Ako volite popiti čašu vina, ali ne volite ono što dolazi poslije (mamurluk i umor), možda je vrijeme da upoznate bezalkoholna vina. Do prije nekoliko godina zvučalo je kao besmislica, ali danas bezalkoholna vina sve češće nalazimo na policama trgovina, vinskih barova i u čašama onih koji možda još donedavno nisu ni znali da nešto takvo postoji. U pitanju nije sok ni izmišljeni napitak. Riječ je o pravom vinu iz kojeg je naknadno uklonjen alkohol. I to nije nikakav kompromis, nego sve češći izbor onih koji žele okus vina, ali bez njegovih nuspojava.
Dealkoholizacija vina razvija se još od 19. stoljeća, ali tek posljednjih godina bezalkoholna varijanta doživljava pravi uzlet. Bezalkoholna vina proizvode se gotovo jednako kao i klasična, uz fermentaciju, dozrijevanje, njegu, samo se na kraju provodi proces dealkoholizacije, najčešće vakuumskom destilacijom. Time se uklanja alkohol, a zadržavaju se mirisi i okusni profili, barem dijelom. Ako tražite laganije vino za ručak, druženje ili after work čašu, bezalkoholne varijante mogle bi vas iznenaditi.
Trend ovih vina nije nastao slučajno. Kombinacija društvenih, kulturnih i osobnih razloga dovela je do toga da sve više ljudi smanjuje unos alkohola. Bilo da vozite, trenirate, dojite, planirate rani jutarnji sastanak ili jednostavno ne želite pijuckati sok dok svi drugi nazdravljaju, bezalkoholna vina nude ugodnu alternativu. Osim toga, često imaju i niži udio kalorija, što ih čini privlačnijima u svijetu sve veće pažnje prema prehrambenim navikama.
U inozemstvu su već prepoznata kao kategorija s ogromnim potencijalom – u Skandinaviji, SAD-u, Japanu i Australiji bilježe se streloviti porasti prodaje, a organiziraju se čak i festivali posvećeni isključivo pićima za odrasle bez alkohola. Na tim eventima nećete naići na sokove ili gazirane napitke, već na sofisticirana vina, mocktaile, destilate bez alkohola… Ukratko, kultura pića se mijenja – više nije nužno piti da bi se “pripadalo”.
Hrvatska zasad još nije u tom ritmu, ali ponuda polako raste. Iako domaći vinari još nisu masovno uskočili u proizvodnju bezalkoholnih varijanti, kod nas ih već možete pronaći, u specijaliziranim vinotekama poput Vinologa i Vivata. Najčešće se radi o uvoznim vinima, mahom iz Njemačke i Austrije, ali i Španjolske. Bijela vina zasad drže prednost – svježiji rieslinzi, chardonnayi i pjenušci pokazuju se kao najuspjelije izvedbe. Kod crvenih vina stvari idu sporije, još uvijek se traži savršena formula za puni okus bez alkohola.
Iako bezalkoholna vina još ne konkuriraju klasičnim na razini hedonizma, nesumnjivo imaju svoje mjesto u modernom načinu života. Nisu ovdje da zamijene tradicionalno vino, nego da ga nadopune onda kada za alkohol jednostavno nije pravi trenutak. A takvih trenutaka, realno, ima.
Zato, ako do sada još niste probali – možda je vrijeme. U najgorem slučaju, popili ste čašu i nastavili dalje kao da ništa nije bilo. A u najboljem? Pronašli ste novo omiljeno piće koje možete piti kad god poželite.
Foto: Dupe photos