Među prvima smo posjetili Bekal, novi restoran u kojem hranu pripremaju isključivo na vatri
Među prvima smo posjetili Bekal, novi restoran u kojem hranu pripremaju isključivo na vatri

Među prvima smo posjetili Bekal, novi restoran u kojem hranu pripremaju isključivo na vatri

Na Trešnjevci se danas službeno otvara Bekal, novi zagrebački restoran iza kojeg stoje chefovi Marko Turković i Tvrtko Šakota. Njegova posebnost je u tome što se hrana ovdje priprema isključivo na vatri. U kuhinji, dakle, nemaju drugih energenata, već za pripremu hrane koriste samo drvo i ugljen. Koncept je to koji dosad nismo imali priliku vidjeti u Zagrebu.

Ideja je bila da napravimo mjesto gdje su kuhari neovisni, gdje ne ovisimo o tuđem kapitalu i gdje možemo raditi onako kako mi želimo, u okruženju u kakvom želimo. Sve ovo je odraz Marka samog, ja se nisam previše uplitao u to kako će restoran izgledati. Sudjelovao sam u stvaranju postava kuhinje i financiranju projekta, dok sam ostalo prepustio Marku, koji je ovdje dobio mjesto gdje se može izraziti. Ja sam ovdje u sjeni, objasnio nam je Šakota.

Tvrtko Šakota i Marko Turković

Bekal – novo mjesto u Zagrebu za vrhunske zalogaje

Bekal se nalazi u prostoru nekadašnjeg bistroa Šalša, na adresi Kostelska 11. Čim zakoračite unutra, uočit ćete o čemu se ovdje radi. Vatra vas ‘prati’ gdje god da se okrenete, od one koja je naslikana na zidovima, što je djelo mladog umjetnika Nikice Jurkovića, do same otvorene kuhinje u kojoj je, između ostalog, postavljen željezni kavez iz kojeg suklja vatra.

Bekal smo posjetili dan uoči službenog otvorenja i u opuštenoj atmosferi koja u njemu vlada isprobali nekoliko jela. Turković nam je na početku objasnio da je sam jelovnik vrlo jednostavan, s malo predjela, glavnih jela te s pokojim desertom. Meni nije fiksan, on će se stalno mijenjati ovisno o sezoni i ponudi na tržnici.

U Bekalu surađuju s malim proizvođačima i OPG-ovima, dok ćete na vinskoj karti pronaći samo prirodna vina. Uskoro će u ponudi biti i odojak i janjetina s ražnja, a bitno je naglasiti da će se meso, kao i riba, moći naručiti na grame.

Što smo sve jeli u Bekalu?

Prvo što smo kušali u Bekalu bio je tatarski biftek s ribanim dimljenim goveđim srcem i svježim hrenom koji je poslužen s kruhom iz Šakotinog Sala.

Zatim je na stol stigla cikla koja je prvo pečena u kori na žaru, a nakon toga je dimljena. Poslužena je s ‘tahinijem’ od maka, fermentiranim škripavcem i fermentiranim i karameliziranim suncokretovim sjemenkama.

Pečeni kelj i prokulice na kremi od krumpira s inćunima bilo je iduće jelo koje nas je oduševilo, baš kao i grilana odležana hama (koju jedini u Hrvatskoj poslužuju) s čičokama na divlje i umakom od lišća limuna.

Na kraju smo se zasladili rižom na mlijeku sa šlagom, kruškom i medom.

Bekal je definitivno drugačiji restoran u kojem ćete, u ugodnoj i opuštenoj atmosferi, uživati u vrhunskim okusima i zalogajima koji će vas osvojiti na prvu. Jela pripremljena na vatri imaju puno bogatiji okus pa ćete se poželjeti ovdje iznova vraćati.

Prve goste Bekal će primiti danas, a svoje mjesto možete rezervirati putem telefona 095/3887-244. Radno vrijeme restorana je od ponedjeljka do subote, od podneva do ponoći.

Foto: Sanja Tušek

Učitati još
Zatvori