Boiler Arts & Culture: Novo mjesto u Splitu iza čije gastro ponude stoji poznati chef
Boiler Arts & Culture: Novo mjesto u Splitu iza čije gastro ponude stoji poznati chef

Boiler Arts & Culture: Novo mjesto u Splitu iza čije gastro ponude stoji poznati chef

Bliži nam se turistička sezona, a prema očekivanjima mogla bi biti posjećenija nego ikad. Kada govorimo o turističkim središtima u Hrvatskoj, posljednjih nekoliko godina možemo posebno istaknuti Split. Grad koji je uz Dubrovnik i Rovinj jedan od najposjećenijih u Hrvatskoj postaje prava gastro oaza. Istražujući što nam se novo otvara, zavirili smo u Boiler Arts & Culture, mjesto koje nas je potpuno oduševilo. Jedinstveni koncept interijera i ponude je jedini takav u Hrvatskoj, a što smo sve otkrili saznajte u nastavku.

Boiler Arts & Culture

Boiler Arts & Culture je miks clubbinga i visoke gastronomije

Čim uđete u ovaj vrhunski lokal imate osjećaj kao da ste u New Yorku. U samom centru grada, točnije u Marmontovoj 9, u prostoru gdje se nekada nalazila Bershka, možete zaviriti u brutalan interijer koji se proteže na više katova. Prvo smo primijetili DJ pult s najsuvremenijom opremom i ogroman šank koji prati interijer. Naglasak je na glazbi, hrani i vizualnom identitetu. I to se zaista osjeća. Chill out glazba prati interijer koji nas podsjeća na najbolja mjesta na svijetu poput Zume u Londonu ili Ikibane u Barceloni. Inspiracija za koncept im je Azurna obala i mjesta sličnog koncepta u Monaku, a vlasnicima je cilj proširiti poslovanje i van Hrvatske jer je riječ o mjestu koje je zaista na svjetskoj razini.

Boiler Arts & Culture
Boiler Arts & Culture

Kombinacija clubbinga i gastronomije se savršeno preklapa, a objekt radi do četiri sata ujutro. Na DJ pultu izmjenjivat će se neka od najboljih svjetskih imena, a ponuda pića je spektakularna. Zanimljivo je da je sve u interijeru custom made i doslovno se mislilo o tome da svaki milimetar bude adekvatno iskorišten. Na gornjoj etaži su separei koji će funkcionirati putem rezervacija, a kuhinja će raditi  od 13 do 22 h svaki dan. Gastronomski dio nije dominantan, ali nas je najviše zainteresirao, a što smo sve probali i kako nam se svidjelo, donosimo u nastavku teksta.

Boiler Arts & Culture
Boiler Arts & Culture
Boiler Arts & Culture

Japansko jadranska fuzija s potpisom chefa Marka Đuraševića

Marko Đurašević je chef s dugogodišnjim iskustvom. Iza njega stoje 23 godine rada u gastronomiji, a iako je diplomirao na Kemijsko-tehnološkom fakultetu, njegova ljubav je oduvijek kuhanje. Počeo je kao pomoćnik u kuhinji, a danas je kuhar s brojnim priznanjima i nagradama. Najviše znanja stekao je upravo u svijetu radeći u vrhunskim mjestima, a to je primijenio na splitskim restoranima poput Portofina i Kinoteke, kojoj je donio i priznate nagrade. Danas je on glavni chef u Olive Tree i novootvorenom mjestu Boiler Arts & Culture.

Njegovo kuhanje kombinacija je japanske obrade namirnica i začina s okusom Mediterana. Takav koncept predstavio nam je i na novom jelovniku za koji sam kaže kako ima mediteranski šarm i japansku preciznost. Zanimljivo je što jelovnik nije degustacijski, što bi bilo za očekivati od fine dining koncepta, nego je kaiseki tipa. U tom smislu svako jelo sadrži više komponenata koje se međusobno prožimaju. Ako naručite jedno predjelo, dobit ćete tri tanjura s različitim namirnicama koje se nadopunjuju, a u nekima ćete dobiti i koktel kao jednu od komponenata. Mi smo probali 3 predjela, 2 glavna jela i 3 deserta. Krenimo redom.

marko đurašević
marko đurašević

Tartar od Kamenice & Kaviar Oscietra Royal je prvo jelo koje smo probali s menija i zapravo nam je bilo savršen uvod u ono što nas očekuje. Preporučili bismo ga zbog zanimljivih kiselo svježih okusa i kao takvo savršeno je za početak gastro putovanja. U ovom jelu metaforički možete osjetiti okus mora, a samo jelo bismo okarakterizirali kao jednostavan luksuz jer je riječ o jednostavnim, a vrhunskim morskim sastojcima.

