesta.
Recept koji donosimo u nastavku pronašli smo kod naše omiljene food influencerice i blogerice koja stoji iza profila @moribyan. Recept je prilagođen za dvije osobe, što znači da ne morate kuhati ogromnu količinu niti se brinuti o planiranju ostataka hrane. Povrće se prvo lagano karamelizira, što doprinosi dubini okusa, a zatim se sve spaja s kremastim umakom punim začina, stvarajući bogat i aromatičan nadjev. Svaki zalogaj pruža kombinaciju tekstura; nježno povrće, sočna piletina i hrskava lisnata pita na vrhu.
U nastavku ćemo podijeliti recept, praktične savjete za pripremu unaprijed, kao i nekoliko varijacija koje će vam omogućiti da ovu omiljenu klasičnu pitu prilagodite svom ukusu.
Chicken Pot Pie: Recept za hrskavu pitu s piletinom
Pileći nadjev:
- 2 žlice maslaca
- 1-2 mrkve, narezane na kockice
- 1/4 velikog žutog luka, nasjeckanog
- 1-2 rebra celera, sitno nasjeckanog
- 2 žličice nasjeckanog češnjaka
- 3 lista kadulje, nasjeckana
- 2 grančice timijana
- prstohvat suhih listića ružmarina
- 2 žlice glatkog brašna
- 320-350 ml pilećeg temeljca
- 80 ml vrhnja za kuhanje
- 1/2 žličice soli
- 1/2 žličice crnog papra
- 1/2 žličice dimljene paprike
- 1/2 žličice ljutih pahuljica (chili)
- 1/2 žličice žutog senfa
- prstohvat kurkume
- prstohvat muškatnog oraščića
- 225 g pečenih pilećih prsa, natrgano na komadiće
- 50 g smrznutog mladog graška
Gornji sloj:
- 1 komad (oko 225 g) lisnatog tijesta, odmrznutog
- 1 veliko jaje
- 1 žlica vrhnja
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 200°C.
- U srednje velikoj tavi otopite maslac na srednje jakoj vatri.
- Dodajte mrkvu, luk i celer. Dinstajte 7-8 minuta uz povremeno miješanje, dok povrće ne omekša i lagano se karamelizira.
- Dodajte češnjak, kadulju, timijan i ružmarin.
- Pospite brašno po povrću i promiješajte da se sve obloži. Pirjajte 1 minutu.
- Polako ulijte pileći temeljac uz stalno miješanje kako bi se izbjegle grudice, zatim dodajte vrhnje za kuhanje. Pustite da se umak malo zgusne.
- Dodajte sol, papar, dimljenu papriku, ljute pahuljice, senf, kurkumu i muškatni oraščić.
- Probajte i po potrebi prilagodi okus.
- Dodajte natrganu piletinu i grašak. Kuhajte još nekoliko minuta dok se sve ne zagrije, zatim maknite s vatre.
- Raspodijelite nadjev u dvije male tave promjera oko 14 cm (ili slične male posudice koje mogu ići u pećnicu).
- Lisnato tijesto razvaljajte i izrežite na male kvadratiće ili pravokutnike (veličine 1-2,5 cm). Neka budu nepravilni, to daje rustikalni izgled. Posložite komadiće tijesta po nadjevu.
- Umutite jaje s vrhnjem i premažite lisnato tijesto.
- Pecite 20–25 minuta, dok lisnato tijesto ne postane zlatno i hrskavo.
- Pustite da se jelo malo ohladi (oko 5 minuta) prije posluživanja.
Nekoliko varijacija ovog jela
Ovaj recept lako se prilagođava raznim ukusima i potrebama. Umjesto piletine, možete koristiti puretinu ili u potpunosti izbaciti meso i napraviti povrtnu verziju pite, odnosno Veggie Pot Pie. Osim toga, nadjev se može pripremiti unaprijed, a ostaci se mogu čuvati u hladnjaku ili zamrznuti za kasniju upotrebu, što cijeli proces čini jednostavnim i praktičnim.
Foto: Instagram (@moribyan)
