Najstarija kavana na svijetu nalazi se u Veneciji, a ove godine slavi 300. rođendan

Najstarija kavana na svijetu nalazi se u Veneciji, a ove godine slavi 300. rođendan

@tea_pj

Zbog svoje blizine, Venecija je mnogim Hrvatima jedna od omiljenih destinacija za vikend putovanje. Poznat po kanalima, gondolama i bogatoj povijesti, grad je to koji godišnje posjeti više od 12 milijuna ljudi i nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Jedan od najromantičnijih gradova Europe svojom ljepotom oduševljava svakoga tko ga posjeti pa se s pravom nalazi na popisu destinacija koje barem jednom u životu morate vidjeti. Venecija je i dom najstarijoj kavani na svijetu koja ove godine slavi 300. rođendan. Smješten na Trgu svetog Marka, Caffè Florian jedna je od znamenitosti Venecije koju se svakako isplati posjetiti kada se nađete tamo.

Caffè Florian

Kafić je počeo s radom 29. prosinca 1720. kao Caffè alla Venezia Trionfante, ali je ubrzo promijenio ime u Caffè Florian, po svom vlasniku Florianu Francesconiju. Lokacija u samom srcu Venecije uskoro je od Floriana
napravila mjesto gdje su dolazili brojni slavni i poznati gosti kao što su Carlo Goldoni, Goethe i Casanova, kojeg je privlačila i činjenica da je Caffè Florian bila jedina venecijanska kavana u ono doba u kojoj je ženama bio dozvoljen ulaz. Florian je zadržao svoju atraktivnost i u kasnijim godinama pa je u njega zalazio i Lord Byron, Marcel Proust i Charles Dickens.

1858. godine kafić su preuzeli novi vlasnici koji su ga tada preuredili, a njegov izgled od tada do danas nije mijenjan. Kavana se danas sastoji od nekoliko salona u kojima uz kavu i kolače možete uživati u umjetničkim radovima poznatih umjetnika 19. stoljeća. 1920., povodom 200. obljetnice kavane, otvoren je još jedan salon koji je sve do 1986., kad je svoja vrata otvorio za javnost, služio kao skladište.

Zahvaljujući odličnoj lokaciji, Art Nouveau arhitekturi, umjetnosti, bogatoj povijesti, odličnoj kavi i desertima, Florian i dan danas privlači turiste pa se pripremite na gužve. Isto tako, ispijanje kave na njegovoj terasi ili u jednom od salona neće biti baš mala stavka na vašem računu. Kavu ćete platiti 12 eura, dok ćete za kolač morati izdvojiti 18 eura. Ipak, ako vas put nanese u Veneciju, svakako navratite ovdje jer se uistinu radi o jedinstvenom iskustvu.

@travel_with_style_ira
@travel_with_style_ira
@caffeflorianvenezia
@caffeflorianvenezia
@n.b.k.72

Foto: Facebook, Instagram, Unsplash

Učitati još
Zatvori