Bacchanalia London: Restoran inspiriran antičkom mitologijom koji privlači poglede
Bacchanalia London: Restoran inspiriran antičkom mitologijom koji privlači poglede

Bacchanalia London: Restoran inspiriran antičkom mitologijom koji privlači poglede

Postoji odlazak u restoran i postoji gastronomsko iskustvo. Kada smo u potrazi za potonjim, eksploracija nas vodi na najraznovrsnija mjesta, koja pomiču granice restoranskog ambijenta. Jedno takvo je novootvoreni Bacchanalia Mayfair u Londonu. Restoran je već privukao pažnju lokalaca, ali i svih turista koje put nanese u Mayfair, popularnu londonsku zonu.

Bakanalije (eng. bacchanalia), iako danas označavaju razvratno, nedolično ponašanje, zapravo su naziv jedne narodne manifesticije antičkog Rima, organizirane u čast boga Bàkha. Na drugom kraju Mediterana, zvali su ga Dioniz, a kod oba naroda bio je zaštitno lice vina, vinograda i dobrog provoda. Iako, istini za volju, nije ni slučajno da se ovaj termin danas koristi za raskalašeno ponašanje. Kako bilo, u restoranu Bacchanalia u određenom smislu nastoje rekreirati sličan doživljaj, prije svega u obilju hrane i pića, ali i jedinstvenog iskustva koje se moglo doživjeti kod Rimljana.

Bacchanalia Mayfair

Restoranske murale oslikao je engleski umjetnik Gary William Myatt, rekreirajući prepoznatljiv stil renesanse kojim su predstavljani antički likovi. U londonskom restoranu nalazi se interpretacija slike iz 19. stoljeća, The Romans in their Decadence. Djelo je nastalo kistom francuskog slikara Thomasa Couturea, a prikazuje životni stil koji je vladao u kasnim epohama rimskog carstva, tijekom tzv. rimske dekadencije. Uz Myatta, na oslikavanju prostora radio je i jedan od najpoznatijih suvremenih (engleskih) umjetnika – Damien Hirst. Osim toga, u restoranu ćete naići na skulpture analogne starogrčkim monumentalnim umjetninama.

Ekstravagandne toaletne prostorije inspirirane su vrtovima Hesperida. Za ove boginje-nimfe vjerovalo se da donose zlatni sjaj sunca, a njihovi su vrtovi, locirani na planini Atlas, bili pozornica za mnoge mitološke događaje koji su promijenili tijek grčke povijesti.

U skladu s tematikom interijera, i jelovnik je inspiriran antičkim područjem, pa ćete tako na njemu naći specijalitete mediteranske kuhinje. Puno sira, rajčica i jela s morskim plodovima. Drugim riječima, sva vaša osjetila na kratko će otputovati do obala Grčke i Italije.

Članak preuzet sa Journal.rs

Fotografije: Instagram (Bacchanalia London @bacchanalialdn)

Učitati još
Zatvori