Znamo gdje u Zagrebu možete probati æbleskiver – male danske palačinke

 

Objavu dijeli ????????? (@delux_mor)

Nova ideja za sve ljubitelje palačinki!

Volimo palačinke. Zapravo, ne znamo tko ne voli palačinke. No, osim u standardnom obliku i nekim ponešto drugačijim receptima pripreme – danas predlažemo dansku varijantu.

Originalnog naziva æbleskiver (izgovara se: ˈɛːbləˌsɡiːwɐ), danske su palačinke u obliku kuglice. Naziv doslovno znači kriške jabuka na danskom jeziku iako se jabuke ne koriste u receptu. Najsrodnije su Yorkshire pudingu, nizozemskim poffertjes palačinkama ili našim fritulama po obliku, no mogu se i puniti, primjerice Nutellom. Serviraju se najčešće uz neko toplo, snažnije zimsko piće.

 

A post shared by Williams Sonoma (@williamssonoma) on

Gdje probati danske palačinke?

Danske palačinke možete jesti u bilo koje doba godine – samo izbacite spomenuto piće. U nastavku vam donosimo recept po kojemu ih možete pripremiti kod kuće, no ako vam se ne da stajati u kuhinji, znamo gdje ih možete probati!

Prije nekoliko mjeseci u prizemlju City Plaze na Slavonskoj aveniji otvorio se danski bistro pod nazivom Hygge koji poslužuje danska tradicionalna jela pripremljena s najboljim hrvatskim i danskim namirnicama. Možete uživati u toplim i hladnim jelima za doručak i ručak, a na meniju se nalaze i dva deserta od kojih je jedan uvijek æbleskiver – danske palačinke koje se ovdje poslužuju s džemom.

Hygge je otvoren od ponedjeljka do petka, od 7 do 18 h.

Sastojci & priprema

Priprema danskih palačinki prilično je jednostavna, no trebat će vam sferični kalup kako biste ostvarili njihov autentičan oblik ili tava sa sferičnim utorima. Za pripremu æbleskiver palačinki potrebno vam je:

  • 250g višenamjenskog brašna
  • dva do tri prstohvata soli
  • prstohvat praška za pecivo
  • dva do tri prstohvata vanilin šećera
  • 4dcl vrhnja
  • 100g maslaca
  • 3 jaja
  • žlica šećera

Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Istucite šećer i bjelanjke u čvrstu masu. U drugoj posudi izmiješajte žutanjke, brašno, sol, šećer i prašak za pecivo. Polako i oprezno te dvije smjese izmiješajte dodajući na kraju vrhnje. Otopite maslac i smjesi dodajte ohlađeni otopljeni maslac. Obavezno pričekajte da se ohladi.

Posebnu tavu s utorima za danske palačinke nauljite i stavite na srednje jaku vatru, u slučaju da ju nemate, upotrijebite običnu dublu tavu u koju možete naliti više ulja, kao za prženje. S grabilicom za juhu nalijte smjesu u utore u tavu ili dodajte u zagrijano ulje, kao da npr. idete peći fritule. Kada gornja strana počne crveniti se, lagano štapićem dodirnite smjesu i okrenite ju pritiskom prema dole kako bi se ravnomjerno ispržila. Kao da želite okrenuti loptu u vodi. Izvadite ih, ocijedite od ulja, ohladite i servirajte s pekmezom, slatkim umacima ili samo pospite šećerom u prahu. Ideje za serviranje donosimo na Instagram fotografijama u nastavku…

 

A post shared by BONNIE TSANG (@bonnietsang) on

 

Objavu dijeli Frøken W (@home.by.w)

Foto: Instagram

0