Adventske kućice na kojima kuhaju najtraženiji domaći chefovi
Adventske kućice na kojima kuhaju najtraženiji domaći chefovi

Adventske kućice na kojima kuhaju
najtraženiji domaći chefovi

Gastronomska ponuda na manifestaciji Advent u Zagrebu bogatija je no ikada prije, a upotpunjena je i brojnim jelima koja potpisuju vodeći domaći chefovi. Donosimo vam krati vodič koji otkriva sve lokacija na kojima možete uživati u ukusnim zalogajima s potpisom renomiranih kuhara.

Kod Paviljona

Ledeni park na Trgu kralja Tomislava ovog je adventa, uz popularno klizalište, prepoznat po izvrsnoj gourmet lokaciji ispod krošanja stoljetnih lipa, podno Umjetničkog paviljona. Ovdje čarobnu prazničku atmosferu stvaraju tisuće lampica, ali i mirisi koji se šire iz lonca, tavica i pećnica poznatih chefova Matije Bogdana i Marka Palfija. 

Chef Marko Palfi je osmislio koncept koji savršeno sparuje tradicionalne zimske poslastice – buncek, patku, krvavice s The Garden Brewery craft osvježenjima. No, oni dolaze u pomaknutoj izvedbi pa se tako od bunceka ovdje radi burger, od patke s mlincima – pačja štrudla, a od krvavica kroketi.

Zaljubljenici u kobase moraju svakako probati dvije svinjske kobaje nastale u suradnji s obiteljskom farmom Vrček. U The Garden Kitchenu neće ostati zakinuti niti ljubitelji morskih ili azijskih specijaliteta, jer Palfi nudi izvrsnu tuna šiš kobaju s domaćim kiselim krastavcima. Za sladokusce ima posebnu ponudu – toplu međimursku gibanicu kojoj savršeno pristaje preljev od vanilije.

U Food Anarchyju by Matija Bogdan, ovaj mladi, talentirani chef koji se afirmirao u vrhunskoj gastronomiji po prvi puta donosi street food varijante omiljenih jela. Bogdan uživa u bliskoistočnoj kuhinji i začinima te upravo zato nudi svoja omiljena jela bogatih okusachili con carne u obliku kuglica pripremljenih od ragua svinjske lopatice i buta začinjenih kuminom, sjemenkama korijandera i kavom; pileću tortilju s baba ganoushom; ragu od mljevene janjetine s kremastim humusom i lepinjom.

Umjesto deserta tu je nešto slično našem soparniku – gozleme, koji svakako preporučujemo probati. Tanke kore tijesta, premazane maslacem i ružmarinom, Bogdan puni smjesom svježeg kravljeg sira, fete i blitve te peče na roštilju.

Fuliranje

Fuliranje nam ponovno na Strossmayerov trg dovodi renomirana imena domaće gastro scene. Svoje inačice popularne street food hrane i ovog su Adventa pripremili Mate Janković, Mario Mandarić i Ivan Pažanin. PS: Detaljan vodič po Fuliranju dostupan je ovdje. 

Fuliranje

Institut za kobasice by Mate Janković na Adventu je još 2019. godine odlučio ponuditi craft kobasice, finiju i bogatiju varijantu najpopularnijeg adventskog jela. Brioche pecivo, domaće meso i recepture koje se svake godine dorađuju i usavršavaju, i ove godine donose najbolje zalogaje.

U selekciji se mogu isprobati Frankfurterke s čistim telećim mesom, Kranjske sa sirom, Debrecinke i Bavarske kobasice. Posebno novo jelo ove godine je Turkey wurst, pureća kobasica s francuskom salatom – ideja je bila klasičan blagdanski stol prenijeti u street food format! Kranjska sa sirom nama je posebno zapela za oko radi kiseljene cikle od koje su dečki sami radili zimnicu, a uz ciklu ovdje su rikula i honey-mustard umak.

Fuliranje
Fuliranje

Chef’s Burger, kućica je koja priprema jela osmišljena od strane chefa Ivana Pažanina. Hit s ovogodišnjeg Burger Festivala, Crispy Kapula, vraća se i na Fuliranju. Novi burger u adventskoj ponudi je Truffle Panceta s truffle majonezom i rolanom dimljenom pancetom. U ponudi su krumpirići i prženi batat u kombinaciji s truffle umakom i Grana Padanom.

Porchetta, popularno mesno jelo koje se svake zime nađe na listama svih mesoljubaca, svoj je put do zagrebačkog Fuliranja pronašao preko kućice Porchetteria by Mario Mandarić. U ponudi kućice popularnog chefa ističu se pork bowl i porchetta sandwich.

Fuliranje

Fooling Around

Program Fooling Around by Fuliranje na poznatu Oleandar terasu dovelo je također neka od poznatijih imena domaće kulinarske scene. Tako ondaje imate priliku isprobati jela Denija Srdoča i Nenada Komesa.

Jedan od najboljih hrvatskih chefova s dvije Michelinove zvjezdice u dva različita restorana, čija su jela kreativan i suvremen prikaz mediteranske i hrvatske tradicije je Deni Srdoč.

Restoran Nebo by Deni Srdoč prvi je put stigao na zagrebačko Fuliranje, a pripremio je Chicken pita bread, ljutkaste pržene krumpiriće s češnjakom i vlascem, kao i pržene krumpiriće sa sirom. Našu je pažnju zaokupila prava božićna slastica, Cinnamon roll. Ovo je ujedno i jedini Cinnamon roll na koji smo naišli, a punjen je jabukom, crumbleom od lješnjaka i preliven slatkim kefir umakom.

Nenad Komes, gastronomski guru branda The Meat predstavlja najbolje meso u Hrvatskoj u obliku Dry Aged 60 beef burgera, Pulled pork BBQ sendviča te domaće dimljene roštilj kobasice. U suradnji s Fisherijom pripremaju se i morske delicije, Surf & Turf burger u kombinaciji mljevene junetine i salate od jastoga te Lobster Thai sendvič od jastoga.

Foto: Sanjin Kaštelan, Sanja Tušek

Učitati još
Zatvori