

Svjetski priznata chefica Ana Roš, chefica restorana Hiša Franko s tri Michelinove zvjezdice, ambasadorica održive gastronomije i jedna od najutjecajnijih kulinarskih stvarateljica na svijetu, otvara novo poglavlje svoje kulinarske priče. Ovih dana predstavlja inovativnu liniju vrhunskih koktela u bocama Ana Roš Drinks, koja kategoriju gotovih pića ili tzv. ready-to-serve podiže na sasvim novu razinu doživljaja. Kokteli su osmišljeni po istim načelima koji vode njezinu kuhinju, na lokalnim sastojcima, zanatskom pristupu i instinktivnoj preciznosti koja definira njezinu gastronomiju.



Prvo izdanje je hrabra reinterpretacija klasičnog Negronija
Prvo izdanje Ana Roš Negroni hrabra je reinterpretacija klasičnog koktela, prepoznatljiva po svilenkastoj teksturi i voćno zaokruženom profilu. Lagan je na nepcu, ali bez gubitka karakteristične dubine.
Negroni je struktura, snaga i dubina – baš kao i moja kuhinja. Činilo mi se kao savršena polazna točka: klasika s dovoljno karaktera da može nositi moj potpis, kaže Ana Roš.



U suradnji s vrhunskom miksologinjom
Koktel je nastao u suradnji s renomiranom miksologinjom Anjom Skrbinek, bivšom voditeljicom miksologije u Hiši Franko. Među sastojcima nalaze se biljke ubrane u Dolini Soče i jedinstveni vermut stvoren u suradnji s vinarijom Movia iz Goriških brda. Umjesto dodanog šećera, vermut sadrži zgusnuti grožđani mošt, koji koktelu daje prirodnu mekoću i izbjegava težak završni okus karakterističan za klasične verzije. Poseban pečat daju i fermentirana oskoruša, koja unosi suptilnu gorčinu, te divlji lovor, koji osvježava citrusnom notom.
Rezultat? Višeslojni, elegantni Negroni, spreman za posluživanje – zajedno s dizajnerski dotjeranom bocom koja sadrži sedam porcija, idealan je izbor za opuštene večeri ili kao pomno odabran poklon.




Ana Roš Drinks: kulinarska priča u svakom gutljaju
U svijetu Ane Roš kokteli su već dugo važan dio oblikovanja jelovnika – razvijaju se paralelno s jelima, a ne kao njihova prateća nadopuna.
Naša pića i naša hrana govore istim jezikom, kaže Roš. To su komplementarni izrazi istog izvora – vođeni sezonalnošću, ravnotežom i lokalnim okruženjem. Poznati smo po svom izrazito drugačijem pristupu miješanju pića. Iskustvo Hiše Franko s tri Michelinove zvjezdice željela sam prenijeti u udobnost vašeg doma.
Ana Roš Drinks donosi doživljaj vrhunskog restorana, uhvaćen u boci. Riječ je o iznimnoj reinterpretaciji samog pojma koktela spremnih za posluživanje.
Ana Roš Negroni (46 eura) bit će dostupan za online kupnju od 29. svibnja 2025. na službenoj stranici www.anarosdrinks.com

O Ani Roš
Ana Roš je chefica restorana Hiša Franko u Sloveniji, koji nosi tri Michelinove zvjezdice i zelenu zvjezdicu za održivost. Ambasadorica je hiperlokalne gastronomije i jedna od najcjenjenijih kulinarskih stvarateljica na svijetu. Njezin rad temelji se na instinktivnom pristupu, izraženoj sezonalnosti i dubokoj povezanosti s lokalnim okolišem doline Soče, gdje se nalazi Hiša Franko.
Godine 2017. organizacija The World’s 50 Best Restaurants proglasila ju je najboljom cheficom na svijetu. Godine 2024. na dodjeli The Best Chef Awards dobila je nagradu za najcjenjeniju među stručnjacima. Samouka kuharica koja slijedi svoju intuiciju, oduševljava spojem tradicije i inovacije – i na tanjuru i izvan kuhinje.
Njezino kreativno područje stalno se širi. Osim Hiše Franko, ponovno otvara Pekaru Ana, vodi restoran JAZ Ljubljana, a krajem 2025. otvara i JAZ Poreč, koji će predstavljati novo poglavlje u njezinu kulinarskom izrazu.
*Članak je preuzet s Journal.si
Foto: Ciril Jazbec