Journal.hr
Brownie s bundevom

Jeste li probali brownie s butternut tikvom? Zvuči neobično, no nevjerojatno je bogate i sočne teksture

Jesen nam je stigla brzo i iznenadno donijela promjenu raspoloženja. Dani su znatno hladniji, večeri češće provodimo kod kuće, a kuhinja ponovno postaje glavno mjesto druženja. Ovo je sezona u kojoj se vraćamo omiljenim comfort food klasicima: cimet rolicama od kojih zamiriši cijeli stan, toplim napicima, vrućim krem juhama ili pak kolačima od jabuka i kesten pireu koji nas uvijek vraćaju u djetinjstvo. Ali postoji jedna namirnica bez koje ne možemo zamisliti jesen – bundeva.

Najčešće je volimo u obliku guste juhe, no zapravo je nevjerojatno svestrana. Od slanih pita i tjestenina do kolača, bundeva se uklapa u gotovo sve recepte. A ono što možda niste očekivali jest da savršeno funkcionira i u jednom od najpopularnijih deserata, brownieju.

Bundeva u ovom slučaju ne mijenja okus kolača, već mu daje još bolju, sočniju teksturu i fudgy sredinu zbog koje se browniji toliko vole. Uz to, unosi i malu nutritivnu prednost jer dodaje vlakna i prirodnu slatkoću. Drugim riječima, dobivate brownie koji izgleda i ima okus kao klasični čokoladni guilty pleasure, ali s malim twistom koji ga čini još zanimljivijim.

Recept: Brownie s butternut tikvom

Sastojci

  • 240 g pirea od butternut tikve
  • 2 jaja
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 150 g šećera
  • 85 g brašna
  • 60 g nezaslađenog kakaa u prahu
  • 1/2 žličice sode bikarbone
  • 1/2 žličice soli
  • 170 g čokoladnih kapljica, plus još malo za posipanje po vrhu

Priprema

  • Ogulite i narežite tikvu na kockice, zatim je stavite u veliki lonac s kipućom vodom i kuhajte 10 minuta, dok ne omekša.
  • Kad se lako probada nožem, premjestite je u blender ii miksajte dok ne dobijete glatki pire.
  • Ohladite u hladnjaku, najbolje preko noći, jer pire mora biti potpuno hladan prije pripreme.
  • Zagrijte pećnicu na 180 °C i obložite kalup dimenzija 20 x 20 cm papirom za pečenje.
  • U jednoj zdjeli pomiješajte brašno, kakao, sodu bikarbonu i sol.
  • U drugoj zdjeli sjedinite ohlađeni pire od tikve, jaja, vaniliju i kokosov šećer pa sve dobro promiješajte.
  • Dodajte suhe sastojke i ponovno promiješajte. Umiješajte čokoladne kapljice.
  • Smjesu izlijte u pripremljeni kalup i po vrhu pospite još malo čokoladnih kapljica.
  • Pecite 25 do 27 minuta. Ostavite da se kolač ohladi u kalupu 5 do 10 minuta prije rezanja na kocke.

Foto: Instagram, Pexels, Unsplash