Kultni kafić u Zadru dobio je novo ruho koje osvaja na prvi pogled

Legendarni zadarski i jedan od najstarijih hrvatskih café barova Lovre novim izgledom i sadržajem postaje mjesto u kojem ćemo ovoga ljeta zasigurno uživati.

Prostorom koji se prostire na više od 200 m2 dominira crkva Sv. Lovre. Upravo ovo povijesno zdanje koje datira iz 19. stoljeća ovaj café bar razlikuje od svih drugih na ovim prostorima.

Novi izgled legendarnog zadarskog Lovre

Crkva Sv. Lovre je iznimno zanimljiv spomenik graditeljske baštine koji privlači pozornost stručne javnosti. Nalazi se usred glavnog gradskog Narodnog trga te je jedna od rijetkih djelomično sačuvanih crkava u koju se ulazi kroz café bar. Crkva je restauirana i konzervirana 1988. godine te služi kao atraktivan izložbeni prostor u kojem sada možemo uživati u druženju s najmilijima. Posebnu čast daju stropovi koji su na nekim dijelovima visoki i do osam metara. Prilikom obnove svaki detalj pomno je razrađen i usklađen s zahtjevima konzervatora.

U Lovre se ulazi s trga na kojem je smještena vanjska terasa bara s koje puca pogled na cijeli trg. Vanjska terasa podijeljena je na gornji i donji dio, a ukupno ima kapacitet od četrdeset stolova. Uređena je dizajneriskim talijanskim namještajem, a popločenje je imitacija mramora s detaljima zlatnih pasica. Prekrasni veliki pitari s lovorom krase terasu kojoj tako daju pravi mediteranski štih. Prednji dio ovog jedinstvenog prostora rezerviran je za prostrani veliki šank te sjedeća mjesta kojem pažnju privlači plava boja plišanih stolica.

Veliki zid priča je za sebe. Drvena konstrukcija koja se prostire njegovom cijelom dužinom nije ga prekrila već ističe njegovu povijesnu priču. Materijali koji su korišeni pri uređenju su drvo, kamen, čelik i pliš koji daje posebnu toplinu. Staklenim površinama dominiraju razigrane grafike koje bude emocije.

Renoviranjem se htjelo naglasiti sve ono što je najimpresivnije u samom prostoru, a to su prekrasni kameni zidovi i pod koji je nastavak postojeće crkvice. Primarni cilj bio je oživjeti prostor te kroz godinu organizirati razne manifestacije, druženja, domjenke te proširiti ponudu s onog baznog ugostiteljskog.

Mjesto u kojem ćemo uživati ovog ljeta

Uz samo uređenje, Lovre postaje i posebno mjesto kada je gastro ponuda u pitanju. U ponudi je više od 60 vrsta vina, a u ponudu su uključeni svi vinari Zadarske županije. Među ostalim tu su i Fiolić Maraština, Degara Pošip, bijeli Sauvignon Bora te likeri od maraške koja je jedan od zaštitnih znakova grada.

Posebnost ponude je i kroasan od maraške. U ponudi će  između ostalog biti i brojni proizvodi hrvatskih i talijanskih proizvođača koje ćemo rado pripremati u vlastitiom domu. Koncept ponude mijenjat će se ovisno o godišnjim dobima.

Lovre je mjesto susreta i stvaranja novi uspomena kojih ćemo se rado sjećati.

Foto: Ivo Perinčić

0