Zatim smo se odlučili za jelo pod imenom – Jadranski plavi jastog na salatu. Ovo predjelo dolazi u tri komponente, što možete vidjeti i na fotografijama, a nama je definitivno favorit među predjelima. Savršen balans okusa namirnica i Pisco sour koktel su nešto što zaista morate probati.

Treće predjelo u ovoj priči je Tuna Moriawase. Također dolazi u tri komponente, carpaccio od pancete tune, maline i sake-kasu sladoled, cannellon od avokada i sendvič s kulenom od tune.

Tartar od Kamenice & Kaviar Oscietra Royal
Tartar od Kamenice & Kaviar Oscietra Royal
Boiler Arts & Culture
Jadranski plavi jastog na salatu
Jadranski plavi jastog na salatu
Tuna Moriawase
Boiler Arts & Culture

Kada govorimo o glavnim jelima, Marko nam je poslužio Wellington od Grdobine. U ovom jelu nit vodilja mu je bila mlada kapulica koja je odraz jadranske kuhinje, ali koja je poseban specijalitet i u Japanu gdje se zove Negi. Upravo zbog toga na ovom tanjuru kapulica u obliku sferičnih njoka dominira više od grdobine. Prisutna je i krema od bijelog dijela fermentirane kapulice, jestiva zemlja i Romesco od jagoda. Grdobina je lagano zapečena, unutra je mousse od jadranskih kozica, palačinka od peršina i lisnato tijesto.

Wellington od Grdobine
Wellington od Grdobine
Boiler Arts & Culture

Drugo glavno jelo je – Janjetina ‘Sotto Sale’

Ovo jelo možemo opisati kao janjeći duo. Osim janjetine, sastoji se od konfitiranog i lagano zapečenog artičoka, kreme od artičoka, meda od jadranskog bora koji se pravi u njihovoj kuhinji, mente, aceta i krušne mase od morske soli u kojoj je janjeći royal. Na samom kraju polije se i janjećim demi glace umakom. Za sve istinske ljubitelje mesa, a osobito janjetine, iskreno predlažemo ovo jelo kao nešto najposebnije što smo do sada jeli kada je janjetina u pitanju.

Janjetina 'Sotto Sale'
Janjetina 'Sotto Sale'
Boiler Arts & Culture

Za kraj smo ostavili deserte. O njima nećemo puno pisati jer su riječi suvišne. Oni su umjetnost na tanjuru i posebno iskustvo koje trebate sami doživjeti. Prvo smo jeli La Giocondu, umjetničko djelo u svakom smislu riječi koje nam je favorit među desertima, a zašto je kuhar odabrao baš ovo ime saznajte sami. Zatim smo probali Pink Panther vol. 2.0 i Pistachio Midori & Yuzu Blanc.

Boiler Arts & Culture može se pohvaliti i odličnom ponudom pršuta poput Joselito Grand Reserva i kavijarima. Nadamo se da smo vam barem ukratko dočarali ovo specifično gastro iskustvo, a s obzirom na koncept, cijene su prihvatljive, stoga je to još jedna dodatna preporuka za posjetiti ovo mjesto.

La Gioconda
La Gioconda
Boiler Arts & Culture
Boiler Arts & Culture
Pink Panther vol. 2.0
Boiler Arts & Culture
Pistachio Midori & Yuzu Blanc
Pistachio Midori & Yuzu Blanc
Pistachio Midori & Yuzu Blanc
Boiler Arts & Culture

Foto: Prosper Filipović

Učitati još
Zatvori