Pregacha: Božićna parfe torta koju pripremamo ovih blagdana
Pregacha: Božićna parfe torta koju pripremamo ovih blagdana

Pregacha: Božićna parfe torta koju
pripremamo ovih blagdana

Ova predivna torta obogaćena je blagdanskim mirisima i aromama. Kakao, prženi lješnjaci ili bademi, vanilija, rum, čokolada i začini za medenjake.. Jedva čekamo pripremiti ju i poslužiti! Za sve koji su već napravili i pojeli božićne keksiće, ovo je idealna torta!

Božićna parfe torta

Postupak

Za biskvit
  • 6 bjelanjaka (L)
  • 100 g šećera
  • Prstohvat soli
  • 100 g prženih mljevenih lješnjaka (ili badema, oraha…)
  • 15 g prosijanog kakaa
  • Pola žličice začina za medenjake (ako želite)
Za kremu:
  • 20g želatine u prahu
  • 350ml hladne vode
  • 200g šećera
  • 6 žumanjaka
  • 1 žlica ekstrakta od vanilije
  • 1000ml vrhnja za šlag
  • 100g bijele čokolade
  • 100g tamne čokolade
  • 5ml arome ruma (ili rum po ukusu)

Još potrebno:

  • 100-150g crvenog pekmeza (višnja je super)
  • 2-3 reda mliječne ili tamne čokolade

Postupak:

Biskvit:

  • Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  • Na dno kalupa za torte promjera 24cm stavite papir za pečenje.
  • Bjelanjke miksajte dok ne postanu pjenasti, dodajte šećer i sol, pa miksajte dok ne dobijete čvrsti snijeg. Dodajte odabrane mljevene orašide, prosijani kakao i začin i pomješajte špatulom da se sastojci sjedine.
  • Izlijte smjesu u pripremljeni kalup, pa pecite 10-13 minuta. Ostavite da se potpuno ohladi.
  • Kad se biskvit ohladi, potrebno ga je odvojiti od papira za pečenje i vratiti u kalup.
  • Biskvit premažite željenom količinom pekmeza (ja namažem u tankom sloju).

BITNO: Vratite i obruč kalupa, ali ga morate obložiti papirom za pečenje ili acetatnom folijom u visinu, jer visina torte nakon što ulijte kreme će biti viša od 10cm. Ja još nisam pronašla tako visok kalup, većinom su oko 6,7cm visine ovi naši standardni, pa se moramo poslužiti ovim trikom.

Krema:

  • U većem loncu, pomješajte vodu i želatinu.
  • Ostavite da želatina nabubri 10-15 minuta.
  • Miksajte žumanjke sa šećerom dok ne postanu pjenasti i svjetložute boje.
  • Izlijte žumanjke u lonac sa želatinom, dobro izmješajte i stavite kuhati na laganu vatru 10-15 minuta uz konstantno miješanje.
  • Podijelite kremu u na dva jednaka dijela.
  • U jedan dio stavite bijelu čokoladu, izmješajte i pustite da se otopi, a u drugi tamnu čokoladu i aromu ruma.
  • Pustite da se ohladi na sobnu temperaturu. Obavezno promiješajte svakih par minuta da vam se ne počne stvarati čvrsti dio na vrhu.
  • Vrhnje za šlag podijelite na dva dijela u dvije posude za miksanje i izmiksajte jednu polovicu.
  • U tu polovicu šlaga stavite smjesu od želatine s tamnom čokoladom, izmiješajte špatulom dobro da se sastojci sjedine i pripazite da sve dobro izmiješate kako ne bi ostalo želatine ili kreme negdje na dnu posude. Izlijte preko ohlađenog biskvita i pekmeza pa poravnajte na vrhu. Stavite u hladnjak dok miksate drugu polovicu vrhnja.
  • Izmiksajte drugu polovicu vrhnja u šlag i ulijte ohlađenu smjesu od želatine s bijelom čokoladom i ponovite postupak. Stavite u hladnjak na nekih 5,6 sati.
  • Za ukrašavanje se poslužite pekmezom za nos, a čokoladu otopite na pari. Stavite ju u vrećicu za ukrašavanje. Odrežite skroz malu rupicu na vrećici. Kad se čokolada malo ohladi, ne smije biti baš vruća, nacrtajte oči i rogove.

Recept nam donosi Irena Gavran s bloga Pregacha. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu ili Instagram profilu.

Foto: Irena Gavran

Učitati još
Zatvori