U Marketu ove nedjelje možete uživati u veganskim jelima. Doznali smo što se nalazi na meniju

Bistro Market je prije nekoliko mjeseci otvorio Fran Ćurković, mnogima poznat po street sarmi koja se proslavila na zagrebačkom Adventu, a u kojoj možete uživati i u bistrou. Da ponuda ne bi bila dosadna i jednolična, Fran i njegov tim stalno rade na tome da svojim gostima pruže nešto novo i drugačije. Osmislili su tako evente Taco Tuesday i Burger Thursday, a sad je na red došao i Vegan Sunday.

Prva veganska nedjelja održava se za dva dana, 2. veljače, u suradnji s autoricom gastro bloga Culinary Postcards Ivom Savić koja će zajedno s Marketovim kuharskim timom za goste pripremati ukusne veganske delicije. Kontaktirali smo Frana koji nam je otkrio sve o novom konceptu.

Vegan Sunday u Marketu

Ideja je nastala zbog činjenice da već duže vrijeme pokušavam smanjiti meso u prehrani pa sam tako počeo istraživati veganska jela. To je krenulo prije nekoliko godina, ali postepeno. Putem zajedničkih prijatelja sam se susreo s Ivom Savić i nekako smo spontano došli do ideje gostovanja. Iva je strastveni foodie vegan s mnogo iskustva i činilo se kao najlogičnijom stvari da prvi Vegan Sunday pokrenemo u suradnji s njom. Za nedjelju smo se odlučili jer većina taj dan odmara. Ako smo bili u izlasku u petak ili subotu, dobro je da nam se tijelo u nedjelju malo očisti. Uz to, želimo pokazati ‘mesojedima’ da veganska hrana može biti ukusna i kompleksna, jer smatram da dosta ljudi misli da su vegasnka jela bezukusna, što je u potpunosti pogrešno, pojasnio nam je Fran.

@culinarypostcards

Na meniju, jasno je, neće biti mesa, a Fran nam je otkrio u kojim će sve jelima gosti moći uživati ove nedjelje.

Jela smo radili na temelju Market filozofije, dakle da uvrstimo hrvatska jela, ali u veganskoj kombinaciji. Tako radimo vegansku street sarmu, koju smo nazvali street zarma, a radit ćemo ju od riže, heljde, oraha i poslužiti s krumpirom, salatu s bukovačama u tempuri, knedle u prezlama i sezamu s porilukom, mrkvom, smeđim šampinjonima i sojinim umakom, humus s grilanom paprikom, krem juhu od mrkve s lećom i kremom od cikle, krpice sa zeljem kao klasik, punjene pečene jabuke s grožđicama, orasima i narančom te puding od bundeve sa suhim marelicama, kokosovim mlijekom i tamnom čokoladom. Cijene ne prelaze 48 kuna čime nastavljamo našu filozofiju odlične i zanimljive hrane po pristupačnim cijenama, kaže Fran.

Gosti će u veganskoj nedjelji moći uživati jednom mjesečno.

Planiramo nastaviti s Vegan Sunday projektom i već imamo nekoliko vegan gastro entuzijasta koji su spremni u suradnji s nama ponuditi Zagrebu uzbudljivu vegansku hranu. Imat ćemo i hranu za van, ako netko želi naručiti i uzeti hranu za doma. Koncept da jednom mjesečno postajemo 100% vegan bistro je nastavak na našu filozofiju da smo drugačiji i da pružamo nešto novo zagrebačkoj gastro sceni. Tako smo i napravili event utorkom Taco Tuesday koji je održan već 3 puta i održavat će se svaki utorak od 19-23 h. Radimo svaki put neke nove tacose i ljudi su oduševljeni. Burger Thursday je rezerviran za burgere, također svaki put drugačije, zaključio je Fran.

Vegan Sunday u Marketu počinje, dakle, ove nedjelje, 2. veljače u 12 sati, a svoje mjesto možete rezervirati putem službene Facebook stranice, gdje ćete pronaći i sve ostale potrebne informacije.

Foto: Sanja Jagatić, Instagram

1