Pita od jabuka ili crumble od jabuka? Donosimo recepte za dva najpopularnija jesenska deserta
Pita od jabuka ili crumble od jabuka? Donosimo recepte za dva najpopularnija jesenska deserta

Pita od jabuka ili crumble od jabuka? Donosimo recepte za dva najpopularnija jesenska deserta

Jesenski dani sa sobom, osim kiše i hladnoće, donose i neke male stvari kojima se jako veselimo. Ispijanje čajeva i vrućih čokolada pod dekicom, juhica od bundeve, cimet rolice i kolači od jabuka samo su neka slatka, jesenska veselja. Uz štrudlu od jabuka koja je kod nas apsolutni favorit, dva najpoznatija jesenska deserta u svijetu su pita od jabuka i crumble od jabuka. U nastavku donosimo recepte koji će postati vaši go-to recepti za idućih nekoliko mjeseci!

kolači od jabuka
kolači od jabuka

Pita od jabuka

Sastojci za tijesto:

  • 310 g brašna
  • 1/2 žlice šećera
  • 1/2 žličice soli
  • 7-8 žlica hladne vode
  • 225 g hladnog maslaca

Postupak izrade tijesta:

  • U zdjeli pomiješajte brašno, šećer i sol.
  • Dodajte hladne kockice maslaca i kratko miksajte – smjesa i dalje treba biti suha.
  • Dodajte 7 žlica ledene vode i ponovno kratko miksajte – ako je tijesto i dalje suho, dodajte još žlicu vode.
  • Tijesto prebacite na površinu, oblikujte homogenu smjesu ali nemojte previše mijesiti i dirati tijesto.
  • Podijelite kuglu na dva jednaka dijela, razvaljajte u plohe, omotajte prozirnom folijom i stavite u hladnjak na barem 1h.

Sastojci za filu od jabuka:

  • 1 kg Granny Smith jabuka, oguljenih
  • 1 i pol žličica cimeta
  • 3 žlice brašna
  • 113 g maslaca
  • 60 ml vode
  • 200 g šećera
  • 1 jaje

Postupak:

  • Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva.
  • Otopite malsac na laganoj vatri pa u njega umiješajte brašno.
  • Lagano mješajući kuhajte minutu, pa dodajte vodu i šećer i kuhajte dok ne zakipi.
  • Smanjite vatru i kuhajte još 3 minute.
  • Tanko narežite ili naribajte jabuke i stavite ih u veliku zdjelu. Pospite ih cimetom i promiješajte.
  • U jabuke dodajte smjesu koja se kuhala i promiješajte.
  • Površinu za valjanje tijesta pobrašnite i razvaljajte, a zatim prebacite u posudu za pečenje.
  • Dodajte smjesu jabuka, pa razvaljajte i drugi komad tijesta. Od njega nožem ili rezačem za pizzu režite dugačke trakice.
  • Trakice poslažite na pitu, a zatim ih premažite mješavinom 1 jaja i 1 žlice vode.
  • Pitu pecite 15 minuta na 220 C, pa još 45 minuta na 180 C. Kada je pečeno, ostavite da se hladi 1 sat prije posluživanja.

 

pita od jabuka
kolači od jabuka
kolači od jabuka

Crumble od jabuka

Sastojci:

  • 6 jabuka (oguljenih i nasjeckanih)
  • 2 žlice šećera
  • 1 i pol žličica mljevenog cimeta
  • 1 i pol žličica limunovog soka
  • 200 g smeđeg šećera
  • 65 g zobenih pahuljica
  • 90 g brašna
  • 120 g maslaca (narezati na kockice)
  • prstohvat soli

Postupak:

  • Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
  • Posudu za pečenje premažite maslacem .
  • U zdjeli za miksanje pomješajte jabuke, šećer, cimet i limunov sok.
  • Dobro promiješajte, a zatim prebacite u posudu za pečenje.
  • U drugoj zdjeli pomiješajte zobene pahuljice, smeđi šećer, brašno, 1 žličicu cimeta, sol i maslac.
  • Na jabuke u zdjeli za pečenje dodajte smjesu zobenih pahuljica i brašna, a potom nježno utapkajte da se ujednači.
  • Pecite 40-50 minuta, dok korica ne postane zlatno-smeđa i dok se ne pojave mjehurići.
  • Poslužite toplo, uz kuglicu sladoleda ili preljev od vanilije!
kolači od jabuka

Foto: Pexels, Unsplash, Instagram

Učitati još
Zatvori