Tjestenina zbog koje se petkom na Dolcu čeka u redu – isprobali smo je
Tjestenina zbog koje se petkom na Dolcu čeka u redu – isprobali smo je

Tjestenina zbog koje se petkom na Dolcu čeka
u redu – isprobali smo je

Povratak u grad nakon godišnjeg zna biti pomalo nostalgičan i depresivan. Nakon ljetnih druženja, bezbrižnih dana i zabavljanja noću, povratak u realnost teško padne. Kako bismo se što bezbolnije ‘prilagodili’ svakodnevnoj rutini, najbolje je zadnje ljetne dane ispratiti sa stilom. Mi smo prošlog petka na putu s posla svratili do Dolca gdje nas je dočekala prava rapsodija mirisa i okusa u kombinaciji s pravom ljetnom glazbom.

Međutim, ovoga puta išli smo samo s jednom namjerom – počasiti se omiljenom tjesteninom s tartufima. Ljubav je to koja se rodila već na prvi griz, a restoran Al Dente i ovoga puta nije nas iznevjerio.

PLACe market, Al Dente tjestenina_privatna
Al Dente, PLACe market_privatna
PLACe market, Al Dente tjestenina_privatna

Guilty pleasure – tjestenina s tartufima

Al Dente, talijanski restoran koji se nalazi u Bogovićevoj 5 i njihov chef Branko Kusovac na Dolcu su pripremali savršenu domaću tjesteninu u Grana Padano siru (i to u ogromnom kolutu sira) s naribanim tartufom što je i poprilično atraktivno za gledati, osim što je preukusno za jesti. Ovo nas je jelo upotpunosti osvojilo svojom bogatom teksturom okusa koji se savršeno spajaju, ali i predivnim mirisom tartufa.

Okusi su savršeno izbalansirani, jednako do izražaja dolazi sir i tartuf. Također, ono što posebno trebamo pohvaliti je tjestenina koja je bila savršeno kuhana – al dente.

Al dente je bio i Cacio el pepe koji je idealan za one gastroljupce koji ne preferiraju intenzivnije okuse poput tartufa. Spravljena od ribanog sira i crnog papra koji se nadopunjuju svojim okusima, ova je tjestenina nešto blaža, ali i dalje zasitna. Kako bilo, porcije su dovoljne da ublažite tugu za ljetom.

PLACe market, Al Dente_privatna
PLACe market, Al Dente tjestenina_privatna
PLACe market, Al Dente tjestenina_privatna
PLACe market, Al Dente tjestenina_privatna
PLACe market, Al Dente tjestenina_privatna

Ručno rađena tjestenina i sastojci od lokalnih proizvođača

Poznati po ručno rađenoj tjestenini koja u nama budi uspomene na mame i bake, Al Dente ju svakodnevno u restoranu priprema i uvrštava u jelovnik kao neizostavan dio svoje kuhinje i vrhunsku gastronomsku deliciju. Proizvode ju sami, od 100% tvrde durum pšenice, uz dodatak jaja iz ekološkog uzgoja kako bi stvorili idealnu fuziju tjestenine i pažljivo biranih sastojaka. Ne suše ju, već ju kuhaju svježu čime zadržavaju izvorni okus koji daljnjom pripremom i prožimanjem komponenti stvara punoću mirisa i okusa koji će vas osvojiti na prvu.

Sastojci su nabavljeni od lokalnih proizvođača iz Napulja što jelima svakako daje dozu autentičnosti i posebnosti. Stoga, ako ste u prilici i poželite li kušati spoj talijanske i mediteranske kuhinje, svratite na Dolac.

PLACe market
Foto: Sanja Tušek
al dente tjestenina

Petkom Dolac postaje veliki restoran na otvorenom

Osim tjestenine, ovdje možete isprobati i razna druga jela. Naime, u petak je počeo PLACe market i trajat će sve petke tijekom rujna i listopada, bude li to vrijeme dozvoljavalo. Već smo početkom srpnja posjetili ljetno izdanje, a naše dojmove pročitajte ovdje.

U jesenskom izdanju na Dolcu ćemo imati priliku isprobati jela koja nam donose Bistro Apetit by Marin Rendić, Nautic club Pojoda by Christian Misirača, Broom 44 by Igor Gudac u suradnji s Proof 33, Taika by Sherpa by Ivana Bekavac, resTač, Gastronomadi, SOI fusion, Poke Poke, Amelie, Begs plant based, Cunami, Ficlek, La Central by chef Pedro Pineiro, RougeMarin, Vinkl, Al Dente i Meat the King.

Marketplace-2
Foto: Sanja Tušek

Novo izdanje PLACe marketa donosi brojne novitete

Novo izdanje PLACe marketa donosi i određene novitete. Tako će se ponudi pridružiti i  Sopal s cheficom Katarinom Vrenc, Boogie Lab, Ferdinand knedle, bistro Market te bistro Točkica.

Novost je da nas iz petka u petak očekuju i gostovanja chefova i restorana koji neće biti prisutni svaki petak, a s obzirom na to da se ponuda iz petka u petak mijenja i nadopunjuje, ne propustite svaki petak od 18h posjetiti tržnicu Dolac i jesti prefine specijalitete osmišljene od strane vrhunskih chefova i ugostitelja posebno za ovaj projekt.

Cijene se kreću od 6-10 eura, a ponuda novog jesenskog izdanja bit će uistinu raznolika. Sve u svemu, čini se kako vrhunska gastronomija, život i super zabava dolaze na Dolac.

Foto: Privatna arhiva, Sanja Tušek

Učitati još
Zatvori