![Boškinac na Pagu je ‘place to be’ ovog ljeta](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2020/02/Boškinac-slider-2.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2020/02/Boškinac.jpg)
Kraj prošlog tjedna bio je rezerviran za putovanje na otok Pag i novi posjet boutique hotelu, restoranu i vinariji Boškinac. Prvi posjet nakon izolacije i pandemije, onaj kojem smo se posebno veselili, jer doći na Pag i posjetiti Boškinac uvijek je izuzetno iskustvo.
Prošle je godine cijeli prostor renoviran i redizajniran, a krajem veljače ove godine dobio je i novi sjaj u obliku Michelinove zvjezdice. Boškinac je s radom započeo prije pandemije, da bi se nakon stanke, koju je cijeli tim vođen Borisom Šuljićem iskoristio za usavršavanje i u najmanjem detalju, ponovno otvorili. Povod za prošlotjedni dolazak bila je večera na kojoj je predstavljen novi degustacijski jelovnik chefa Matije Bregeša, ali i večera kroz koju su posluživana vina tri legendarna istarska vinara, Ivice Matoševića, Gianfranca Kozlovića i Morena Degrassija. Dovoljno je reći da se najavljena večera rasprodala u samo nekoliko sati te da su gosti smješteni na čarobnoj Boškinčevoj terasi doputovali upravo zbog ovog doživljaja.
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2020/06/Boskinac-Photo-Fabio-Simicev-51.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2020/06/Boskinac-Photo-Fabio-Simicev-20.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2020/06/Boskinac-Photo-Fabio-Simicev-155.jpg)
Druženje je započelo uz piće dobrodošlice te pozdravne riječi kroz koje je Boris Šuljić istaknuo kako se ovom večerom, osim predstavljanja novog menija, slavi i nedavno dobivena Michelinova zvjezdica te prijateljstvo s vinarima koji su, baš kao i Boškinac, svoju karijeru započeli prije dvadesetak godina. Jelovnik na papiru je bio najava osam slijedova, ali doživljaj večere je bio puno više od osam jela kad im pridodate međuslijedove, odličan pairing s vinima te cijeli Boškinac tim koji nas uvijek oduševi gostoprimstvom.
Doživljaj Paga na tanjuru i večera za pamćenje
Atmosfera na terasi bila je prožeta ugodnim druženjem, savršenom uslugom, te doživljajem otoka Paga na tanjuru. Jer upravo je novi menu odraz želje za pripremom i posluživanjem autentične otočke kuhinje pa je zanimljivo da su sve namirnice lokalne i otočke. Amuse bouche zalogaji oduševili su kako izgledom, tako i okusom pa su već na samom početku zalogaji Boškinac eliksir života, Kreker, Maslina te Saur od palamide i Janjeći Parfait (odlični grissini od janjećih čvaraka i parfait od janjeće masti s prahom od suhe ovčetina), uz poslužene čaše Degrassi Sauvignon 2017. i Matošević Malvazija Alba 2019. najavili večeru za pamćenje.
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2020/06/Boškinac-eliksir-života.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2020/06/BOSKINAC-0017.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2020/06/Janjeći-parfait.jpg)
Prvi slijed je predstavio jelo naziva Škamp – novu interpretaciju Boškinčevog tartara od škampa s emulzijom od bosiljka, kremom od badema, emulzijom od škampa te plahticom od bijelog vina i algi, uz vino Degrassi Viogner iz 2014.
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2020/06/Škamp.jpg)
Drugi slijed i jelo koje privlači nazivom Novaljsko polje bilo je vegetarijansko jelo – terina od krumpira na kremi od paljene cvjetače i dehidriranog samoniklog bilja. Zahvaljujući ovom jelu više smo naučili i o nekim od začinskih autohtonih biljaka koje su dio potpisa ovog menija. Jelo se savršeno spojilo s Kozlović JRE Malavazijom iz 2015. koje se inače poslužuje samo u restoranima članovima udruženja JRE Hrvatske, čiji je i Boškinac član.
