Skrivena vinarija u Toskani zasigurno je jedna od najljepših na svijetu
Skrivena vinarija u Toskani zasigurno je jedna od najljepših na svijetu

Skrivena vinarija u Toskani zasigurno je
jedna od najljepših na svijetu

Ukopana u brdo sela Bargino u Toskani, vinarija Antinori nel Chianti Classico izgleda poput muzeja moderne umjetnosti posvećenog vinima vrhunske kvalitete i obiteljskoj priči koju čuva. Naime, Antinori je ne samo najstarija, već i najpoznatija vinska dinastija u Italiji. Obitelj proizvodi vino već 26 generacija, što Antinori čini 10. najstarijom obiteljskom tvrtkom na svijetu.

Dovršena krajem 2012. godine, vinarija Antinori od 50 tisuća četvornih metara, zamišljena je kao ‘nevidljiva’ građevina čije se tijelo stapa s brdom. Višeslojni krov u cijelosti je prekriven poljoprivrednim zemljištem, a par otvora ispunjenih staklom jedine su stvari koje uopće otkrivaju prisutnost impresivne zgrade. Najniže razine posvećene su skladištenju i proizvodnji vina, dok se na gornjoj razini nalaze sadržaji za posjetitelje koji uključuju muzej, knjižnicu, dvoranu i prostore za kušanje vina i kupovinu. Zavirite s nama…

Savršeno uklopljena u krajolik

Vinarija je rezultat sedmogodišnje izgradnje, a nakon ukopavanja u brdo, godinu dana je projekt mirovao kako bi se zemlja mogla ‘stegnuti’. Dizajnirao ju je Marco Casamonti na temelju želja obitelji Antinori. Dizajn vinarije, od crvenkasto-smeđih zemljanih tonova, do kontinuiteta prirodnih građevinskih materijala od terakote, drva i čelika, temelji se na dubokoj povezanosti obitelji Antinori sa zemljom i njihovom poštovanju ljepote ovog područja koji je bio dom vinogradima generacijama.

Savršeno integrirana u okolinu, vinarija Antinori dizajnirana je da ujedini najsuvremenije proizvodne pogone i fascinantnu estetiku kroz kontemplativni odnos s prirodnom ljepotom krajolika. Zgrada koristi zemlju kao prirodni izolator za održavanje konstantne unutarnje klime i održavanje hladnoće vina tijekom toplijih ljetnih mjeseci.

Pri posjetu ove vinarije, moguće je pogledati kratak film o obiteljskoj povijesti, a potom će vas impresivne spiralne stube povesti do prostorija za sazrijevanje, za fermentaciju pa čak i do mjesta gdje se proizvode njihova maslinova ulja. Možete istražiti starije, tradicionalnije materijale i alate koji su izloženi pored modernih strojeva koji se sada koriste. Naravno, uslijedit će degustacija njihovih vrhunskih vina. Ako se do tada još niste nauživali ovih vina i lokacije, možete se popeti do vinskog bara i sjesti vani s čašom, okruženi vinovom lozom. Ovdje se nalazi i Rinuccio 1180, restoran s Michelinovom preporukom pa možete i ručati, što je topla preporuka jer pogled koji će vas okruživati – oduzima dah!

Učitati još
Zatvori