Hram istarske gastronomije u režiji dizajnera Borisa Ružića

Hram istarske gastronomije u režiji
dizajnera Borisa Ružića

Istra je jednom riječju čarobna regija, a osim prirodnih ljepota koje oduzimaju dah jedna od glavnih njezinih karakteristika je i vrhunska gastronomija. Od morskih delicija uz obalu do domaće kontinentalne hrane u unutrašnjosti, uz fina vina i vrhunska maslinova ulja, Istra se nametnula kao jedna od vodećih europskih gastronomskih destinacija. Upravo zato smo je odabrali i mi, a kako smo proveli pet savršenih dana možete čitati ovdje. No jedna od večeras svakako nam se posebno urezala u pamćenje. U Radetićima, selu nedaleko Poreča proveli smo dan s dizajnerom Borisom Ružićem s kojim smo razgovarali o njegovim starim i novim projektima, radu i inspiraciji, o poslu i životu, a sve to možete pročitati u ovom zanimljivom intervjuu. Cijeli boravak u BR Villas bio je poseban i zbog predivne večere koju nam je Boris, inače i po tome poznat, pripremao gotovo cijelo poslijepodne. Domaće sezonske namirnice pripremljene u skladu sa zakonima visoke kuhinje, svakim slijedom ostavljale su nas bez riječi.

Lokalne namirnice

Kako pripremiti lokalnu namirnicu, a da ona pritom ne izgubi svu svoju esenciju zbog koje je i posebna, najbolje zna Boris. Na posebnom proljetnom meniju tako su se našli škampi u ulozi hladnog predjela, Kapesante (Jakobove kapice) kao savršen sastojak u krem juhi sa sirom brie, palenta s morskim psom, tartufi i domaće divlje šparoge, jadranska tuna u sezamu s teriyaki umakom, nezaobilazno istarsko maslinovo ulje, skuta, jagode, i domaći med u božanstvenom desertu… Mnogo sastojaka i okusa zaslužno je za rapsodiju okusa u nekoliko predivnih sljedova u različitim kombinacijama. Cijelu večeru pratila su i kvalitetna istarska vina, na predivno dekoriranom i svečano uređenom blagovaonskom stolu.

Čista alkemija

S Borisom se doista može razgovarati o svemu. Njegova predivna energija, ambicija i kreativnost usmjerena na nekoliko različitih strana savršeno prelazi s njega na sve nas okupljene. BR Villas savršeno odražava njegov rad, jer je upravo ova preuređena stara istarska obiteljska kuća odraz njegove radne filozofije. Prostor je kaže Boris, jako važan, a kako ćemo se osjećati dok jedemo hranu uvelike ovisi i u kakvom se prostoru nalazimo. Boris inspiraciju i za hranu pronalazi u prirodi. “Iz praha nastajemo i u prah se pretvaramo i tom filozofijom vođenja nastaju i takve umjetničke ekspresije na tanjurima. To su potezi koji instantno nastaju na bazi unutarnjeg stanja duha i trenutne nadahnute kreativnosti. Slušam impuls prirode i njezinih zakona i tako jednostavno kroz ljubav prenosim taj doživljaj”, kaže nam Boris. Osim hrane i predivnog vizualnog doživljaja svako Borisovo druženje s ljudima završava plesom. Toliko pozitivne energije na jednom mjestu teško je riječima opisati, a to najbolje osjete Borisovi gosti koji još dugo nakon večere imaju u pamćenju samo pozitivne slike.

Ljubav ulazi kroz želudac

Kao i dizajn, hrana ima posebno mjesto u Borisovu životu. On jednostavno obožava kuhati za prijatelje kojima priprema maestralne večere koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnima. Kako kaže sam za sebe njegova energija je nepresušna i druženja s drugim ljudima ono su što ga ispunjava. U to smo se apsolutno smo se uvjerili, a svakim novim slijedom hrane iznova nas je oduševio. Možemo samo reći da se veselimo nekim novim druženjima, ali i da bi bilo šteta ovakve rapsodije okusa zadržati samo za sebe, tako da se nadamo da će Boris u nekoj skorijoj budućnosti svoje divne gastronomske dragulje ponuditi većem broju ljudi.

Foto: Marija Laća

Učitati još
Zatvori