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2020/06/Novaljsko-polje.jpg)
Treći slijed, Jež i lignja, atraktivno poslužen morski tanjur ukazao je na odličan doživljaj ne klasičnog morskog jela. Panacotta od ježa, lignja marinirana u domaćem limunovom soku, krema od limuna, salikornija, dashi od algi i ulje od peršina uz čašu Matoševićeve Grimalde iz 2018. bilo je jedno od jela o kojem se govorilo te večeri i koje definitivno stavljamo među top 3.
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2020/06/Jež-i-lignja.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2020/06/Jež-i-lignja2.jpg)
Iduće jelo koje nas je oduševilo jednako kao i prethodno, a s kojim se nastavila ova divna otočka priča, su Tortellini punjenim paškom skutom, s paljenom torticom kelja, sušenim janjećim srcem, dehidriranim jajetom i umakom od kelja. Naprosto odlično, posebno uz posluženo vino Matošević Millennium Anima iz 2000.
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2020/06/Tortelini.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2020/06/Tortelini2.jpg)
Peti slijed i jelo Riba i vino Kozlović Malvazija iz 2002. A na tanjuru file jadranske trlje, mus od kozica i ikra od ličke pastrve na kremi od mlaćenice s infuziranim smokvinim listom.
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2020/06/Riba.jpg)
Većina gostiju te večeri sa znatiželjom je čekala novi slijed i jelo Kunjila. Jer nije često prilika za kušati jelo pripremljeno od otočkog divljeg kunića, koji na Pagu žive u velikom broju. Chef Bregeš je pripremio ragu od kunića i ličkih gljiva, tatar od kunića i porta, carpaccio od celera i jabuke, prah od mažurana te umak od hrena i još jednom nas oduševio, a jelo uz Kozlović Teran 2018. uistinu ostaje za pamćenje.
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2020/06/Kunjila.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2020/06/Kunjila2.jpg)
Baš kao i doživljaj paške janjetine. Janjeći file u spoju s borovnicama i hrskava janjeća potrbušina uz kremu od graška i mente, kiseljenu mrkvu te emulziju od borovih iglica, konceptualno zanimljiv tanjur koji je uz čašu intenzivnog Degrassi TerreBianche Rouge iz 2009. potvrdio određenje u kreiranju jasnog i preciznog menija inspiriranog bogatstvom otoka.
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2020/06/Janjetina.jpg)
Na korak do kraja izuzetne večere i očekivanog deserta, pojavilo se iznenađenje – desert prije deserta! Osvježavajuća i estetski privlačna mini voćna salata poslužena na velikoj kocki leda bila je odlična uvertira u ono što slijedi. U Ciklu. Lena Šarić, pastry chef Boškinca, iznenadila je desertom od povrća, kremom od cikle s biskvitom od maslinovog ulja i ukiseljenim povrćem. Odmak od slatkog je jako pohvalan, a desert i čaša Kozlovićevog slatkog Sorbusa iz 2000. bili su savršeni kraj službenog menija. Jer u najboljoj maniri domaćina nastavilo se druženje uz tim iz kuhinje, stol s narezanim paškim sirevima i odabrana vina. Do dugo u noć.
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2020/06/Cikla.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2020/06/Boskinac-Photo-Fabio-Simicev-92.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2020/06/Boskinac-Photo-Fabio-Simicev-152.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2020/06/Boskinac-Photo-Fabio-Simicev-168.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2020/06/Boskinac-Photo-Fabio-Simicev-170.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2020/06/Boskinac-Photo-Fabio-Simicev-80-1.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2020/06/Boskinac-Photo-Fabio-Simicev-121.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2020/06/Boskinac-Photo-Fabio-Simicev-104.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2020/06/Boskinac-Photo-Fabio-Simicev-84.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2020/06/Boskinac-Photo-Fabio-Simicev-61.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2020/06/Boskinac-Photo-Fabio-Simicev-71.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2020/06/Boskinac-Photo-Fabio-Simicev-68.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2020/06/Boskinac-Photo-Fabio-Simicev-39.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2020/06/Boskinac-Photo-Fabio-Simicev-91.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2020/06/Boskinac-Photo-Fabio-Simicev-82.jpg)
Foto: Robert Pichler, Fabio Šimićev