Fuzijski restoran u Ljubljani koji jedva čekamo posjetiti
Fuzijski restoran u Ljubljani koji jedva čekamo posjetiti

Fuzijski restoran u Ljubljani koji
jedva čekamo posjetiti

Nikkei, spoj japanske i peruanske kuhinje, već nekoliko godina osvaja Europu. Riječ je o jelima spravljenima uglavnom od peruanskih namirnica, dovršenih japanskom tehnikom.

Kako se u Peruu nalazi druga najveća zajednica Japanaca u Južnoj Americi (prva je u Brazilu), kroz godine su počeli spajati svoje tradicionalne okuse i tehnike s onim peruanskima, jer su im bile ‘pri ruci’. Japanci su tako, zamijenivši teško dostupne začine i namirnice onima koje koristi lokalno stanovništvo u Peruu, stvorili pravu kulinarsku senzaciju – Nikkei. Jedan takav fuzijski restoran naziva Barra otvoren je koncem prošle godine u centru Ljubljane.

Fantazija okusa

Okuse kuhinje Perua i Japana u Ljubljanu je donio Grega Božičnik, također vlasnik tamošnjeg japanskog restorana Sushimama, boutique bara Fetiché i bistroa Romeo. Jela pripremaju četiri chefa, a glavni je Ruben Chaves Atunga. Kako je riječ o restoranu otvorenog koncepta, chefove možete gledati dok vam pripremaju obrok.

Posebnu preporuku za ovo mjesto dala nam je Maša, food blogerica iz Ljubljane u svom Local’s guideu, kazavši da restoran odlikuje izvrsna kvaliteta ribe, a posebno ćete uživati ako volite sirovu.

Svaki zagriz predstavlja novu fantaziju, a teksture i okusi se isprepliću, od hrskavog, mekog, slatkog, kiselog… Ovdje možete kušati i nešto drugačiji sushi, s neklasičnim umacima kao i popularno peruansko jelo ceviche. Riječ je o sirovoj ribi mariniranoj u soku agruma, a ovdje ga poslužuju s čipsom od batata.

Savršen balans

Porcije hrane također obilježava ravnoteža između peruanske i japanske kuhinje – znatno su manje od često pretjerano obilnih peruanskih, ali veće od japanskih.

Barra u Ljubljani je svakako restoran za one koji vole eksperimentirati s okusima, ne samo hrane nego i pića. Ovdje, primjerice, možete isprobati tigrovo mlijeko, odnosno ceviche sok s peruanskom chili pastom.

Čitav meni kao i cijene možete pogledati na njihovoj web stranici.

Dodatne informacije

Lokacija: Breg 8, Ljubljana, Slovenija

Radno vrijeme: od utorka do nedjelje, od 12,30 do 10,30 h

Foto: Instagram (@barra_ljubljana)

Učitati još
Zatvori