Ako još niste, ovu metodu pripreme kave morate probati

Ako još niste, ovu metodu pripreme
kave morate probati

Uživanje na terasama uz šalicu savršene kave jedan je od glavnih razloga zašto toliko obožavamo proljeće. Uz proljetnu manikuru, šalica kave koja budi sva čula ono je što nam treba da bi dan bio potpun i oslobođen od stresa. No, kako pripremiti vrhunsku kavu čiji se miris širi kilometrima?

Ručno mljevena kava

Vrhunski poznavatelji kave reći će da je odgovor jednostavan, a leži u jednostavnosti i posvećenosti kavi. Kao i outfit kojem posvetimo svoje vrijeme, pažnju i kreativnost pa onda sve ostavimo bez daha, tako je i s kavom. Brzinska rješenja rijetko kada mogu izazvati wow efekt. Stoga je važno pomno odabrati vrhunska zrna kave. Da, da… Tajna je u zrnu kave. Ako još imate bakin ručni mlinčić za kavu, i kavi prije svakog pripravljanja posvetite svoje vrijeme i energiju (ili barem ne duže od 2 tjedna da vam stoji samljevena kava), učinak će biti čaroban. S tim će se složiti svatko kome poslužite kavu sa svojim “pečatom”. No, ako nemate ručni mlinčić i onaj električni može napraviti sasvim dobar posao.

Potom je važno da voda ne bude iznad 90°C kada u nju usipate kavu i potom promiješate. Dobro je da onda ona odstoji 30-ak sekundi pa je kratko vratite na vatru prije nego li je poslužite u svojim specijalnim proljetnim šalicama.

A post shared by Tonya Smith (@themoptop) on

Chemex metoda za najfiniji rezultat

No, za one prave zanesenjake, vrijedilo bi otići korak dalje. Poseban doživljaj doma u šalici možete postići i koristeći filtere. To je takozvana chemex metoda za koju je potreban stakleni vrč. Naime, u odvojenoj posudi zagrije se voda do vrenja s kojom se natopi filter u koji se potom sipa mljevena kava, oko 35 g. Potom se polako dolijeva voda, oko 350 ml. Iako je potrebno odvojiti malo više vremena za ovakvo pripremanje kave, osjećaj koji stvaraju ovi mali rituali, neprocjenjiv je. Pogotovo ako koristite kvalitetnu kavu i destiliranu vodu, onda će vaša kava biti nešto najsavršenije što ste izumili u svom mirisnom domu ovoga proljeća.

Iako je stakleni vrč za ovakav pristup spravljanju kave izumio njemački kemičar i izumitelj Schlumbohm (inspiriran Bauhaus školom dizajna) kada je 1935. emigrirao u SAD, tek je svoj pravi procvat u širokoj konzumaciji diljem svijeta doživio posljednjih godina. Pitanje slijedi, što je pravi hipsteraj bez jednog tako cool dijela kuhinjskog asortimana? Baš je i zato pravi hit u manjim coffee shopovima koji sami kupuju i prže kavu, ali i u modernim domovima koji drže do svog ušuškanog ambijenta. Treba li naglasiti da se prvi primjerak ovakvog vrča ponosno čuva u Muzeju moderne umjetnosti u Manhattanu? Razlog? Smatra se vrhuncem dizajna robe široke potrošnje.

Svi koji su ikada probali kavu pripremljenu chemex metodom kažu da je to kava neprocjenjive širine aroma i uvijek joj se rado vraćaju. A svaki razgovor uz dolijevanje kavice u šalicu iz vrča postaje jedan od onih kojih se rado sjećamo.

Tekst: Dijana Ljubanović
Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori