Recenzija: Isprobale smo novi biljni namaz u 3 recepta za ukusne ljetne sendviče

Plant based u posljednjih nekoliko godina postaje sve popularniji oblik prehrane i mnogi se sve više odlučuju u svoju svakodnevnu prehranu uključiti što više namirnica biljnog podrijetla. Očuvanje okoliša, smanjenje globalnog siromaštva, zaštita životinjskog svijeta, kao i brojni benefiti za zdravlje samo su neki od razloga zašto mnogi danas traže biljne alternative mesu, bez obzira izjašnjavaju li kao vegetarijanci, vegani ili fleksitarijanci, odnosno oni koji povremeno konzumiraju meso.

U prilog sve većoj popularnosti plant based prehrane ide i činjenica da je fleksitarijanska dijeta ove godine od strane nutricionista, liječnika i prehrambenih savjetnika svrstana pri vrh najboljih dijeta jer je dobra za cjelokupno zdravstveno stanje, smanjenje bolesti srca, dijabetesa i karcinoma, između ostalog.

Prva hrvatska plant based linija proizvoda

U pravo se vrijeme tako na našem tržištu pojavila prva hrvatska plant based linija proizvoda koju već možete pronaći na policama trgovina. Radi se o Planet of plants proizvodima 100% biljnog podrijetla, koji ne sadrže meso, mlijeko, jaja, gluten i soju, ali zato sadrže bogatstvo okusa te su dobar izvor masti i proteina.

Linija se sastoji od burgerasalameuljamajonezeumakakokosove masti i namaza koje će voljeti svi i svako nepce, bez obzira kako se deklarirali. Da biste uživali u ovim inovativnim proizvodima, ne morate drastično mijenjati svoje prehrambene navike jer su namijenjeni doslovno svima.

Mi smo odlučile isprobati Planet of plants namaz, a o našim dojmovima čitajte u nastavku.

Novi biljni namaz koji ćete obožavati

Planet of plants namaz pripremljen je od hladno prešanog konopljinog ulja i sjemenki konoplje. Upravo ta dva sastojka stvaraju jedinstven i neodoljiv namaz koji će vrlo brzo postati vaš omiljeni izbor za doručak ili snack.

Bogat je omega-3 masnom kiselinom (ALA), lako se razmazuje i punog je okusa koji će obogatiti svaki sendvič. Namaz je idealan dodatak za laganim i ukusnim sendvičima koji će biti odličan obrok po ovim ljetnim vrućinama.

Namaz smo isprobale u 3 ukusna recepta za ljetne sendviče koje je pripremila gastro blogerica Marie Wasler. Vrlo su jednostavni za pripremu i bogati sezonskim povrćem pa su savršeni za ljetni obrok u bilo koje doba dana. Lako ćete ih rekreirati kod kuće, a navedene sastojke uvijek možete prilagoditi svom prehrambenom stilu i ukusu.

Recepte donosimo u nastavku!

Sendviči s grilanim povrćem

Sastojci:

  • 2 paprike
  • 1 patlidžan
  • 1 tikvica
  • 1 rajčica
  • Planet of plants namaz
  • maslinovo ulje
  • sol
  • svježe začinsko bilje po izboru

Priprema:

Prvo nasjeckajte paprike na veće komade. Patlidžan i tikvicu narežite na ploškice po dužini. Rajčicu također narežite na ploške. 

Na vrućoj grill tavi i maslinovom ulju pržite svako povrće zasebno sve dok malo ne zagori malo. Povrće začinite solju i nasjeckanim začinskim biljem te po želji dodajte listiće badema. 

Na svježi kruh (mi smo koristili sourdough kruh) namažite tanki sloj Planet od plants namaza, a zatim posložite grilano povrće.

Zeleni ljetni sendviči

Sastojci:

Priprema:

Na svježi kruh namažite Planet of plants namaz. Zatim posložite svo povrće i nakapajte malo limunovog soka preko povrća. Na kraju dodajte još biljni ili obični feta sir.

Kroasani koji iznenađuju

Sastojci: 

  • 2 veće mrkve
  • Planet of plants namaz
  • 4 žlice maslinovog ulja
  • 1 žlica rižinog octa
  • 4 žličice tekućeg dima
  • 1 žlica lanenog ulja
  • malo agavinog sirupa
  • sol
  • kapari
  • svježi kopar
  • slatki senf
  • rikula

Priprema:

Za biljnu verziju dimljenog lososa, prvo ogulite mrkve. Oguljene mrkve zatim pomoću gulilice narežite na tanke trakice nalik lososu. Trakice kuhajte 5 minuta na pari dok ne omekšaju.

U međuvremenu pripremite marinadu: maslinovo i laneno ulje, rižin ocat, agavin sirup, sol i tekući dim pomiješajte u manjoj zdjelici. Skuhane trakice prebacite u posudicu i prelijte s marinadom. Dodajte svježi kopar i kapare, sve dobro pomiješajte i pustite da se izmarinira preko noći. 

Kroasane namažite s Planet of plants namazom te posložite rikulu i biljni “dimljeni losos” po njemu. Na kraju sve začinite slatkim senfom. 

(napomena: ovaj sendvič, umjesto s biljnim, možete poslužiti s pravim dimljenim lososom).

Foto: Sanja Jagatić

0